alap kinézet

System Messages

A rezisztencia növekvő aggodalmat kelt, mivel az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak a fertőzések elleni küzdelemben - áll az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nyilatkozatában. Ez egybeesik az állatoknál tapasztalt rezisztencia egyre gyakoribbá válásával a hivatal által megbízott szakértői csoport előzetes jelentése szerint.

Szigorítani kellene a higiéniai ellenőrzéseket az élelmiszerlánc minden egyes pontján, az állatorvoslásban felhasznált gyógyszerektől az élelmiszerek előállítási folyamatáig, hogy megelőzhető legyen az antimikrobális rezisztencia kifejlődése és terjedése - hangsúlyozza az EFSA nyilatkozata.

Rezisztens baktériumokat legnagyobb mértékben a szárnyasok húsában, a tojásokban, a disznó- és marhahúsokban, valamint a friss salátákban találtak. A szakértők úgy találták, hogy ezek a rezisztens baktériumokat hordozó állatokból származó mikrobák közvetlenül átjuthatnak a szennyezett ételekből az emberbe. A rezisztens baktériumok olyan nyers élelmiszerek fogyasztásával is átkerülhetnek az emberbe, amelyek szennyvizet is tartalmazó öntözővízzel öntözött területről származnak, de az állati és növényi eredetű élelmiszerek előkészítésük során is szennyeződhetnek rezisztens baktériumokkal.

A pármai székhelyű EFSA további kutatásokat tart szükségesnek az antimikrobiális hatóanyagok élelmiszerláncban való használata és a rezisztens baktériumok emberbe való átjutása közti kapcsolatról.

Az EFSA előzetes jelentése letölthető a hatóság weboldaláról, s május 27-ig véleményezhető is.

 

Forrás: MTI

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink