• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Esetenként nagyon drága lehet a mobilinternet

2009.05.19. /
Érdemes óvatosnak lenni a mobilinternet szolgáltatás választásakor és használatakor, mert a különböző csomagok és szolgáltatások közötti árkülönbség igen jelentős lehet.

Közel egy hónapja működik a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tájékoztató-, szolgáltatáskereső- és tarifakalkulátor honlapjának új szolgáltatása. Bevezetését azzal indokolták, hogy a napjainkban joggal mind népszerűbb mobilinternet-szolgáltatások igénybevételekor előforduló váratlan helyzetekhez kívánnak segítséget nyújtani. Mivel a mobilinternet új technológia, az ügyfelek elégedettségéhez fokozottan fontos az előzetes tájékozódás, az alapos tájékoztatás, azaz a tudatos fogyasztói magatartás mellett a felelős szolgáltatói magatartás is.

A mobiltelefon-előfizetéshez járó „Start" csomagok forgalmi díjai nagyon magasak. Így ha nem figyelünk, az árak akár száz vagy ezerszeresek is lehetnek más mobilinternet-csomagokban meghatározott díjakhoz képest.

Például az index.hu nyitóoldalának letöltése mindhárom szolgáltató 5 GB-os csomagját választva mintegy 1,5-2 forintba kerül, a forgalmi korlátot túllépve viszont a letöltés 10-15 forint, előfizetés nélkül pedig ugyanennek az oldalnak a letöltése akár 2000 forintba is kerülhet - áll az NHH sajtóközleményében.

A nyári, utazási időszak közeledtével belföldön a határok mentén oda kell figyelni a szándékolatlan barangolás elkerülésére, hogy megelőzhessük a későbbi kellemetlen meglepetéseket.

Egyelőre a mobilinternetezés roaming-környezetben meglehetősen drága, de várhatóan nyártól, az Európai Uniós szabályozás életbelépéstől, az Unión belül a jelenleginél alacsonyabb árak megjelenésére lehet számítani. (Ld. Olcsóbb lesz a roaming hívás és az SMS az EU-ban >>>) Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a belföldi mobilinternet-előfizetések nem vonatkoznak a külföldi használatra, így külföldi utazás előtt mindig célszerű a tarifákat ellenőrizni a szolgáltatóknál, vagy a TANTUSZ honlapon.

A honlap 2005-ben a mobiltarifa-kalkulátorral indult, de ma már szinte a teljes hírközlési piacot lefedi. Az „Internet" alkalmazás részeként megjelennek a mobilszolgáltatók 3G-s ajánlatai, a „Televízió" alkalmazás kibővült a csatornakínálattal, és elindult a „Több az egyben" is. Ez utóbbi alkalmazás az összecsomagoltan kínált double/triple play szolgáltatásokat, illetve az egy földrajzi helyen, egy szolgáltató által külön kínált, de akár együtt is igénybe vehető szolgáltatásokat vonultatja fel, megkönnyítve a fogyasztóknak a választást.

 

Forrás: Nemzeti Hírközlési Hatóság

Kép [cc] netbusiness

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében