• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Évi 26 millió pezsgőspalack a kukában

2005.11.30. /
2006-tól hatalmas mennyiségű új hulladékfajtára számíthatunk: hozzávetőleg 26 millió pezsgőspalack végzi következő évtől a szemétben, mivel december elsejétől megszűnik a visszaváltható pezsgősüveg. A Hulladék Munkaszövetség online petíciót indított a fogyasztói választás szabadságáért.

Sem a termékdíj törvény módosítása, sem a betétdíjas kormányrendelet megalkotása nem tudta ugyanis megakadályozni, hogy a környezet számára kedvezőbb újratölthető csomagolások megszűnjenek. December 1-vel újabb visszaváltható palacknak, a Törley pezsgősüvegnek is végképp búcsút mondhatunk. A közelgő szilveszter következményei szemmel láthatóak lesznek, ezúttal a hulladék megnövekedett mennyiségében is.

A 2005-ös év rekordnak számít: április óta hiába is fáradoznánk a visszaváltással, hiszen elhalálozott az utolsó literes visszaváltható üveges ásványvíz, gyümölcslé és vermuth is. Az évet a visszaváltható pezsgősüveg megszűnése búcsúztatja. Ezzel megszűnik a fogyasztók választási lehetősége is, hogy hulladékszegény termékek választásával csökkentsék hulladékuk mennyiségét és háztartási kiadásaikat.

Nem kell ahhoz elszánt pezsgő-rajongónak lenni, hogy belássuk, mit jelent ez: hozzávetőleg 26 millió pezsgős palack kerül forgalomba évente. Ez a 26 millió pezsgős palack mától a szeméttelepeket gazdagítja. Tévedés azt hinni, hogy az újrahasznosítás megoldást hoz - egyébként sem az az igazi megoldás. A lakosságnál keletkező üveghulladék csupán kb. 5 százaléka hasznosult eddig - az sem Magyarországon, hanem Csehországban, Szlovákiában vagy Lengyelországban...

A HUMUSZ akciói, csatlakozz Te is!

A Hulladék Munkaszövetség több akcióval is megemlékezik a visszaváltható pezsgősüvegről. „Halottunkat december 1-én, csütörtökön, 11 órakor a Batthyány-téren, a metró kijáratánál kísérjük utolsó útjára.” – áll a HUMUSZ közleményében.

Emellett internetes akciót szerveztek, ahol csupán 3 kattintást kell tenned, hogy hallasd a hangodat! Klikkelj a fogyasztói választás szabadságáért, a visszaváltható italcsomagolásokért: a HUMUSZ oldalán gyásztáviratot küldhetsz Kóka János és Persányi Miklós miniszter uraknak, akik sokat tehettek volna annak érdekében, hogy megmaradjon hulladékszegény választási lehetőségünk, a visszaváltható üvegpalack.

   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében