• Nyomtatóbarát változat
 • Oldal küldése ismerősnek

Az EU szerint veszélyesek a karácsonyi égők

2009.12.03. /
A karácsonyi égők 30%-a nyilvánvaló és közvetlen áramütés- és tűzveszélyt jelent az Európai Bizottság új jelentése szerint. Magyarországon a vizsgált égősorok 95%-a súlyos veszélyt jelent a fogyasztókra.

A jelentés egy olyan közös piacfelügyeleti projekt következtetéseit mutatja be, amelyben öt tagállam - Magyarország, Németország, Szlovákia, Szlovénia és Hollandia - hatóságai és az Európai Bizottság vett részt. A vizsgálatokat 2007 novembere és 2009 májusa között végezték el különböző időközönként 196 véletlenszerűen kiválasztott, különböző árkategóriájú égősoron. A mintákat több mint 20 közigazgatási és műszaki követelmény szempontjából ellenőrizték. Számos égősor több teszten is megbukott.

A megvizsgált égősorok 30%-ánál találtak súlyos meg nem felelési problémákat, amelyek fokozott áramütést vagy tűzveszélyt - vagy mindkettőt - eredményeznek. A súlyos meg nem felelési problémák általában a felépítés műszaki biztonsági követelményeinek megsértését jelentik, például a villásdugó, a vezeték rögzítése, a huzalozás, a szigetelés vagy az áramütés elleni védelem esetében.

A megvizsgált égősorok további 40%-ánál találtak olyan kevésbé súlyos meg nem felelési problémákat, amelyek nem veszélyeztetik közvetlenül a felhasználó biztonságát. Ide tartoznak bizonyos címkézési nehézségek, illetve a használati utasítással kapcsolatos vagy az adminisztrációs hiányosságok.

A leggyakrabban tapasztalt problémák:

 • Az égősorok 25%-a megbukott a vezeték rögzítésének biztonsági tesztjén. A nem kielégítő rögzítés miatt a elektromos vezeték kilazulhat, ami magas áramütési kockázatot jelent.
 • Az égősorok 23%-a nem teljesítette a „keresztmetszeti terület" követelményét. Ez azt jelenti, hogy a drót túl vékony az általa hordozott áramhoz viszonyítva, ami fokozza a túlmelegedés kockázatát és a gyulladásveszélyt.
 • 28% megbukott a vezetékek biztonságára vonatkozó teszten, vagyis az égősor szigetelése és felépítése miatt áramütés veszélye áll fönn.

 

További problémák:

 • Rendszeres, bár ritkább, hogy számos további műszaki előírás sem teljesül; ilyenek például az olyan alapvető mechanikai problémák, ahol az éles szélek okozhatnak sérülést .
 • A minták majdnem 15%-án nem volt feltüntetve az előírt helyes műszaki jelölés. Ennél is fontosabb, hogy a minták 41%-ánál hiányoztak a figyelmeztetések, mintegy 35%-uknál pedig a megfelelő használati utasítások.
 • Az égősorok gyakran több teszten is rosszul teljesítettek: egyesek szinte egyetlen műszaki vizsgálaton sem állták meg a helyüket, több pedig 4-7 teszten is elbukott.
 • A megfelelés hiánya tagállamonként változott: míg Magyarországon a vizsgált égősorok 95,7%-a súlyos veszélyt jelentett a fogyasztókra, Hollandiában csupán 56% volt az aránya azoknak, amelyek valamiben nem feleltek meg. Ez részben annak köszönhető, hogy Hollandia nyolc éve végez piacfelügyeletet az égősorok esetében, és ezzel az erőfeszítéssel sikerült megfeleznie a piacra szánt veszélyes termékek számát.
 • A veszélyes termékek származását tekintve a 196 megvizsgált minta mintegy 41%-a Kínából érkezett.

Mivel rendkívül magas a hatóságok által talált megfelelés hiányának aránya, a kifejezetten égősorokra irányuló nyilvános felügyeleti és végrehajtási tevékenységek továbbra is prioritást élveznek, és ezek során a lehető legtöbb tagállam összehangoltan lép majd fel. Az ellenőrzést ugyanakkor az ágazatnak is fokoznia kell. Az uniós jog szerint a gyártók, forgalmazók, kiskereskedők és importőrök jogilag felelősek az általuk forgalomba hozott termékek biztonságáért.

 

Tanácsok fogyasztóknak

A fogyasztóknak óvatosnak kell lenniük, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a kockázatot. Nagy a nyomás a gyártókon és a kiskereskedőkön, hogy a karácsonyi égőket a lehető legolcsóbban állítsák elő és forgalmazzák, hiszen a fogyasztók gyakran nem akarnak sok pénzt költeni időszakos dekorációkra. Ez pedig a biztonsági normák súlyos megsértéséhez vezethet.

 • Jó hírű kereskedőtől vásároljon karácsonyi égőket, aki feltehetően biztosítja az alapvető biztonsági normákat.
 • Soha ne hagyja égve a karácsonyi égőket, ha elmegy otthonról vagy éjszaka, amikor mindenki alszik.
 • Ha úgy véli, bármilyen elektromos vagy mechanikai problémája lehet egy új vagy régebben már használt égősornak: ne kockáztasson! Ne használja tovább, vigye vissza a boltba, és tegyen panaszt.

 

Forrás: Európai Bizottság

Kép [cc] jsped • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében