fbpx

| Gulyás Emese

Erdőkert, közösségi mezőgazdálkodás és világbéke egyben

Frank Wesemann-nal, a Brandenburg-közeli Waldgarten gazdájával beszélgettünk, aki kertész, magmentő és egy jobb világban rendületlenül hívő, elhivatott aktivista is.

A Waldgarten gazdája két éve kezdett a közösségi mezőgazdálkodásba, de már 15 éve üzemelteti a gazdaságát. Jelenleg két városi közösségnek szállít, emellett a közeli piacon is értékesíti terményeit. Családjával együtt él a gazdaság területén, és náluk vendégeskedik négy gyakornok is, akik Frank fortélyait igyekeznek ellesni.

Hogyan működik nálatok a közösségi mezőgazdálkodás?

Demeter minősített, és a permakultúra alapelveit követő ökogazdaság vagyunk. A közelmúltig leginkább piacon árultuk a termékeinket, de két éve belekóstoltunk a közösségi mezőgazdálkodásba is. Szeretnénk, ha nem csak zöldségeket, hanem gyümölcsöket is szállíthatnánk a tagjainknak, méghozzá a erdőkert rendszerben nevelt fákról.

Hány tagotok van?

A terület öt hektár fölött van valamivel. Ezzel körülbelül 200 embert tudunk most ellátni.

És mi az a erőkert?

Egy igazi erdőhöz hasonló felépítésű fás területet hozunk létre. A lombkorona szinten hasznos gyümölcsfák vannak, a cserjeszinten bogyósok, lejjebb virágok, fűszernövények, zöldségek, a talaj nitrogéntartalmát megkötő dolgok. Időnként tisztásokat hagyunk, hogy bejusson a fény. Az erdőkert egy viszonylag produktív, de nem túl munkaintenzív módszer.

Az erdőkert széle

Miért kezdted el az erdőkertes gazdálkodást?

15 éve ültetek fákat. Tetszik, hogy a fák sokáig adnak. 15 évesen adják a legtöbbet, de sokan közülük még negyvenévesen is teremnek. A dió- vagy a gesztenyefa akár 200 évig is elél.

Ezek szerint hosszú távra gondolkodsz.

Ha jó ütemben terjednek az erdőkertek, és egyre több lesz belőlük, annak a klímaváltozás megfékezése szempontjából is lehet szerepe, ugyanis a fák sokkal több szén-dioxidot kötnek meg. Úgy képzelem, hogy lépésről lépésre haladva az egész országot beterítik az erőkertek.

Említetted, hogy a permakultúra alapeveit követitek. Melyek ezek?

A permakultúra egy összetett dolog, de a három alapelv a legfontosabb. Vigyázok a Földre: a növényekre, az állatokra, az összes élőlényre és élettelen dologra, a földre, a vízre, a levegőre. Igyekszem előmozdítani az önfenntartást és a közösségi felelősségvállalást. Végül, igyekszem unoka-barát módon működtetni a gazdaságot: csak annyi erőforrást elvenni, hogy az unokáim unokáinak is maradjon.

Permakultúra közelről

Azért a közösségi mezőgazdálkodásban kiszállított termények nagyrésze zöldség, nem?

A gazdálkodást és a piacozást is először zöldségekkel kezdtem, mert azoknál viszonylag gyorsan megtérül a befektetés, és már rövid idő alatt jövedelmet termelnek. Ma is ez a kiszállított dobozok alapja. Egyébként mindenféle vad dologgal is kísérletezem. Például vadgyümölcsökkel, vadsalátával és medvehagymával is.

A gazdaságban sétálva rengetegféle paradicsomot láttuk. Ez valami szenvedély?

Hetvenféle paradicsomot termelek. Mind különböző forma, szín, illat. Fontosnak tartom, hogy előremozdítsuk a biológiai sokféleség ügyét. Van is egy közös kísérleti projektünk a berlini Humboldt Egyetemmel.

A gazdasággal is népszerűsítjük a különböző magokat, hogy minél többféle terményt próbáljunk ki. Együttműködünk a brandenburgi Magbankkal is, hogy minél több magot aktív használat során, a gazdaságokban őrizhessünk meg. Ez a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából is lényeges, de élelmiszerbiztonsági szempontból is jobb annál, mintha pár nagy cég kevés fajtával kontrollálná a vetőmagpiacot.

Paradicsomok…

…és paradicsomok

Milyen eljárásokat használtok?

A növényvédelemben fontos a növénytársítás. Egyébként a gazdaság minimális szinten gépesített. A legtöbb dolgot emberi erővel csináljuk. Tavaly befogtunk lovakat is, de az egyik sajnos nem jól viselte a munkát és makrancoskodott. Most mind kint vannak a legelőn és egy tréner segítségével próbáljuk őket „megjavítani”, felkészíteni a munkára.

     

A projektet az Európai Bizottság támogatta. Az oldalon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás