fbpx

| Tóth András

Feltalálják a spanyolviaszt: Egészségesebb közétkeztetés

Két miskolci iskolában már szeptembertől elindulhat a menzareform, igaz a részletek még nem teljesen világosak. A cél, hogy egészségesebb menüt is kínáljanak a gyerekeknek.

 

A spenótból többféle étel is készíthető, nem csupán az egyhangú főzelék, a leves nem minden esetben jelent egyet a poralapú, zöldséget soha nem látott folyadékkal. A túlcukrozott édességek helyébe pedig friss gyümölcs is kerülhet. Ugye, milyen egyszerű?

Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés egy roadshow keretében 2009 végén néhány település iskolájában már meggyőzte a gyerekeket, hogy finom is lehet a koszt. Az élelmezésvezetők és a konyhai dolgozók pedig belátták, hogy egy kis fantáziával és eltökéltséggel akár a menzai menü is különleges gasztronómiai élvezetet nyújthat. De más egy egynapos bemutató, mint egy egész tanéves menü összeállítása…

Az ötlet elindítója, Buday Péter mesterszakács úgy véli: a menzákon még nem ment végbe a rendszerváltozás, de azon dolgoznak, hogy a jövő generációja egészséges felnőtt legyen, ráadásul megfelelő gasztronómiai ismeretekkel rendelkezzen.

Elsőként a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában és a Fazekas-Istvánffy Általános Iskolában indul el a reform. Miskolc összes iskolai konyhájában 2013 végére megvalósítják a „csodát”, így 20 000 gyerek kaphat majd egészséges és változatos menüt.

 

Egészséges menü 300 forintból?

Az ígéretek szerint a menzák jelenlegi száz receptje négyszázra bővül ez idő alatt. Az új ételekkel pedig nem csak a fiatalok szokásait veszik majd figyelembe, hanem arra is figyelnek, hogy a különböző korosztályoknak milyen szükségleteik vannak, hol milyenek a helyi szokások és hagyományok.

Fontos kérdés, hogyan valósítható meg a reform a mostani támogatásból, azaz közel 300 forintból? A tervek szerint összeírják a menüt, beárazzák, az iskolák élelmezésvezetői pedig kiszámolják, és eldöntik, hogy belefér-e a keretbe. Ha belefér, beépítik a menüsorba, a mesterszakács pedig megmutatja a konyhán dolgozóknak, hogyan kell elkészíteni az ételt. Ha nem fér bele a keretbe, újragondolkodnak.

Hegedűs Andrea, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy fantasztikus élménnyel távoztak a diákok a menzáról a bemutató napon, ám azóta nem sok minden történt. Úgy fogalmazott: a várakozás fázisában vannak, nem tudják, hogyan tovább. Szerinte heti 3-4 plusz menü beépíthető a jelenlegibe, aztán idővel kiderül, megvalósítható-e hosszú távon is a reform.

Buday Péter elmondta, hogy nulláról indultak, és ezért igen sok háttérmunka van folyamatban. Miután felállt a rendszer, bővebb tájékoztatást ígért a szakember a Tudatos Vásárlónak.

Aggályainkra, miszerint félő, hogy az egészségesebb étel egyúttal drágább is lesz, vagyis óhatatlanul elitkajává válik, az általunk megkérdezettek úgy reagáltak, hogy a reformmenüt is ki lehet hozni ugyanannyiból, mint a jelenlegit. Ezek után már csak az a kérdés maradt bennünk, hogy ha ez így van, miért kellett ennyit várni egy ilyen pozitív lépésre.

 

Kép [cc] brucetuten

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás