fbpx

| Tudatos Vásárló

Élelmiszer-adalékanyagok és újraértékelésük az EU-ban

Az élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó Uniós jogszabályok azon az elven alapulnak, hogy csak azon adalékanyagok használatát engedélyezik, amelyek átmentek egy teljes körű biztonsági értékelésen.

Ennek ellenére egy Eurobarométer felmérés azt mutatta, hogy az európai fogyasztók 66%-át aggodalommal tölti el az adalékanyagok jelenléte az élelmiszerekben. Továbbá nem értik, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) miért értékeli újra a jelenleg használatban lévő élelmiszer adalékanyagokat.

Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket normális esetben nem fogyasztanak élelmiszerként, de bizonyos technológiai célok megvalósítása érdekében szándékosan adnak az élelmiszerekhez. Ezek közé tartoznak:

  • Antioxidánsok: megóvják a zsírokat az oxigénnel való reakcióba lépésből, ami máskülönben elszíneződésekhez és avasodáshoz vezetne
  • Színezékek: javítják, helyreállítják a színt, vagy színt adnak
  • Emulgeátorok, stabilizátorok és gélképzők/zselésítők: segítik az összetevők keveredését
  • Tartósítószerek: a mikrobák által okozott romlás megelőzésével növelik az eltarthatósági időt
  • Édesítőszerek: édes ízt adnak

Az élelmiszer-adalékanyagok engedélyezése

Az Uniós jog értelmében minden élelmiszer-adalékanyagot engedélyeztetni kell, mielőtt a gyártó felhasználja. Egy élelmiszer-adalékanyag csak akkor engedélyezhető, ha a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján a javasolt felhasználási mennyiségben nem jelent veszélyt a fogyasztók egészségére. Egy új adalékanyag engedélyezése érdekében a kérelmezőnek az Európai Bizottsághoz egy hivatalos kérvényt, majd az EFSA-hoz egy részletes kérelmet kell benyújtania.

Az EFSA egy független tudományos testület, amely áttekinti az összes lényeges, adalékanyaggal kapcsolatos vizsgálatot (adatok a mérgezőségről, emberi expozíciós vizsgálatok, stb.) és véleményezi az adalékanyag várható felhasználási körülményeinek biztonságosságát. Amint ezt a véleményt közzéteszik, az Európai Bizottság és valamennyi Uniós Tagállam szakértői figyelembe veszik és döntenek arról, hogy használatát engedélyezni lehet-e az EU-ban.

 Ha a döntés kedvező, a kérelem tovább kerül az Európa Tanács és az Európa Parlament elé (annak érdekében, hogy teljes mértékben megfeleljen az uniós jogszabályoknak), mielőtt az adalékanyagot végül engedélyezik és rákerül az EU által jóváhagyott adalékanyagok listájára. A listát a 1129/2011 sz. (EU) bizottsági rendeletben tették közzé.

Az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok E-számot kapnak. Ezekkel egyszerűsítik az anyagok gyakran összetett kémiai megnevezését a címkéken. A címkén az adalékanyagot funkcionális osztályának neve szerint kell jelölni, amelyet egyedi neve vagy E-száma követ, pl: „édesítőszer: aszpartám” vagy „édesítőszer: E951”. Így az E szám garanciát jelent arra, hogy az adalékanyag sikeresen ment át az EFSA és az európai szabályozók alapos vizsgálatán.

Sok száz adalékanyag létezik, azonban csak azok (és csak a megjelölt feltételek mellett) használhatók fel, amelyek szerepelnek az EU által jóváhagyott adalékanyagok listáján. Néhány élelmiszer-adalékanyag majdnem minden feldolgozott élelmi termékben felhasználható, míg másoknak korlátozottabb a felhasználása.

Miért értékelik újra a 2009. január 20. előtt engedélyezett élelmiszer-adalékanyagokat?

Bár az EU-ban jelenleg használatban lévő összes élelmiszer-adalékanyagot teljes körűen értékeltek és az élelmiszerekben engedélyezett mennyiségükben biztonságosnak tekinthetők, az Európai Bizottság felkérte az EFSA-t, hogy módszeresen értékeljen újra minden olyan adalékanyagot, amelyet 2009. január 20. előtt engedélyeztek. Számos eredeti értékelésre évtizedekkel ezelőtt került sor, ezért indokoltnak tartották az egyes adalékanyagokat újravizsgálni a legfrissebb tudományos információk fényében.

A Bizottság arra fogja használni ezt a lehetőséget, hogy eldöntse vajon szükséges-e az egyes élelmiszer adalékanyagok jelenlegi használati feltételeinek felülvizsgálata, pl. a megengedhető napi beviteli értékének (ADI) megváltoztatása. Amennyiben szükségesnek ítélik, lehetőség van egy adalékanyag teljes eltávolítására az engedélyezettek listájáról.

Hogyan folytatják le az újraértékelést?

Az értékelések rangsorolása érdekében egyedi feltételrendszer használatával (pl. az utolsó értékelés óta eltelt idő, az új adatok hozzáférhetősége, a felhasználás mértéke), egy, az engedélyezett élelmiszer adalékanyagokat újraértékelő programot indítottak. Hatékonysági és gyakorlati okokból, ahol lehet, az értékeléseket funkcionális osztályok szerint (pl. tartósítószerek, antioxidánsok) fogják lefolytatni.

 Az EFSA feladata, hogy megvizsgálja az eredeti véleményt és a teljes dokumentációt, a Bizottság és a Tagállamok által benyújtott kiegészítő adatokat, és tárgyhoz tartozó bármilyen más, az utolsó értékelés óta közzétett irodalmat. Az EFSA támogatása érdekében „nyilvános felhívásokat” is közzétesznek információkért, melyekben minden megfontolásra érdemes, vonatkozó adatot bekérnek.

Az újraértékelési folyamat jelenlegi helyzete

Mivel az élelmiszerszínezékek az elsőként engedélyezettek között voltak, a legmagasabb prioritást kapták az újraértékelésnél. A 2G vörös szín (E128) használatát elsőként függesztették fel 2007-ben, azt követően, hogy új tudományos bizonyítékok szerint használata biztonsági problémát jelenthet.

A prioritási listán a tartósítószerek és az antioxidánsok következnek (2015 végéig újra kell értékelni), melyeket az emulgeátorok, stabilizátorok és gélképző/zselésítő anyagok követnek (2016 végéig kell újraértékelni őket). A fennmaradó élelmiszer-adalékanyagokat 2020 végéig fogják újraértékelni.

Forrás: EUFIC

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás