fbpx

| Tudatos Vásárló

Ennivaló díszek a kertben és a lakásban A-tól Z-ig

A tuják és muskátlik ideje a kertben és a balkonokon lejárt. Helyükön a dekoratív, divatos, hasznos és könnyen nevelhető növények virítanak.

 

Citromfa

Nem kell déli országban laknunk ahhoz, hogy saját citromunkból készíthessünk limonádét. A citromfa tavasztól őszig jól érzi magát szabadban, déli fekvésű, mérsékelten napos helyen. Locsoljuk gyakran. Teleltetése 5-10 Celsius-fokon ajánlott, ritka locsolással.

 

Eper

Nincs finomabb a saját termesztésű epernél. A földieper-palántákat késő tavasszal ültethetjük, akár cserépbe. Biztos sikerünk lesz, ha rendszeresen öntözünk, és olyan helyet választunk, ahova pár órára süt a nap. A rendszeres szedést folyamatos terméssel hálálja meg.

 

Futóbab

Ha nagyon besüt a nap az erkélyről, hívjuk segítségül a nyurga futóbabot. A 2-3 méterre felkapaszkodó hüvelyest áprilistól vethetjük tápanyagban gazdag talajba. Bőséges termésért öntözzük rendszeresen. Ne feledd: a futóbab mindig balra tekeredik!

 

Gesztenye

A szelídgesztenye a nagy kertek impozáns dísze. Ültetéskor kerüljük a meszes talajt, és tervezzünk hosszú távra: a gesztenyék könnyen megélik a háromszáz éves kort is. Tavasszal a méhek szívesen látogatják virágzatát.

 

Homoktövis

Az egészségpiac sztárja a homoktövis, de a növény kerítésként is megállja a helyét. A szúrós cserjéken a legelszántabb betörő sem tud átsurranni fájdalom nélkül. A napsütéses helyre ültetett tövek megállíthatatlanul terjednek, még száraz és tápanyagban szegény helyen is.

 

Josta

A hetvenes években jelent meg a fekete ribizli és a köszméte szerelemgyereke, a josta. A ribizlire hasonlító bokor a félárnyékot és a kötöttebb talajokat is bírja. Igazi ritkaság magyar rokona, a rikő, amely a ribizli és köszméte szavak kezdőbetűiből kapta nevét.

 

Kávécserje

Kávékortyolás közben gondolj arra, milyen könnyű nevelgetni cserjéjét a lakásban. A kávécserje jól viseli akár a kevesebb fényt vagy a száraz levegőt is, ám nyáron öntözzük rendesen. Ha gondját viseljük, 4-5 év múlva termést hozhat.

 

Málna

Szúr, takar és fenséges ízű bogyókkal lát el minket a kerítés mellett éldegélő málnasövény. Ültetéshez keressünk kissé napos, szélvédett helyet. A málnavesszők két évig élnek, második évben hozzák gyümölcsüket. A letermett, beteg és gyenge vesszőket érdemes kivágni

 

Naspolya

A naspolya egész évben a kert éke. Tavasszal nagy, fehér virága, ősszel narancssárga lombja gyönyörködtet. Déli származása miatt meleg, félárnyékos helyen érzi jól magát. Termése az első fagyok után érik, húsából lekvár vagy gyümölcslé készíthető.

 

Paradicsom

Egyre több kiskertben és erkélyen jelenik meg a paradicsom. A kertészeti árudákban vagy piacokon kapható palántákat nyár elején ültessük laza talajba, és locsoljuk rendszeresen. Hamar rájövünk majd, hogy mennyivel finomabb a saját termés, mint a bolti.

 

Retek

A rágcsálnivaló retket balkonládában is könnyű nevelni. Kora tavasszal vethetjük a hónapos retket, nyár elején pedig a nyári retket. A gumók növekedéséhez laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talaj szükséges. Ha kevés vizet kap, megpudvásodik és csípősebb lesz.

 

Spenót

Popeye kedvence szívesen nő a balkonládában. A spenótot kora tavasszal vethetjük, magvai fagypont felett már csíráznak. A zöld levelek a locsolást meghálálva nyár elejére szedhetőek lesznek. A nagyobb levelekkel kezdjük, hogy a kisebbek is teret kapjanak.

 

Szőlő

Nincs is annál jobb, mint amikor a szőlőlugas árnyékában ülve saját szőlőnket majszoljuk. A lugas támjára szinte mindegyik szőlőféle felfut. A növényeket ősszel ültethetjük. A tavaszi hajtásokat körültekintően kössük fel, hogy később az egész lugast befussák az indák.

 

Török mogyoró

Különleges kúp formájával díszíti a kertet a 15-20 méter magasra megnövő török mogyoró. Fája nemcsak szép, hasznos is, hiszen termése ugyanúgy fogyasztható, mint a bokron termő változata. Fény- és melegigényes növény, de jól bírja a városi körülményeket is.

 

Újhagyma

Ültessünk dughagymát vagy magot, az egészségvédő hagyma biztos kidugja zöld leveleit, még egy ládában is. A magok 4-5 Celsius-fokon már csíráznak, a dughagymák márciustól ültethetők. A friss zöldhagyma már 4-5 hét múlva, a hagymafejek nyár végén szedhetőek.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 24. számában.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás