fbpx

| Generation Europe Foundation/TVE

Az Európa Naptár és a vallások: szerkesztési hiányosság, nem alapelv

Sajnálatos szerkesztési hiba miatt nem kerültek feltüntetésre a keresztény ünnepek az Európa Naptár 2010-2011-es kiadásában. A hivatalos álláspont.

Az Európa Naptár és a TVE
A Tudatos Vásárlók Egyesülete az Európa Naptár magyarországi partnere, nem kiadója. Mint ilyen, feladata a kiadvány magyarországi terjesztésének koordinációja és a magyar nyelvű szöveg lektorálása, az ismeretszerzést szolgáló információkkal való kiegészítése. A TVE a naptár szerkesztésében azonban nem vesz részt. Az egyesület sajnálatát fejezi ki a hiányosság miatt, s továbbítja brüsszeli partnereinek a magyarországi visszajelzéseket, véleményeket.
Az Európa Naptár 2010-2011-es kiadása elektronikusan (pdf) itt olvasható >>>

Az Európa Naptár egy oktatási segédanyag európai középiskolásoknak. 2003 óta minden évben az Európai Bizottság támogatásával kerül kiadásra. A terjesztés minden uniós tagállamban ingyenes azoknak a középiskoláknak, akik igénylik. A megrendelők száma évről-évre nő.

Ez a házi feladathoz is használható naptár mintegy száz oldal terjedelemben, kifejezetten ennek a korosztálynak a stílusában biztosít információt az Európai Unióról. Többek között arról, hogyan működik az Unió, milyen jogokat biztosít az európai polgároknak, milyen hatása van az uniós politikának a közegészségügyre, vagy milyen szerepe van a környezetszennyezés és a klímaváltozás elleni küzdelemben, a fenntartható fogyasztás népszerűsítésében stb.

Az Európa Naptár egyúttal praktikus segédeszköz is, mivel tartalmaz egy naptárat, amely az egész tanítási időszakot lefedi. A diákok ide feljegyezhetik a házi feladataikat, órarendjüket, vizsgáikat stb. A kiadványban található egy térkép, valamint alapadatok mindegyik EU tagállamról stb.

Mindegyik naptári oldal alján található egy rövid szöveg, amely lehet idézet, statisztikai adat, vagy más rövid információ különböző, igen változatos témakörben, amelyeket valószínűleg nem ismernek az európai diákok. Némelyik „lábjegyzet” kulturális, történelmi vagy vallási eseményre utal, a teljesség igénye nélkül.

Ez minden hátsó szándék nélkül, oda vezetett, hogy sajnálatos módon kimaradtak olyan fontos vallási ünnepek, szokások, amelyek az európai örökség részét képezik, különös tekintettel a karácsonyra és annak jelentős szerepére a keresztény vallásban.

A hibáért felelős Európai Bizottság a Generation Europe Foundation-nel közösen sajnálatát fejezi ki a figyelmetlenség miatt. Már megtörténtek a szükséges lépések a 2010-2011-es kiadásba került hibák javítása érdekében, és hogy a továbbiakban ne forduljon elő hasonló eset.

Az Európai Bizottságnak az esettel kapcsolatos közleményét itt olvashatja >>>

 

Európa Naptár

Az „Európa Naptár” ötlete 1995-ben született, és Catie Thorburn nevéhez fűződik, aki a brüsszeli székhelyű Generation Europe Foundation nevű szervezet elnöke.

2003 óta a diákoknak szóló Európa Naptár és a tanároknak készült Tanári segédanyag fejlesztéséért, kiadásáért és finanszírozásáért az Európai Bizottság felel. A Generation Europe Foundation a Bizottság kizárólagos partnere a kiadvány megjelentetésében.

A 2010-2011-es tanévben 21029 középiskola igényelte, és kapta meg ingyen az Európa Naptárt az Unió tagállamaiban. Több mint 3,2 millió diákhoz jutott el a saját anyanyelvén a kiadvány. Mivel a kiadvány tartalmát a nemzeti partnerek segítségével mindig az adott tagállam viszonyaihoz igazítjuk, az oktatási segédanyag naprakész és pontos információforrásként szolgál a fiataloknak a jogaikról és állampolgári kötelezettségeikről.

Az Európa Naptár kérdőívét kitöltő tanárok 99%-a válaszolta azt, hogy a következő tanévben is megrendelné a kiadványt. A leghasznosabbnak az Európai Unióról szóló információkat tartották. A megrendelő iskolák számára ingyenes kiadvány előállítási költsége, a szállítással együtt 1,58 euró/példány.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás