• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Emlékezz Csernobilra!

2006.04.25. /
20 éve, hogy 1986. április 26-án hajnali 1 óra 24 perckor robbanás történt a Kijevtől 120 km-re lévő csernobili atomerőműben.
1986. április 26-án hajnali 1 óra 24 perckor robbanás történt a Kijevtől 120 km-re lévő csernobili atomerőműben. A katasztrófa áldozatainak számát még ma sem tudjuk pontosan. A baleset következtében rengetegen haltak meg, és máig több százezer ember szenved krónikus betegségekben. A kiszabaduló radioaktív szennyezés egész Európát sújtotta, és vannak területek, ahol még most is érezteti hatását. Csernobil az emberi felelőtlenség örök szimbóluma. A 20 évvel ezelőtt történtek világosan megmutatták, hogy az atomerőművekkel együtt az atomerőmű-balesetet is feltaláltuk. Ugyanakkor ez a technológia több százezer évig sugárzó nukleáris hulladékot termel.

Az atomenergia nem biztonságos, nem tiszta és nem olcsó.

2006. április 26-án lesz a 20 éves évfordulója a csernobili atomerőműben történt robbanásnak. Az Energia Klub, a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Védegylet a szomorú évforduló estéjén 19 órától a Déli pályaudvar kerengőjében megemlékezést szervez. A megemlékezésen felszólal Vujity Tvrtko, Ámon Ada, Karátson Gábor, énekel Palya Bea és szaxofonozik Vázsonyi János. A csernobili áldozatok emlékére meggyújtott gyertyák egy tízméteres átmérőjű atomjelet fognak formálni, mely a kerengő mély fekvése miatt fentről jól fotózható lesz.

A zöld szervezetek kezdeményezésére Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere hozzájárult az évfordulós megemlékezésekhez azzal, hogy április 26-án 21 órakor 5 percre lekapcsoltatja Budapest középületeinek díszkivilágítását. Ezen kívül este 9-től Gyulán a várnál, Pécsett az Európa napon, Medgyesegyházán a Kossuth téren elsötétítéssel és gyertyagyújtással egybekötött megemlékezés lesz. Ezen a napon Nyíregyházán az E-misszió Egyesület, április 27-én Szegeden pedig a Védegylet tart megemlékezést.

A rendezvénysorozathoz kapcsolódik, hogy április 26-án az MTVSZ több vidéki zöld szervezettel együttműködve folytatja a Föld Napján elkezdett aláírásgyűjtését az Atomenergia-mentes Európáért. Az érintett városok: Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Győr, Hatvan, Nyíregyháza, Pécs, Szeged.

A szervezők felkérnek mindenkit, hogy aznap este néhány percre oltsák le otthon a villanyt és gyújtsanak egy gyertyát a csernobili áldozatok emlékére!

www.csernobil.hu  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében