fbpx

| Tudatos Vásárló

Élelmiszerbiztonsági-tanácsok kismamáknak

A várandós nők számára már a kevésbé szennyezett élelmiszer fogyasztása is kockázatot jelenthet, megbetegedéshez vezethet. Íme néhány tanács, hogy csökkenthetjük a fertőzés veszélyét.




Élelmiszer eredetű megbetegedéseket az élelmiszereinkben
található mikrobák (baktériumok, vírusok, férgek), vagy kémiai szennyező
anyagok okozhatnak. A terhesség ideje alatt a várandós nők nagyobb veszélynek
vannak kitéve, mivel immunrendszerük gyengébb, a magzaté pedig még fejletlen
ahhoz, hogy e külső káros anyagokkal szemben felvegyék a küzdelmet. Az
alábbiakban bemutatunk néhány, a várandós nőkre különleges kockázatot jelentő
tényezőt. Amennyiben gyermeket vársz, és élelmiszer fogyasztása után bármilyen
rendellenességet érzel, haladéktalanul fordulj orvoshoz!


Listeria

A Listeria monocytogenes baktérium élelmiszereinkben gyakran
előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. Az
ember a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező
útján fertőződhet. A baktérium a hűtőtárolás hőmérsékletén is képes szaporodni.

Minden hűtést igénylő, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt
élelmiszer, így a fogyasztásra kész, nyers tej és abból készült termékek,
lágysajtok (Feta, Brie, Camembert, stb.), nyers húst tartalmazó ételek,
húskészítmények, a nyers halak, füstölt lazac, füstölt kolbász és a nyers
zöldségből készült saláták kockázatosnak tekinthetők Listeria szempontjából.
Terhesség esetén az anyánál influenza-szerű megbetegedés, vetélés, halvaszületés
és az újszülött fertőzése is előfordulhat.

 

Tudtad-e?
A legtöbb ételmérgezés a magánháztartásokban
történik, saját magunk okozzuk tudatlansággal, az alapvető szabályok be nem
tartásával. Kis odafigyeléssel a legtöbb élelmiszer eredetű megbetegedés megelőzhető
volna!

A liszteriózis megelőzhető!

  • Ne fogyassz nyersen állati eredetű élelmiszert. A L.
    monocytogenes hő hatására elpusztul. Az ételeket alaposan süsd-főzd, hogy a
    belsejük is forró legyen (érje el a 75° C fokot legalább 2 percig).
  • Ha lehet, frissen készült ételeket fogyassz.
  • Hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb 5 napig tárolj. Ez
    vonatkozik a látszólag kevésbé romlandó élelmiszerekre is. A baktérium minden
    hűtést igénylő élelmiszerben elszaporodhat hosszabb idejű (5 napon túli)
    tárolás során.
  • A hűtő legyen tiszta, és hőmérséklete ne haladja meg a 4 ˚C
    fokot. Mivel a Listeria baktérium jól tűri a hideget, a 4 ˚C fok feletti
    hőmérséklet már kedvez elszaporodásához.
  • Tartsd be az általános higiénés előírásokat!

 

Toxoplasma

A toxoplazmózis viszonylag gyakran előforduló, a Toxoplasma
gondii
egysejtű parazita által okozott betegség, amelyet döntően a nyers, vagy
nem alaposan átsütött, főzött sertés-, szarvasmarha- és juhhús terjeszt. A
macska is szerepet játszhat a toxoplazmózis átvitelében. A kórokozó bármilyen
szennyezett élelmiszerrel (zöldség, gyümölcs), vagy szennyezett kéz
közvetítésével is bekerülhet a szervezetbe.

A fertőzés többnyire tünetmentes, néha azonban hőemelkedéssel,
torokfájással, influenzához hasonló légúti elváltozásokkal, tüdőgyulladással,
nyirokcsomó duzzanattal, izomfájdalommal párosulhat. Az anyában a fertőzés
tünetmentes lehet, de a parazita megfertőzheti a magzatot. Terhes nőknél a
fertőzés a magzatra nézve tragikus lehet. A korai fertőzés abortuszt okozhat, a
későbbiekben bekövetkező halvaszületéshez, veleszületett toxoplazmózishoz
(sárgaság, idegrendszeri zavarok, szemkárosodás, stb.) vezethet.

Tudtad-e?
Az élelmiszerek kémiai szennyezettségének csökkentésében
a fogyasztónak kevesebb lehetősége van, hiszen ez egyszerű konyhatechnológiai
módszerekkel (hőkezelés, hűtés) többnyire nem csökkenthető. A környezet
megóvásával azonban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a természet (víz, talaj,
levegő), ezáltal élelmiszereink kevésbé szennyeződjenek el.

 

Hogyen előzhetjük meg a toxoplasma-fertőzést?

  • A kórokozó emberről emberre nem terjed (kivéve a magzat
    fertőződését).
  • A megelőzésre a szigorú személyi- és élelmiszer-higiénián
    (kézmosás, gyümölcs- és zöldségmosás), a várandós nők szerológiai
    szűrővizsgálatán kívül, ajánlott kerülni a nyers és gyengén hőkezelt húsok
    fogyasztását.
  • A kedvtelésből tartott állatokkal kapcsolatban az általános
    higiénés szabályokat fokozottan be kell tartani, állatok simogatása, gondozása
    után alaposan kezet kell mosni.

 

Metil-higany

A metil-higany egy nehézfém, mely többnyire halakban és a
„tenger gyümölcseiben” dúsulhat fel. A magzat idegrendszeri fejlődésében zavart
okozhat. Ezért halételek fogyasztása várandós nőknek heti két alkalomnál többször
nem ajánlott.

Egyes tengeri halaknak (pl. kardhal, király makréla és cápa)
magasabb a metil-higany tartalma. Ezért elsősorban az alacsonyabb
higany-szennyezettségű halételek, pl. harcsa, lazac, olajos tonhal és
garnélarák fogyasztása javasolt.

 

További aranyszabályok

  • Már a vásárlásnál légy körültekintő! Alapanyagokat csak
    megbízható helyen vásároljon. Lejárt szavatossági idejű terméket semmiképpen ne
    vegyél!
  • Ne feledd a biztonságos ételek receptjét: kifogástalan
    alapanyag, tiszta ivóvíz; tiszta konyha, tiszta kéz; készételek elkülönítése a
    nyersanyagoktól; alapos sütés-főzés; gyors lehűtés, hűtött tárolás.
  • Ne igyál pasztőrözetlen, kezeletlen tejtermékeket és
    italokat!
  • A nyers tojás tartalmazhat baktériumokat (pl. Salmonellát
    is), ezért fogyasztás előtt a nyers tojásból készült ételeket hőkezelni kell.
  • A nyers halételek, mint a sushi és sashimi, a nyers
    húsételek (pl. tatár bifsztek) fogyasztása a váradóság ideje alatt nem
    ajánlott, mert ezek nagyobb valószínűséggel tartalmazhatnak parazitákat és
    baktériumokat.
  • Kerüld a nyers csírák (pl. lucerna-, retek-, aranybabcsíra)
    fogyasztását is, mert ezeken könnyen megtelepedhetnek baktériumok.

 

Forrás: Magyar
Élelmiszerbiztonsági Hivatal

Kép [cc] trevor  davhor

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás