• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A fényvédők árnyoldalai

2007.07.18. /
Az Environmental Working Group amerikai környezetvédelmi civil szervezet 783 különféle (15-nél nagyobb fényvédő faktorú) naptejet vizsgált meg. A felmérés során a vizsgált termékek mindössze 16 százaléka nyújtott kellően hatékony és megfelelő időtartamú védelmet a különféle sugárzásokkal szemben, és nem tartalmazott feltételezhetően egészségkárosító hatású adalékanyagokat.

A készítmények jelentős része csak a leégést kiváltó UV-B sugarak ellen nyújt védelmet, míg az UV-A-t szűrő összetevőt nem tartalmaznak. Az UV-A sugarak összefüggésbe hozhatóak a bőr károsodásával, illetve öregedésével, immunrendszeri problémákkal és a bőrrák kialakulásában is szerepük lehet. A legmagasabb (30<) faktorszámú termékek nyolcada nem véd az UV-A sugarak ellen.

A fényvédő készítmények összetevőinek egy része a napsugárzás hatására rövid idő alatt elbomlik, ezt követően szabad utat biztosítva a káros sugaraknak. A vizsgált áruk 54 százaléka tartalmazott ilyen könnyen lebomló összetevőt.

A termékek felirataival is problémák voltak, azok sokszor valótlan állításokat tartalmaztak (mint például egész nap véd, minden káros sugárzást kiszűr).

Egyre növekszik a nanorészecskéket is tartalmazó fényvédők aránya. Az ilyen összetevők egészségügyi hatásai csak kevéssé ismertek, így kockázati tényezőnek kell tekinteni őket. Európában az UV-A sugarak szűrése miatt használt nanorészecskék más anyagokkal is kiválthatók.

A felmérést végző szervezet a helyi hatóság (FDA) kritikájaként említi, hogy több, a világ más részein (így például az EU-ban) használt hatékony vegyület nincs engedélyezve.

Az adalékanyagok egy része a bőrön át a véráramba kerülhet és a szervezetben mérgező hatást válthat ki. Egyes alkotók hormonális hatásúak, mások allergiás reakciót válthatnak ki, vagy a szervezetben, esetleg a környezetben halmozódnak fel.

A felmérés során a naptejek hatékonyságával kapcsolatban mintegy 400, az esetleges egészségügyi hatásokról 60 tudományos publikációt és adatbázist néztek át.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében (feliratkozás: reach@levego.hu).  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében