fbpx

| Tudatos Vásárló

Ellenőrizd a rezsiszámlát!

Január elsejétől valamennyivel kevesebbet kell fizetni a villany- és gázfogyasztásért. Megmutatjuk, milyen részekből tevődnek össze a számlák, hogy ellenőrizhesd, csökkentett áron számlázott-e a szolgáltató.

A csökkentett árak először a januári időszakra vonatkozó számlában jelentkeznek. A fogyasztók által fizetendő áramdíj több elemből tevődik össze. Egyrészt tartalmazza az áram árát, másrészt az úgynevezett rendszerhasználati díjakat, valamint az egyéb pénzeszközöket és az általános forgalmi adót. Amikor a fogyasztó befizeti a „villanyszámlát”, akkor ezzel megfizeti egyrészt a villamos energia mint „termék” árát illetve az egyéb díjakat.

A rendszerhasználati díj különböző elemekből tevődik össze, mértékét és alkalmazásuk feltételeit országos szinten a Magyar Energia Hivatal határozza meg, de egyes szolgáltatók esetében eltérő mértékűek lehetnek. Vannak köztük olyan díjelemek, amelyek függetlenek az energiafogyasztástól – vagyis akkor is meg kell fizetni, ha a fogyasztó egyáltalán nem fogyasztott áramot az adott hónapban.

 

A földgáz díja tartalmazza a rendszerhasználati díjakat is – alapdíjból és gázdíjból tevődik össze. A villanyszámlával ellentétben itt a lakossági felhasználóknak nem kell megfizetniük a biztonsági készletezésért fizetendő tagi hozzájárulást, azaz a biztonsági készletezési díjat.

 

Amennyiben úgy tapasztaljuk, hogy nem a csökkentett áron számlázott a szolgáltató, számlareklamációval először közvetlenül hozzájuk forduljunk. Ha eredménytelen volt a panasztétel, második körben a  fogyasztó lakóhelye szerint illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségénél kell panaszt tenni, ők jogosultak eljárni az elszámolással, számlázással kapcsolatos lakossági fogyasztó panaszok ügyében. (A Magyar Energia Hivatal zöld számot üzemeltet ezen témakörben a fogyasztók segítségére: 36 80 205 386.)

A rendszerhasználati díjakról és árakról részletesen a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hírlevelében olvashatsz!

 

Forrás: NFH hírlevél

Kép (CC)  housekeepah, NFH hírlevél

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás