fbpx

| Markovics Vera

Az első hazai biokozmetikum

Interjú Dr. Gyovai Violával, az első hazai, biominősítéssel rendelkező kozmetikum-család, a BIOLA termékfejlesztőjével.

 

A BIOLA Natúrkozmetikai Kft. 2007 novemberében alakult meg (jogelődje az 1990-ben alakult BIOMED Bt.). A cég vezetője Dr. Gyovai Viola, végzettségét tekintve biológus; kutató biológusi pályafutása alatt 5 szabadalmi eljárás kidolgozásában vett részt. Vezetésével az elmúlt tíz év alatt 94 lakossági és professzionális alkalmazásra szánt terméket fejlesztett ki, többek között: NaturissimoSissy termékcsalád, Fitshape natúr termékcsalád, Fitshape Wellness professzionális kozmetikumok, végül pedig a Biola termékcsaládot, amit 2007-ben kezdtek el engedélyeztetni. A termékeket jelenleg hét országba exportálják.

Biola termékcsalád – az alábbi termékek általában kaphatóak a különböző reformboltokban:

BIO Teafaolajos tusfürdő- és sampon
BIO Zsályás dezodor
BIO Bíborka arcápoló krém
BIO Hárs kéz- és testápoló
BIO Jojobás babafürdő esszencia
BIO Mandulás peeling és maszk
BIO Orvosi zsályás masszázsolaj
BIO Stellária tonik
BIO Birs jázminpakócás arckrém
BIO Rózsa fürdőkrém
Szemvidítófüves szemkörnyékápoló

Bár Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. az élelmiszerek mellett már 2001-től felvállalta a kozmetikumok minősítését (erről ld. Hazai biokozmetikumok c. cikkünket), eddig csak a „Biola” termékcsalád szállt ringbe, és szerezte meg a bio minősítést – tudtuk meg Rusói Rékától, a Biokontroll tanúsítójától.

A termékeknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Az összetevők legalább 95%-a ökológiai eredetű kell, hogy legyen. Az ökológiai eredetű komponensek jelölhetőségének minimumfeltétele, hogy az összes alkotó 70%-a ökológiai, de ilyen esetben azt külön fel is kell tüntetni, s a termék ekkor például nem „bio uborka tonik”, hanem csak „uborka tonik” (71% ökológiai alkotóval).

Dr. Gyovai Viola, a Biola termékfejlesztője azokat a kozmetikumokat tartja natúrnak, amelyek megfelelnek a német BDIH feltételrendszerének. Szerinte nem véletlenül találták ki a benne szereplő kritériumokat. Másfél évtizeden át ő is természetes anyagokat tartalmazó, de hagyományos vegyi kozmetikumokat készített, s közben látta a toxikológiai szakirodalomból a kérdőjeleket.

Több évébe került (a kiadásokat nem is részletezve), amíg – a szigorú feltételeknek megfelelve – a hagyományos kozmetikumoktól eljutott a BDIH követelményeinek megfelelő natúr-, majd tovább haladva a biokozmetikumokhoz. A kontrollált natúr kozmetikumoknál ugyanis a BDIH csupán azt írja elő, hogy az ökológiaiként jelölt összetevők – amennyire a formulázási lehetőség engedi – minél nagyobb arányban származzanak ökológiai gazdálkodásból.

A BIOLA biokozmetikumokban azonban a kötelezően előírt és ellenőrzött ökológiai alkotók aránya a magyar szabályozásnak megfelelően 95% felett van. (Az igazsághoz természetesen hozzátartozik, hogy a tanúsított natúrkozmetikumok között is vannak olyanok, amelyekbe a bedolgozott növényi kivonatok szinte teljes mértékben ökológiai gazdálkodásból származnak).

Magyarországon véleménye szerint 2005 óta minden gyártónak és forgalmazónak igazodni kellene a Biokontroll szabályzatához, valamint a bionak vagy ökológiai kozmetikumnak hirdetett terméket – az adott országban való regisztráltatáson és az alapanyagokon tanúsíttatásán túl – évente tanúsíttatni kellene egy erre jogosítványokkal rendelkező céggel. Bár az ellenőrzés kétségkívül felelősséggel jár, ugyanakkor egyfajta technológiai, egészségügyi és üzemi biztonságot is eredményez. A gyártónak ugyanis mindig ugyanazt a minőséget kell előállítani, ha bármikor ellenőrizhetik.

A nehézségekkel a kommersz termékek gyártói is tisztában vannak. Az anyagokat nem könnyű kicserélni, mivel a stabilitás miatt át kell dolgozni az egész recepturát.

Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e a vásárlók megtévesztésének, hogy „natúr” emblémával hirdet olyan kozmetikumokat (pl. Naturissimo termékcsalád), amelyeket végül is senkivel sem minősíttet, azt válaszolta, hogy a saját minőségellenőrzési lógójával ellátott termékek hitelességéért vállalja a felelősséget, azokat bárki, bármikor bevizsgálhatja. Az OÉTI-nál regisztrált összetevők listájából is ellenőrizhetők az anyagok.

Gyovai Viola felháborítónak tartja, hogy még ma is léteznek „100% BIO”-ként hirdetett termékek, amelyek tulajdonképpen hagyományos kozmetikumok. Szerencsére ezek kiszűrhetőek a termékeken olvasható INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) összetevők áttanulmányozásával (már ha vesszük erre a fáradságot) és a hiányzó tanúsító lógó alapján. A korrekt tájékoztatás azonban nagyon fontos. Úgy véli, hogy megfelelő információ birtokában megszűnik a vásárló tanácstalansága.

Szerinte mindenkinek jogában áll megtudni, mit tartalmaznak a kozmetikumok, hogy a vásárló a pénztárcájának, lehetőségeinek megfelelően választhasson vegyszermentes készítményeket is.

A natúr kontra vegyi csatát egyébként a hagyományos kozmetikumok minőségére is jó hatásúnak tartja. A gyártók kénytelenek felvenni a kesztyűt, s egészségesebbé tenni termékeiket. Sajnos az is igaz, hogy a kozmetikumot gyártók érdekei a piacgazdaságban általában mások, mint a felhasználóké. Aki spórolni tud az összetevők költségén, az többet költhet a szebb csomagolóanyagra, a marketingre és reklámra.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás