fbpx

| Tudatos Vásárló

Fish Fight: A megafonos tévészakács újra akcióban

A fenntartható életmód mellett kampányoló tévészakács, Hugh Fearnley-Whittingstall legutóbbi, a pocsékoló halászat ellen indított akciója finisbe tart. Talán sikerül elérni, hogy ne dobják vissza döglödten a kifogott zsákmány felét.

A halak nem fajonkénti csoportokban úszkálnak a tengerben, így a halászat során olyan egyedek is hálóba kerülnek, amelyekre nincs kereslet, ezért a válogatás után még azon melegében visszadobálják őket, ekkor azonban már élettelenül merülnek a vízbe. Ez a halászott mennyiség 40-60 % -át  jelenti. Pedig kerülhetnének valaki tányérjára is, vagy halászhatnának fenntarthatóbb módon kevesebb felesleggel, ha változnának az EU-s szabályozások – véli a halászat ésszerűsítésért kampányoló Hugh Fearnley-Whittingstall.

A Fish Fight kampány

Ha esetleg valaki nem ismerné, ő az az angol tévészakács, aki pár éve lecserélte londoni életét egy élhetőbb dél-angliai kis birtokra, River Cottage-ra. A terve az volt, hogy teljesen önfenntartó életet alakít ki, növényeket termeszt, állatokat nevel. Meg is csinálta. Radikalizmusát sosem rejtette véka alá, de ettől csak még szimpatikusabb.

Ő az aki háborút indít a legnagyobb hipermarket ellen, és el is éri, hogy minőségi biocsirke kerüljön a hűtőpultba, egészséges étkezésre neveli a gyorskaján szocializálódott angol fiatalokat. Máskor meg földcsere programot indít: összehozza, azokat, akik termelnének, de nincs hol azokkal, akiknek van földjük, de nem használják. Most éppen az EU-s ipari halászat megreformálásáért küzd: Fish Fight néven indított kamányt a fenntartható halászatért.

Az eltelt két év alatt Hugh népszerűségét felhasználva kampányolt, politikusokkal, halászokkal, a témában érintettekkel találkozott, és néha megafont ragadva osztogatta a halat a tengerparton bámészkodóknak vagy látványkonyhát rögtönzött a kidobásra ítélt példányok értelmes felhasználásáért.

Több környezetvédő szervezet segítségével két év leforgása alatt elérte, hogy az angol parlamenttől egészen Brüsszelig jusson az ügy. Hugh szerint meg kell változtatnunk az ízlésünket, és egy fenntarthatóbb halászati politikát kell bevezetni, amelynek a 2012 végén megreformált kvótarendszer az első lépcsője.

A kezdeményezéshez eddig 845 és fél ezer szimpatizáns csatlakozott, mondj te is nemet az értelmetlen pazarlásra és írd alá a netes petíciót!

 

Kép: telegraph.co.uk

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás