fbpx

| Tudatos Vásárló

Az ENSZ is a kis léptékű mezőgazdaságot ajánlja

Az ökológiai módszerek segíthetnek a világméretű éhezés és alultápláltság megállításában a szakértők szerint.

A modern mezőgazdasági módszerek nem képesek már kielégíteni a világ élelmiszer-szükségletét. Ennek oka, hogy egyre kevesebb megművelhető terület, víz és erőforrás áll rendelkezésre, ami környezeti és gazdasági válsághoz vezet. Van-e megoldás? Ebben a témában rendezett konferenciát az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) 2014 szeptemberében.

 

Egymilliárd ember éhezik a világban. „Bármilyen élelmiszer-politika, amely nem a világméretű éhezés alapvető kiinduló okainak megoldására irányul, bukásra van ítélve.” mondta a konferencián Hilal Elver professzorasszony, az ENSZ élelmezésügyi szakértője. Épp ezért a professzorasszony az „agrárdemokrácia” támogatására kéri a kormányokat, amellyel a kis, vidéki gazdálkodókat lehetne megerősíteni.

 

Kimerültek az erőforrások

A 2009-es globális élelmiszerválság rámutatott, hogy fordulóponthoz érkezett a világ élelmiszer-ellátása, hívta fel a figyelmet a szakértő. Az ötvenes évektől kialakuló modern ipari mezőgazdaságnak nagy az erőforrásigénye, függ a fosszilis üzemanyagtól, műtrágyát használ és a tömegtermelésen alapul. Ennek meg kell változnia.

 

„Már most rengeteg kihívással kell szembenéznünk. Erőforráshiány, növekvő népesség, a megművelhető területek csökkenése, vízhiány, a termőtalaj kimerülése. Újra kell gondolni, hogy a jövőben miként használjuk ezeket az erőforrásokat.” – vélekedett a szakember.

 

Az ökológiai mezőgazdaság egy kevésbé fosszilis erőforrásigényes hagyományos földművelési mód, ami ráadásul a társadalommal is összhangban van. Segítségével megtudhatjuk, hogy használhatjuk a hagyományos tudást, amivel egyszerre óvhatjuk a környezetünket és az embereket is.

 

A kisléptékű mezőgazdaság eteti az embereket, mégis a nagyokat támogatják

A szakértő rámutatott, hogy a FAO szerint a világon elfogyasztott összes élelmiszer 70%-a kis gazdaságokból származik, ám a legtöbb támogatást a nagy, ipari mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozások kapják. Az Európai Unióban nagyjából a támogatások 80%-a, a kutatási támogatások 90%-a megy ilyen helyekre. Ehelyett a kormányoknak a kis gazdaságokat kellene támogatniuk.

 

Hatalmas problémákat okozhat, hogy az emberek egyre inkább a városokba költöznek. A mostani trendek szerint 2050-re az emberek 75%-a városokban fog élni. Ezt a növekedést muszáj visszafognunk, aminek egyik módja lehet, ha új lehetőségeket teremtünk és ösztönözzük a kis gazdálkodókat, főleg a fiatal gazdákat, hogy maradjanak vidéken.

 

Marcel Beukeboom, dán Kereskedelmi és Fejlesztési Minisztérium munkatársa és a konferencia előadója egyetért azzal, hogy erősíteni kell a kis gazdaságokat, de a nagy monokultúrás gazdaságok nem fognak eltűnni. Ezért szerinte a magánszektorral együttműködésben még hatékonyabbá kell tenni az ipari mezőgazdasági módszereket.

 

Lehetséges a fenntartható élelmiszertermelés

José Graziano de Silva a FAO főigazgatója szerint növekedni fog az agroökológia jelentősége, mind a gyakorlatban, mind a szabályozásokban. Az agroökológia alkalmazása segíthet az éhezés és az alultápláltság visszaszorításában, különösen hogy szükség lesz alkalmazkodni a klímaváltozáshoz – tette hozzá.

 

A tudósok megfogalmazása szerint az agroökológia jól megalapozott, kipróbált mezőgazdasági gyakorlata a legígéretesebb út a fenntartható élelmiszertermelés eléréséhez.

 

 

Mindi Schneider a hágai Társadalomtudományi Intézet szakértője szerint az agroökológia több puszta tudománynál. Ez egy olyan mozgalom, amely azt szeretné elérni, hogy tiszteletben tartsák a gazdák döntési jogait azt illetően, hogy mit és hogyan termesszenek.

 

Más szakértők is kritikusak voltak a fennálló ipari gyakorlattal szemben. David Fig a dél-afrikai BioWatch szervezet munkatársa szerint a magánszektor előnyben részesíti az ipari mezőgazdaságot, annak ellenére, hogy az a világ élelmezésében elbukott és hozzájárul a környezet szennyezéséhez, valamint az erőforrások kihasználásához. A szakértő szerint itt az ideje több figyelmet és pénzt fordítani az ökológiai mezőgazdaságra, hogy mihamarabb helyettesíteni lehessen a régi, elavult modellt.

 

 

Forrás: Ecologist

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás