fbpx
méltányos kereskedelem fair trade

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A Fairtrade 2020-as terve Téged is (meg)érint

A klímaváltozás, éhezés, kizsákmányolás korában az etikus kereskedelem reményt adhat. Az idén 20 éves Fairtrade globális helyzetjelentését olvasva elsírod magad, aztán mész, és veszel egy tábla etikus csokit.

A történet akkor kezdődött, amikor mexikói gazdák egy csoportja harcba szállt azért, hogy tisztességes árat kapjanak kávéjukért. Az első Fairtrade-védjegyes kávét 1988-ban egy holland szupermarketben emelhették le a polcról – a logó hamarosan megjelent a banánon, teán és csokoládén, a boron is. Sőt, már Magyarországon is vehetünk etikus karikagyűrűt! Ma több mint 135 országban vásárolhatunk termékeket úgy, hogy biztosak lehetünk benne, pénzünkkel jobb élethez segítjük a termelőt egy távoli országban. A Fairtrade egyértelműen minőségben is megállja a helyét, és nemrég képes riportban mutattuk be, mennyivel jobb egy fairtrade ültetvényen dolgozni.

Amikor egy árun Fairtrade-logót látsz, tudhatod, hogy több mint 1,65 millió kistermelő és munkás érdekeit védi szerte a világon.

A méltányos kereskedelem elmondhatatlanul fontos érték ma, amikor

a klímaváltozás miatt évente 12 millió hektárnyi mezőgazdasági terület válik terméketlenné;

a fiatalok nem a mezőgazdálkodásban látják a boldogulásukat;

nők termelik meg a Föld élelmiszerkészletének 60-80%-át, ennek ellenére az elmúlt fél évszázad alatt a szegénységben élő nők száma 1,5-szeresére nőtt;

• nagyjából 168 millió gyerekmunkás dolgozik, nagyrészük a mezőgazdaságban;

• miközben az informatikai termékekhez elengedhetetlenül szükséges, ezért magas áron forgalomba kerülő fémeket termelik ki, a bányák munkásai a legveszélyesebb és legkevésbé megbecsült munkát végzik a világon.

 

Méltányos, tisztességes, igazságos

Az idén 20 éves Fairtrade globális célja, hogy 2020-ban a Földünk egy olyan hely legyen, ahol:

• a kereskedelemből származó nyereség egyenlőbben oszlik el;

• az emberi jogokat a termelés minden lépésénél tiszteletben tartják;

• az üzleti világ méltányosságban is jobban teljesít;

• a tisztesség és az igazság az első;

• a politikusok és döntéshozók aktívan segítenek egy olyan kereskedelmi környezet létrehozásában, amely biztosítja, hogy a munkások megkapják a létminimumhoz szükséges jövedelmet.

A Fairtrade egyedül persze hiába is fogalmaz meg efféle célokat, közelebb kerülni hozzájuk csakis a kormányok, vállalatok, a civil társadalom és a termelők, munkások és a tudatos vásárlók aktív segítségével lehetséges.

 

Minden vásárlás számít!

A TVE álláspontja szerint a fogyasztóknak is részt kell vállalnia abban, hogy az általuk fogyasztott termékek méltányos körülmények között készüljenek.

Ezt tehetjük úgy, hogy a Fairtrade, azaz a méltányos kereskedelemből származó terméket választjuk, és úgy is, hogy aktív állampolgárként felszólítjuk a döntéshozókat, a cégek vezetőit a méltó termelési körülmények megteremtésére. Honlapunkon rendszeresen beszámolunk az ilyen lehetőségekről.

 

Fairtrade Globális Stratégia, 2016-2020
(Forrás: Fairtrade International)


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


    Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás