• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Flow – amikor csak úgy jön a boldogság

2018.07.04. /

Biztosan emlékszel olyan napokra, amikor tökéletes formában voltál, égett a kezed alatt a munka, könnyedén oldottál meg minden feladatot, teljesen elmerültél abban, amit csinálsz. Szinte megállt az idő, és egy megmagyarázhatatlan, mámoros elégedettség vett hatalmába. Megmutatjuk, hogy érheted el ezt a flow állapotot.

A fent leírt állapotot nevezte a világhírű magyar származású pszichológiaprofesszor, Csíkszentmihályi Mihály flownak, vagyis áramlatnak. A flowban energiánk határtalan. Sokszor több dolgot vagyunk  képesek elvégezni egy nap alatt, mint máskor egy egész hét alatt. A flowban minden magától megy, élvezzük, amit csinálunk, ellazultak, mégis  tökéletesen koncentráltak vagyunk.

Milyen tevékenységek végzésével érhetjük el a flowt? Valami különleges dolgot kell csinálnunk? Csíkszentmihályi  szerint a flow szinte bármilyen tevékenység közben átélhető, ha a feltételei adottak. Sokan hobbijuk művelése közben, mint például a kertészkedés vagy főzés, élik át a flowt, de sokszor egész váratlanul jelentkezik, akár vezetés, a barátainkkal való beszélgetés, vagy a munkánk során.

Sussex Egyetem felmérése szerint létezik ugyan a boldogság toplista, amely egy nagyszabású kutatás alapján rangsorolja a különböző tevékenységeket, hogy mennyire tesznek boldoggá. A flow lényege viszont nem feltétlenül az, hogy mit csinálunk, hanem hogyan éljük meg az adott tevékenységet.

Fitt és Most 3 részes sorozatot szentel a Flow bemutatásnak. Az első rész a flow lényegét és alapjait mutatja be, a másik kettő a gyakorlati alkalmazásról szól, konkrét módszerekről: hogyan tudjuk alkalmazni a flowt a hétköznapokban és a munkánk során.

A flow hatása az életünkre – turbó üzemmód, erőfeszítés nélkül

A flow hatására boldognak és elégedettnek érezzük magunkat. Ez csak a felszín. Ennél sokkal mélyebb folyamatok zajlanak bennünk a flow átélése során. A flow állapotában határtalanul produktívak vagyunk. Sokkal kevesebb energiát használunk fel, mint például a tudatos koncentráció során. Agyunk ilyenkor egy energiatakarékos üzemmódra kapcsol. A flow során tökéletesen ellazult állapotban van és csak azokat erőforrásokat aktiválja, ami az adott feladat hatékony elvégzéséhez szükséges. Minden mást kizár. Ez az energiatakarékos üzemmód a magyarázat arra, miért nem fáradunk el a rendkívüli erőfeszítések ellenére.

Testünk és tudatunk teljes harmóniában van. A flowban nem születnek negatív gondolatok, zavaró érzelmek. Ebben az állapotban nem termelődik kortizol, vagyis stresszhormon.

A flow állapotában agyunk turbó üzemmódban működik, mégis tökéletesen ellazultak vagyunk. Semmilyen erőt nem kell kifejtenünk, hogy koncentráltak legyünk, minden magától történik, minden tökéletesen áramlik. Csíkszentmihályit ez a felismerés indította arra, hogy flownak, vagyis áramlatnak nevezze el, ezt az állapotot.

 

Kimagasló teljesítmény – szárnyakat ad a dopamin

Flow állapotban nagy mennyiségű dopamin (boldogsághormon) termelődik, amelynek hatására szárnyakat kapunk és képesek leszünk legyőzni önmagunkat és határainkat messzire kitoljuk. Ez történik a profi sportolóknál is, amikor olyan eredményeket érnek el, ami korábban elképzelhetetlen volt. A dopamin arra ösztönöz, hogy folyamatosan egyre jobbak legyünk, nem elégszünk meg az átlagossal.

A flownak kedvező hatása van az egészségünkre is: immunerősítő, vérnyomás- és fájdalomcsökkentő.

 

Mi váltja ki a pozitív hatást? Mitől függ, hogy kialakul-e a flow? Olvasd tovább a cikket a Fitt és Most oldalán.

 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében