fbpx

| Tudatos Vásárló

Fenntartható tisztaság és szépség

Tény, hogy sok betegséget a káros mikroorganizmusok okoznak, de az egészséges emberi szervezet számára a környezetünkben élő baktériumok egy részére szüksége van. Ne dőljünk be minden totális sterilitást ígérő szernek.

A steril, baktériumszegény környezetben töltött gyermekkor épp a korunkban oly gyakori allergiás megbetegedések kialakulását segíti elő. Az ember egészséges működéséhez elengedhetetlen a „baráti” mikroorganizmus-közösségek megléte. Egy-egy ember szervezetében és bőrén 10 ezer különféle baktérium él, amelyek jelenlétükkel gátolják a kórokozók elszaporodását, segítik az emésztést, sőt egyes fajok a cukorbetegség, vagy a gombás fertőzések ellen is védenek.

Természetesen tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat, a fertőző betegek környezetében fokozottan ügyeljünk a fertőtlenítésre, de ne akarjunk minden mikroorganizmust elpusztítani a környezetünkben, hiszen ezek nagy része a saját egészségünk és a földi ökoszisztéma egészségének megőrzése szempontjából is fontos.

A takarítás során egyes esetekben elég lehet a meleg vizes letörlés, esetleg a természetes tisztítószerek (citromsav, ecet, szódabikarbóna) használata. Az automatikus adagolású fertőtlenítők, például WC-be, piszoárba helyezett termékek feleslegesen terhelik a környezetet.

A kozmetikumok többsége jellemzően szintetikus anyagokból áll, amelyek szintén egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Érdemes utánanézni az adott termék összetevőinek, és ez alapján megfontolni, tényleg szükségünk van-e rá.

Korábban állatvédelmi aggályokat is felvetett a kozmetikumok használata, hiszen a termékek esetleges káros hatásait állatkísérletek során vizsgálták. Az EU-ban már 2009-ben megtiltották a kozmetikai termékekkel kapcsolatos állatkísérleteket, és 2013 márciusától már az importált áruk esetén sem megengedett az állatkísérletek alkalmazása.

További információ a témában:

Az EWG szervezet egységes adatbázisokban gyűjtötte össze a tisztítószerek, a kozmetikumok és a fényvédő készítmények kockázatait.

A Levegő Munkacsoport korábbi, a témával részletesen foglalkozó cikke itt érhető el:

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelében.

Kép: dreamstime

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás