• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Fény a Fekete-erdőben – A németországi Freiburg magához ragadja a Napot

2007.10.19. /
Freiburg, a katolikus papneveldéjéről ismert XII. századi német falucska mindössze két évtized alatt haladó, XXI. századi várossá alakult át, amelyet a világ első öko-településeként emlegetnek. A 200.000-es közösség ügyesen váltott szerepet és alakult át egyfajta ökotópiává, miközben mindvégig ügyelt a hagyományok megtartására is.

Freiburg - „a német Kalifornia"

Az óvárosban álló hatalmas katedrális, a közel nyolcszáz éves Münster Dom a fák lombkoronái fölé nyúló gótikus tornyaival máig a város középpontja. A templom mellett a régi piactéren minden nap kaphatunk helyben termelt és biozöldségeket, ezüst ékszereket vagy akár gyógynövényeket. A helyi építészeti stílusnak megfelelően átépített, gerendákat és szalmát kombináló közeli üzletek a környék legismertebb exportcikkeit: a Schwarzwalder Kirschtorte (feketeerdő torta) készítéséhez használt meggylikőrt és cizellált faragású kakukkos órát árulnak. Mindez az ország első autómentes bevásárlónegyedében zajlik.

 

Az új energiaváros

A főpályaudvar mellett olyan jelekbe botlunk, amelyek a város jövőközpontú energiagazdálkodás melletti elkötelezettségét hirdetik: az épületek homlokzatán fotocellák, a tetőkön napenergiát hasznosító víztartályok láthatók. A sínekkel szemben, zöld hegyoldalak előterében a völgyből egy 19 emeletes irodaépület emelkedik ki, a Solartower Hauptbahnhof (Főpályaudvar Naptorony). Az épületet - Európa leghaladóbb „nap-városának" több mint 400, megújuló energiaforrást hasznosító projektjeinek egyikét - a napsütésben csillogó, 240 beépített napelemtáblából és üvegből álló homlokzata teszi híressé.

Az energiatakarékos technológiák Freiburg teljes területén megtalálhatók, a napenergiával fűtött Strandbad uszodától az egyetemi klinikáig, ahol hasonló technológiát használnak hűtésre. A helyi idegenforgalmi iroda 30 projektet ajánl megtekintésre azoknak a látogatóknak, akik maguk szeretnék felfedezni a várost.

Az útitervet követve villamoson jutunk el Vaubanba, a város egyik külső kerületébe. A korábbi francia katonai bázis ma kétezer új építésű, környezetbarát otthonnak ad helyet, itt található a Rolf Disch tervezte ötvenlakásos napfalu, ami több áramot táplál az elektromos rendszerbe, mint amennyit felhasznál. A közelben található egy másik új lakóhely-fejlesztés, ami egy hőt és energiát termelő biomassza erőművet is magában foglal - az itteni lakások 85%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a város többi otthona.

Az előremutató energiagazdálkodás ipari alkalmazását a látogatók megtekinthetik a helyi labdarúgó-stadion, a Badenova-Stadion SC Freiburg vagy a Ganter Sörgyár épületeinél, hiszen mindkét létesítmény tetején napenergiát hasznosító berendezések találhatók.

 

Nulla károsanyag-kibocsátású szállodák

Itt még a szállodák és a kempingek is élenjárnak a fenntarthatóság terén. A Hirzburg kemping szigorú szelektív hulladékgyűjtési és -hasznosítási irányelveket követ, a zuhanyzók melegvíz ellátását pedig napenergiával melegített tartályokkal biztosítják. A központban található „nulla-kibocsátású" Hotel Victoria energiafelhasználását és fűtését kizárólag megújuló erőforrásokból fedezik - szobáit napi 120 Euróig kínálja. 

Freiburg, dél-németországi fekvésével, a francia és a svájci határtól mindössze egyórányi útra az ország legnaposabb helye, ideális példája a környezettudatosság és a régi hagyományok békés egymás mellett élésének. Vonattal könnyen megközelíthető (mindössze két óra a frankfurti vagy a bázeli nemzetközi repülőtérről). Ezt a várost látni kell, hogy megtapasztaljuk, mit jelent a valódi zöld életmód.

 

COURTNEY TENZ az EcoChick.com blog európai munkatársa, Fulbright ösztöndíjjal Németországban tanul, a Pennsylvania Állami Egyetem Szépművészeti Szakának hallgatója.

Megjelent az E/The Environmental Magazine-ban. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Németh István.

Kép [cc] Schwarzer Kater, Till Westermayer

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében