fbpx

| Tudatos Vásárló

A Fairtrade minőségben is megállja a helyét

Egyre többet költünk Magyarországon is Fairtrade, azaz méltányos kereskedelemből származó termékekre. Ezzel nem csak az ültetvényeken dolgozók életét javítjuk, hanem a sajátunkat is, hiszen a Fairtrade termékek minőségben is az élen járnak.

Miért a Fairtrade?

Mert a pénzünk szavazat. Minden egyes vásárlásunkkal olyan döntést hozunk, ami rengeteg ember életére van hatással az élelmiszer-ellátási láncban. A gazdálkodókra, beszállítókra, ültetvényeken szüretelő munkásokra és még hosszan sorolhatnánk.

Ezért sem mindegy, hogy mit választunk. A Fairtrade minősítés garantálja, hogy az adott termék megfelel bizonyos környezeti és társadalmi kritériumoknak.

A méltányos kereskedelemből származó termékek nem csak a lánc másik végén lévő munkásoknak és gazdálkodóknak adnak többet, hanem a vásárlóknak is. A Fairtrade termékek jelentős része egyben bio minősített termék és minőségben is felveszik a versenyt a többi termékkel. A fairtrade termékek pozitívumait támasztja alá a legújabb csokoládé tesztünk is.

A fairtrade csoki a nyerő

A tesztben 36 különböző táblás csokoládét és 14 kakaóport teszteltünk laboratóriumban és termékcímke alapján. A címkéken néztük a csokoládék kakaótartalmát és kakaóvaj tartalmát. Azt is megnéztük, hogy a csokoládékban megtalálható-e az E476 adalékanyag, ami egy olyan emulgeálószer, amire nem árt odafigyelnünk. Laboratóriumban pedig a termékek esetleges ólom-és kadmiumtartalmát.

A Fairtrade csokik a tesztben abszolút az élmezőnyben végeztek. Ezekben a csokikban az ólom koncentráció a kimutathatósági határéték alatti és nem tartalmaznak E476 adalékanyagot sem.

és a Fairtrade banán

A Fairtrade a tavaszi banán tesztünkben is bizonyított. A tesztben 15 különféle banán növényvédőszer-maradék tartalmát vizsgáltuk, ahol az első helyen Fairtrade és egyben bio minősített termékek végeztek, mert nem volt bennük kimutatható szermaradvány.

 

Hol lehet ilyen termékeket kapni?

A helyek, ahol kedvezménnyel vásárolhatsz fairtrade termékeket, hiszen Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyek

 

Biobolt E-tár webáruház
 

A webáruházban széles Fairtrade kínálat érhető el. Kapható Fairtrade kakaópor és csokoládé. Italok terén pedig Fairtrade tea és Fairtrade kávé.

 

Mert ez is méltányos kereskedelem_nem minden fairtrade, ami méltányos

 

Csendes

A Károlyi kert körüli Csendesekben magas minőségű olasz Fairtrade kávéval dolgoznak és 100%-os BIO gyümölcslevekből választhatnak a vendégek. Az ételek szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készülnek. A Csendes Store boltban pedig a termékek egy része különböző alkotó csoportoktól és alapítványoktól származik. A Sérültekért Alapítványtól rongyszőnyegek, fonott kosarak és kerámiák, a Lámpás 92’ Alapítványtól gyapjú szőnyegek, a Down Alapítványtól füzetek és a Miskolci Autista Alapítvány Maacraft fonott termékei is kaphatóak. 

 

Kövesd végig a banán sztorit és tudj meg többet a banán útjáról


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás