fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Felmértük, mit tart jónak, és ehhez képest mivel mos, takarít a magyar vásárló

2019-ben kampányt indítottunk a környezetbarát, biztonságos tisztítószerek népszerűsítésére, és mivel tisztán akartunk látni, hogyan állnak a magyar vásárlók a környezetbarát tisztítószerekhez, országos felmérést végeztünk az átlagemberek körében, illetve a TVE támogatói és követői között. Megérkeztek az eredmények, és megdöbbentő különbséget mutatnak abban, mit tartanánk jónak és ehhez képest milyen tisztítószert választunk.

A TVE kutatása rámutatott: országosan tízből kilenc ember egyetért azzal, hogy saját és gyermekei egészsége, valamint a környezet védelme miatt kevesebb vegyszert kellene használnia az embereknek. A fogyasztók többsége – a válaszadók 65% – tart attól, hogy a vásárolt tisztítószer káros a környezetre.

A környezetért és az egészségért érzett aggodalom azonban egyelőre kevésbé jelenik meg a vásárlói döntésekben. A kiválasztásnál a legfontosabb szempont a vásárlók számára, hogy a termék hatékonyan tisztítson (62%), és csak ez után következik szempontként, hogy a termék ne legyen káros az egészségre (55%).

Az ecetet igen, az ökocímkét viszont nem ismerjük

A felmérésünkből az is kiderült, hogy a magyarok fele használt már, és a jövőben is tervez használni ecetet és forró vizet a takarításhoz, de 30%-uk nem találkozott még ökocímkés termékkel. Ennek egyik fő oka, hogy vásárláskor nehezen hozzáférhetőek, nem észrevehetőek az a környezetbarát, ökocímkés termékek. A legtöbb árusítóhely nem helyez hangsúlyt az ökocímkés termékek megjelenítésére, pl. nem emeli ki a polcokon vagy az ajánlatok között. A megfelelő termék-kihelyezéssel új fogyasztói rétegeket szólíthatnának meg a kereskedők, a kutatásunkból például az derült ki, hogy a nők és az általános iskolás gyereket nevelő szülők körében többen találkoztak már a címkével, valószínűleg azért, mert ők kifejezetten keresik is ezeket.

A környezetbarát tisztítószerek használatában szintén gátló tényező a negatív előítélet: az emberek 28%-a drágábbnak gondolja az ökocímkés háztartási vegyszereket. Az ökocímkés szerek ára valóban széles skálán mozog, de mára több kereskedelmi márkás tisztítószernek létezik átlagos árú környezetbarát, ökocímkés változata – ezek a nagyobb drogériákban, kereskedelmi láncokban elérhetők. Szintén cáfolja az előítéletet, hogy az ilyen szereket használó, tehát valós élménnyel rendelkező, környezettudatos fogyasztóknak csupán 3%-a gondolja drágábbnak az ökocímkés termékeket.

Az európai ökocímkével rendelkező termékek és szolgáltatások teljes életciklusuk során bizonyítottan alacsonyabb környezeti terhelést okoznak. Egy termék teljes életciklusa a nyersanyagok előállításától a termelésen, csomagoláson, szállításon és használaton át egészen a hulladékká válásáig, végül az ártalmatlanításig tart.

Az EU Ecolabel csak kiváló teljesítményű és egyben a környezetkímélő termékekre kerülhet fel, egy független testület elbírálása alapján.

Kampányt indítottunk a környezet- és emberbarát tisztítószerek népszerűsítésére

A TVE-nél célunk, hogy a fogyasztókkal együtt tegyünk a piac zöldítéséért. Ezért 2019-ben Green & Safe LIFE-styles néven programot indítottunk, hogy a környezet- és egészségtudatos fogyasztók könnyebben megtalálják, értékeljék és kiválasszák a nekik megfelelő, környezetbarát és az egészségükre veszélytelen háztartási tisztítószereket. A Green & Safe LIFE-styles keretében a termékeket értékelő telefonos applikációt hozunk létre, teszteket publikálunk, valamint háztartászöldítő közösségi programot indítunk útjára. A következő időszakban cikkeinkben körüljárjuk a leggyakrabban használt öko és nem-öko tisztítószerek (mosószerek, mosogatószerek, általános tisztítószerek, ablak-, WC-, padló-, bútor- és szőnyegtiszítószerek) minőségét, összetevőit, használatuk egészségügyi és környezeti veszélyeit.

A Piaci Jelentések szerint is nő a kereslet a fenntartható termékek és szolgáltatások iránt

Ahogy a Tudatos Vásárló Piaci Jelentések is összefoglalták, a tudatos fogyasztás szinte minden piaci szegmense nőtt az elmúlt években. A biotermékek éves forgalma közel duplájára nőtt az elmúlt négy évben. A TVE-nél hasonló növekedésre számítunk a környezetbarát tisztítószerek piacán is: az látszik, hogy az embereknek fontos a környezet- és egészségvédelem, de több segítségre van szükségük a jó döntésekhez. A környezettudatos fogyasztókért folytatott piaci versenyt azok a gyártók és kereskedők fogják megnyerni, akik elsőként lépnek, bővítik és láthatóvá, könnyen elérhetővé teszik a környezetbarát tisztítószereket kínálatukban.

Olvass még többet háztartás témában
Tudod, mitől illatos a mosóporod?
Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak
Allergizáló illatanyagok a tisztítószereinkben
Vécépapírra, mosószerre és öblítőre is többet költöttünk 2018-ban
Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás