• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Elfelejthetjük a sokkoló mobilinternet számlát

2010.03.30. /
Már nem kell számítanunk sokkoló számlákra, ha az EU területén mobilinternettel roamingolunk, ugyanis a szolgáltatónál előre megszabhatjuk, hogy havonta maximum mennyit vagyunk haljandók erre költeni.

Márciustól a mobilszolgáltatóknak valamennyi, az Európai Unió területén ügyfelük számára lehetővé kell tenniük, hogy a szolgáltatás igénybe vételekor választhassanak egy olyan felső határt, amelynél az adott időszakban csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb az adatforgalomért fizetendő számla.

Az Európai Parlament és a Tanács 2009. júniusi rendelete szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A  megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett összeghatár a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót, azaz a rendelet hatálybalépésekor megállapított árfolyamon számítva a mintegy bruttó 17.710 forintot.

Ez a megoldás nagyban javítja a fogyasztók helyzetét, és hozzájárul ahhoz, hogy ne legyenek sokkoló számlák. Vagyis a jövőben ne fordulhasson elő, hogy valaki néhány napos külföldi tartózkodás és átlagos internetezés után több 10- vagy 100 ezer forintos mobilinternet-roaming számlával szembesüljön.

A hatóság felhívja az EU-ba utazók figyelmét arra, hogy éljenek a lehetőséggel, kérjék szolgáltatójuktól a megfelelő határérték beállítását. Ugyanakkor elvárja a szolgáltatóktól, hogy mielőbb, minél szélesebb körben tájékoztassák ügyfeleiket a lehetőségről, illetve annak igénybe vételi módjáról.

A rendelet szerint a szolgáltatók a korlátot adatmennyiségben is kifejezhetik, feltéve, hogy az ügyfeleket előre tájékoztatják a megfelelő pénzügyi vonzatokról. Amennyiben a szolgáltató a határt adatmennyiségben szabja meg, akkor sem lehet az egyik felkínált határ a nettó 50 eurós alapértelmezett értéknél magasabb.

 

Júliustól automatikusan 50 euró a határ

Július 1-jétől az 50 eurós határ beállítását minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket. A szolgáltatóknak a barangoló ügyfeleiket SMS-sel, e-mail üzenettel, vagy a számítógépen felugró ablakkal tájékoztatniuk kell arról, hogy elérték a pénzügyi vagy adatforgalmi korlát 80%-át. Biztosítani kell az ügyfelek számára a jogot, hogy kérjék szolgáltatójuktól az ilyen értesítések küldésének megszüntetését, illetve hogy bármikor díjmentesen kérjék a szolgáltatás visszaállítását.

Ha az ügyfél forgalma túllépi a pénzben, vagy adatban megállapított korlátot, akkor a szolgáltatónak szintén üzenetet kell küldenie, és jeleznie kell, hogy a felhasználó hogy kérheti a szolgáltatás folytatását, illetve fel kell tüntetni a  határértéken felüli egységekhez kapcsolódó költségeket. Amennyiben a barangolást végző ügyfél nem válaszol az értesítésre, a szolgáltatónak meg kell szüntetnie a barangolásos adatátviteli szolgáltatást. Nem számolhat fel további díjat, kivéve, ha az ügyfél kéri a további szolgáltatást.

2010. november 1-jétől, amennyiben a barangolást végző ügyfél pénzügyi vagy adatforgalomra vonatkozó limit-funkciót igényel, vagy annak megszüntetését kéri, a váltásnak a kérelem kézhezvételét követő egy munkanapon belül, ingyenesen kell megtörténnie, és nem köthető az előfizetés más részeire vonatkozó feltételekhez és korlátozásokhoz.

Az uniós barangolásról szóló rendelet hatálya csak az EU tagállamokra, valamint Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre terjed ki. Ezért más országokba utazóknak indulás előtt ajánlott érdeklődni a roaming, ezen belül a mobilinternet (adatroaming) tarifákról a www.tantusz.nhh.hu portálon, illetve szolgáltatójuknál.

 

Forrás: NFH

Kép [cc] fensterbme

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében