• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Eperszezon télen-nyáron?

2006.10.03. /
Ma már bármely hónapban mész a piacra vagy a sarki zöldségeshez, színes gyümölcs- és zöldségkupacoktól roskadozó pultok várnak. A globalizált élelmiszer-kereskedelem első pillantásra szimpatikus eredménye, hogy ha épp januárban kívánod meg az epret, akármelyik szupermarketben megkaphatod.

Az örök szezonnak azonban ára van, amit a környezet illetve az egészséged fizet meg. Ezért amikor csak lehet, fogyassz idénygyümölcsöket és -zöldségeket! Így nem támogatod a több ezer kilométernyi szállítás alatt keletkező környezetterhelést, sem a rengeteg energia és vegyszer használatát igénylő mesterséges termelést. Az idényüket élő zöldségeket és gyümölcsöket nem kell éretlenül leszedni, hogy majd úgyis „megérik a hosszú út alatt”. A természetes körülmények között növekedett zöldségben és gyümölcsben több a tápanyag, a vitamin, és mivel frissebbek, finomabbak is, mint üvegházi vagy a hűtőházban beérett társaik. Végül, de nem utolsó sorban, az idénytermények vásárlásával az importőr és szállító cégek, illetve távoli országok termelői helyett a helyi termelőket támogatod forintjaiddal.

Idénynövény adatbázisunkból megtudhatod, melyik gyümölcsnek és zöldségnek mikor van szezonja. Találsz néhány „egész évben“ szezonális növényt is. Ez azt jelenti, hogy az év nagy részében jól tárolható, az érési időszak után is fogyasztható. Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelynek tavaszi és őszi szezonja is van.

Tovább az Idénynövényekhez >>>

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 9. számában

Kép [cc] Fabio Costa

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében