fbpx

| Paszternákné Tóth Júlia

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Értékteremtés a Barát-hegy lábánál

A Miskolc külvárosában lévő majorságban sérült és ép emberek együtt gazdálkodnak. A kecskesajtot, szappant és kézműves termékeket kínáló bolt mellett, erdei iskolával, színes természetismereti programokkal és játszótérrel várják a látogatókat.  

Miskolcon, a Bükk-hegység lábánál elterülő Baráthegyi majorságot 2004–ben alapította a Szimbiózis Alapítvány. Az autista fiatalok számára kerestek olyan rehabilitációs lehetőséget, amely hasznos, értéket teremtő és egyben önfenntartó tevékenységet is nyújt. A farm pályázati pénzből valósult meg, s ma is javarészt pályázatokból tartja fenn magát az állami normatíva mellett. Hosszú távú cél az önfenntartás, ám ehhez jelenleg még nem adottak a lehetőségek.

A kezdetben csupán egy hétvégi házból álló birtokon sorra épültek a kiszolgáló épületek, a legutóbbi, a sajtműhelyt és az üzlethelyiséget is magában foglaló épületet ott jártamkor, november közepén adták át. Az öt hektáron számos tevékenységet végeznek. A száznál is több munkavállaló nagyjából 85%-a megváltozott munkaképességű; az autisták mellett siket, nagyothalló, értelmileg akadályozott és kerekesszékes munkatársuk is van. A majorságban található lakóotthon mind a 14 lakója is foglalkoztatott.

A majorságban eltöltött délelőtt során betekinthettem szinte az összes tevékenységbe. A rehabilitációs farmon Kovácsné Ferencsák Zita, majorságvezető kalauzolt végig. Mellette egy nagyothalló munkatárs, a sajtmanufaktúrában dolgozó Julcsi is segített az eligazodásban.

A rehabilitációs és szociális farm olyan társadalmi funciókkal kiegészülő mezőgazdasági modell, amely a hagyományos agrártevékenységeket a szociális hálóba integrálja. Vagyis az egyes tevékenységeket rehabilitációs, oktatási, alternatív turisztikai céllal kapcsolja össze. A szociális farmok emellett növelik a vidék megtartó erejét, hiszen helyben, a kisközösségekben képesek munkahelyet teremteni. Magyarországon az egyik első rehabilitációs gazdaság a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorsága.

Friss zöldség, gyümölcs és sajt készül

A farmon a kecskék létszáma folyamatosan gyarapszik, az állatok tejét a szappanfőzésnél és a sajtkészítésnél hasznosítják. Tejtermékeik, valamint a vegyszermentesen megtermelt gyümölcseik, szabadföldi és üvegházi zöldségeik a lakóotthonban élők szükségletein kívül az alapítvány a Szorgoskert Nonprofit Kft-jének konyháját is gazdagítják.

Innen szállítanak a miskolci Batyu-Téka étterembe, a saját fenntartású és külső szociális intézményekbe, szociális étkeztetésbe, egyéni megrendelőknek és a NAV miskolci irodáinak büféjébe is.

A most beinduló levendulatermesztés pedig a kézműves tevékenységeket hivatott kiszolgálni.

Saját tüzelőanyagot készítenek

A mezőgazdasági tevékenység mellett asztalosműhelyük is van, valamint fapellett- és brikettgyártó kisüzemük is. Az itt előállított fűtőanyaggal részben ki tudják váltani a majorság gázfűtését, s kis mennyiségben eladásra is tudnak termelni.

Az itt dolgozók kézműves ajándéktárgyai is rendkívül sokrétűek: merített papírból készült naptárak, gyertyák, textil- és fa ajándéktárgyak széles választékát találhatjuk.

 

Webshop, adventi vásár, piac

Az elkészült termékeket kézműves vásárokon értékesítik, mint például a Miskolci Adventen vagy a Kocsonyafesztiválon, de el szoktak jutni budapesti rendezvényekre is – az aktuális megjelenési felületről az alapítvány honlapján találunk információt.

A termékek Miskolcon a Batyu-Téka étteremben, a Búza téri piacon és a Baráthegyi Majorságban, vagy a Batyu-Téka étterem webshopjában is megvásárolhatók. Az egyes vásárokról hazatérve a fiatalok mindig nagy büszkeséggel és érdeklődéssel kérdezik, vajon az ő kezük munkája is gazdára talált-e. Természetesen én sem mehettem haza üres kézzel, karácsonyfánkat idén az ő munkájuk is díszítik majd.

–  A majorság sajtjai megkapták az Élő Tisza és a Hír védjegyet is
–  A majorság dolgozói szívesen teljesítenek egyéni és céges igényeket is, erről a szimbiozis.net oldalon és a szimbiozis@szimbiozis.net emailcímen kaphatunk felvilágosítást
–  Az adventi programokhoz bejelentkezés szükséges, szintén a fenti címen

Szemléletformálás, érzékenyítés

A majorságnak van még egy, legalább ennyire hasznos „terméke”, ez pedig a diákokkal való kapcsolat, a fogyatékkal élők és az egészségesek összehozása, a társadalom érzékenyítése. Nyári táboraikba és erdei iskolájukba egész évben várják az általános iskolás csoportok jelentkezését. A diákok a fogyatékkal élő fiatalok segítségével betekintést nyernek a farm életébe, és be is vonják őket ezekbe a tevékenységekbe.

Emellett lehetőség van természetismereti órák tartására is. A nemrég átadott „mini diósgyőri várban” (Diósgyőri Interaktív Játszóvár) és az eredeti mongol jurtában a megváltozott munkaképességű fiatalok segítségével rendkívüli történelemórát is tartanak.

A középiskolás korcsoportot az iskolai közösségi szolgálat keretei között érik el. Több miskolci gimnáziummal  évek óta együttműködnek. A közösségi órák keretében a gimnazista fiatalok az autista lakók rehabilitációs, szabadidős és munkatevékenységeiben is részt vesznek, testközelből tanulják meg, hogy igenis lehetséges együttműködés a fogyatékkal élők és az egészségesek között.

A majorság minden évben, így 2015-ben is készül egy mindenki számára nyitott adventi programsorozattal. Ennek során a látogatók szamárháton érkezhetnek a majorságba, ahol a vár és az istálló megtekintése után közös kézműves tevékenységben vehetnek részt.

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás