fbpx

| Tudatos Vásárló

Elindult az első városi méhészet Budapesten

Óriási érdeklődés kísérte annak a városi méhészetnek az indítását, amelyet a német finger csoport művészei alakítanak ki idén nyáron Budapesten. A méheket gondozó vegyes méhészcsoportba kétszeres volt a túljelentkezés.

A frankfurti székhelyű finger csoport két tagja, Florian Haas és Andreas Wolf idén nyáron Budapest szívében, vagyis urbánus környezetben alakít ki városi méhészetet. A méheket az úgynevezett vegyes méhészcsoport gondozza majd, amely a legkülönbözőbb, méhészet iránt érdeklődő civileket hozza össze. A közösségi méhészet indulását nagy érdeklődés kísérte, kétszeres volt a túljelentkezés. A csoport végül csaknem 40 fővel indult.

Oktatás

Az érdeklődők között vannak diákok, nyugdíjasok, álláskeresők, nagycsaládos édesanya, újságíró, múzeumpedagógus, több környezetvédő, közösségi kertészek, és számos olyan jelentkező, akinek van méhészmúltja.

Több éve foglalkozunk közösségi méhészetekkel, de ilyen pozitív fogadtatásra nem számítottunk. Úgy tűnik, hogy Budapesten rátapintottunk egy vakfoltra, hiszen az urbánus méhészkedés egyelőre kiaknázatlan terület. Bízunk benne, hogy a nyár végén már meg lehet kóstolni a mézet, ami ezekben a kaptárakban készül. A városi méz egyébként kiváló minőségű, és a közhiedelemmel ellentétben nem szennyezett. A frankfurti mézünket több alkalommal bevizsgáltattuk, és kiderült, hogy tisztaságban bármelyik, vidéken termelt mézzel felveszi a versenyt“– mondta Andreas Wolf, a finger csoport tagja.

„A résztvevők képet kapnak a méhészet alapjairól és lexikális fogalmairól, majd dönthetnek, hogy a továbbiakban mennyire ássák bele magukat a témába. Ahhoz, hogy méhész legyen valaki, szakmai tanfolyamra és legalább egy gyakorlati évre van szükség, amit tanulóként munkával tölt az ember. Ugyanakkor nem csodálkoznék, ha évek múlva lenne olyan kolléga, aki itt találkozott először méhekkel” – mondta Tornyossy Csaba okleveles méhész, a csapat oktatója.

„Ez a kísérlet számunkra lehetőséget nyújt arra, hogy bemutassuk a munkánkat, a méheket és a nektárgyűjtést olyan érdeklődőknek, akik a városi környezetben egyébként nem találkoznak ezzel a szakágazattal. A projektet a legkiválóbb méhész szakemberek segítik akár méhegészségügyről, akár ismeretterjesztésről legyen szó. A budapesti városi méhészetben természetesen korlátozott számú méhcsaláddal foglalkoznak majd a résztvevők fokozott biztonsági intézkedések mellett – mondta Dr. Mészáros László, a projekt szakmai partnere, Országos Magyar Méhészeti Egyesület OMME elnöke.

A német finger csoport tagjainak irányításával augusztus 22-én a városi méhészek egy szokatlan kulturális intézményt is létrehoznak Budapesten. A kaptárak tetején nyílik meg az Új Múzeum Méheknek, amelynek négy makettszerű termébe a méhek berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a rendhagyó, tematikus kiállításokat. A program további részleteit, híreit a Közösségi méz facebook és tumblr oldalain olvashatod.

Képek: Seprűs P. Péter

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás