• Nyomtatóbarát változat
 • Oldal küldése ismerősnek

Energiahatékony irodák kialakítása és üzemeltetése

2009.02.05. /
Bár az irodák környezeti szempontból tisztább munkahelynek számítanak a termelő üzemeknél, egyes számítások szerint mégis ők használják fel az összes nyersanyag és energia 40%-át.

Az irodai energiafogyasztás legjelentősebb forrásai

Megkülönböztethetünk közvetlen és közvetett forrásokat. Közvetlen forrás az iroda fűtésére, valamint egyre inkább hűtésére, világítására, gépeinek működtetésére, dolgozóinak közlekedésére fordított energia.

Közvetett forrás az irodai gépek, eszközök, papír stb. előállítása során felhasznált energia, valamint az iroda tevékenységei által előidézett energiafogyasztás. Gondoljunk itt arra, hogy egy iroda, tevékenységei kapcsán (pl. építészet, oktatás, utazásszervezés, közfeladatok ellátása) nagymértékben tudja befolyásolni mások energiafogyasztását. Például úgy, hogy energiatakarékos megoldások beépítését ösztönzi, vagy az emberek tájékoztatása révén igyekszik befolyásolni a magatartásukat.

Az alábbiakban elsősorban a közvetlen forrásokból eredő energiafogyasztás csökkentésének módjait mutatjuk be részletesebben.

 

Az energiatudatos irodavezetők legfontosabb tennivalói

1. Rendszeresen mérjük, kövessük nyomon energiafogyasztásunkat, és ismerjük meg a fogyasztásunkhoz kapcsolódó környezetterhelést!

2. Növeljük az irodában dolgozók energiatudatosságát, tájékoztassuk őket a fogyasztásról, és oktassuk őket a fogyasztáscsökkentés lehetőségeiről!

3. Használjuk környezettudatosan irodánkat: ne fűtsük/hűtsük túl, ne hagyjuk feleslegesen bekapcsolva a gépeket és felkapcsolva a lámpákat, használjuk az energiatakarékos üzemmódot, járjunk tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog dolgozni!

4. Új berendezések, eszközök beszerzésekor válasszunk környezetbarát, energiatakarékos termékeket, és ne sajnáljuk a kiválasztáshoz szükséges kutatásra fordított időt, mert megtérül!

Új irodák kialakítása

Először is, nagyon fontos, hogy már az iroda kialakításakor figyelembe vegyük az energiatakarékos működés szempontjait.

 • Tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető helyre tervezzük.
 • A világításhoz szükséges energia csökkentése érdekében megfelelően tájoljuk, a természetes megvilágítás adta lehetőségeket minél jobban használjuk ki ablakok, tetőablakok elhelyezésével, valamint a világítási rendszert is úgy tervezzük, hogy legyen lehetőség személyre szabottan, az éppen aktuális igényeknek megfelelően használni.
 • Az iroda téli fűtése ill. nyári hűtése érdekében szigeteljük a falakat, nyílászárókat, valamint a födémet, gondoskodjunk az árnyékolás lehetőségéről, valamint arról, hogy a fűtés/hűtés mértéke egyénileg szabályozható legyen.
 • Tegyük lehetővé, hogy az energiafogyasztás rendszeresen mérhető legyen akkor is, ha esetleg előre megállapított havi díjat fizetünk.
 • Környezetbarát irodai berendezéseket, gépeket szerezzünk be, amelyek hosszabb távon működtethetők, fogyasztásuk alacsony, működésük pedig energiahatékony. A fogyasztás megállapításánál, ellenőrzésénél ne csak azt vegyük figyelembe, hogy a berendezés működés közben mennyi energiát fogyaszt, hanem azt is, hogy készenléti állapotban mennyivel növeli számlánkat!

 

Meglévő irodák hatékonyabbá tétele

Érdemes a munkát egy átfogó, szisztematikus energetikai átvilágítással kezdeni, azaz részletesen megvizsgálni, hogy melyek az energiafogyasztás szempontjából legfontosabb tényezők, mi és mennyivel járul hozzá fogyasztásunkhoz, valamint hogy jelenlegi gyakorlatainkon hol kellene és lehetne javítani.

 • A világítás vizsgálatakor fontos ellenőrizni, hogy a meglévő rendszert megfelelően alkalmazzuk-e (pl. használjuk-e a helyi megvilágítást vagy mindig mindent világítunk; a funkciónak megfelelő világítást használjuk-e), kihasználjuk-e a természetes megvilágítás lehetőségeit, energiatakarékos világítótesteket használunk-e, lekapcsoljuk-e a lámpákat, ha nincs rájuk szükség.
 • A fűtés ellenőrzésekor érdemes megnézni, hogy nyílászáróink szigetelése megfelelő-e, a fűtőtestek jól karbantartottak, a fűtés egyénileg szabályozható-e, illetve, hogy éjszakára, hétvégére csökkentik-e a hőmérsékletet; hasznosítjuk-e a téli napsugárzás energiáját és használunk-e redőnyöket, függönyöket az ablakokon.
 • Az irodai gépekkel kapcsolatos legfontosabb tennivaló annak ellenőrzése, hogy energiatakarékos üzemmódra vannak-e állítva (ha rendelkeznek ilyennel), és az irodában dolgozók tudják-e, hogyan kell környezettudatosan működtetni őket (pl. a fénymásolóval és nyomtatóval kétoldalas másolatokat készíteni; ha nem használják a gépet, kikapcsolni, esetenként ki is húzni).
 • Arra is érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hogy az irodában dolgozók tudatában vannak-e annak, hogy irodai munkájuknak milyen környezeti hatásai vannak, illetve ezeket hogyan lehet mérni és csökkenteni. Fontos motiváló tényező, ha rendszeresen elmondjuk az iroda dolgozóinak a fogyasztást és annak számokban kifejezett környezeti hatását (pl. a kapcsolódó széndioxid-kibocsátás mértékét).

Példák megtakarításra

Akármilyen kicsi is egy iroda, energiafogyasztásának mérséklésével jelentősen csökkenthető a környezetre gyakorolt hatása, illetve jó esély van arra, hogy az irodában bevezetett gyakorlat másokat is pozitív irányban befolyásol.

A Magyar Posta Zrt. azzal, hogy kompakt fénycsőre cserélte a hagyományos izzókat 300 postahelyen, 90%-os energiamegtakarítást ért el, és kevesebb világítótestet kellett később vásárolniuk, mert a kompakt fénycsövek élettartama hosszabb, akár 10-szerese is lehet a hagyományos izzókénak. Így intézkedésük megtérülési ideje mindössze 5,9 hónap volt.

Szintén a Magyar Posta energiatudatos irodai gyakorlata, hogy programozható termosztátokat szereltek fel 25 postahelyen, amivel 24%-os fogyasztáscsökkenést értek el. Ennek eredménye 38 000 m3 gáz megtakarítása volt. A beruházás 1,3 év alatt térült meg.

A közvetett energiamegtakarításra példaként a Pécsi Vízmű Zrt-t említhetjük, ahol a kétoldalas nyomtatás, fénymásolás bevezetésével, valamint az intranet intenzívebb használatával 10%-kal csökkentették a felhasznált papír mennyiségét, valamint kevesebb lett a papírhulladék is. Ebben az esetben az energiatudatos intézkedés azonnal megtérült, beruházásra nem volt szükség.

Forrás: www.ablakonbedobottpénz.hu

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 13. számában.

Kép [cc] Charles • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében