fbpx

| dr. Vajda Zsuszsanna

Elektronika a csecsemő körül

A csecsemőgondozásban a szülők odafigyelése és személyes gondoskodása nyújtja a legnagyobb biztonságot, nem a kényelmet és biztonságot ígérő elektronikus eszközök. A forgalmazók gátlástalanul építenek a fiatal szülők félelmeire, a céljuk azonban semmi más, mint az eladások növelése.  

Amikor az anya és az újszülött átlépi az otthon küszöbét, a boldogság mögött hívatlan vendégként sokszor a szorongás is betoppan. A baba ugyanis törékeny, sérülékeny és magatehetetlen; ha sír, a felnőttek adrenalinszintje az égbe szökik, ha csendben van, a szülők azon ijedeznek, hogy nem történt-e vele valami. A félelmeket csak fokozzák az interneten, pletykalapokban és nívósabb sajtótermékekben is rendre előkerülő túlzó történetek. Úgy tűnik, hogy az élet legtöbb területéhez hasonlóan a mindent látó, mindent halló elektronika itt is képes megnyugtató megoldást kínálni.

Az egyik babápolási cikkeket árusító webáruház honlapján összesen harminchárom olyan tételt találunk, amely a reklámok szerint a legmodernebb technika alkalmazásával biztonságosabbá teszi a csecsemő nevelését. Nézzük, mi mindenre kínálnak megoldást a vidám színekben pompázó kütyük! Kapható a plafonra képeket vetítő és zenélő bébiprojektor, ultrahangos hidegpárásító, elektronikus orrszívó és digitális lázmérők, amelyekkel a fülben, a szájban vagy a homlokon ellenőrizhetjük a testhőmérsékletét. De hozzájuthatunk elektronikus mérleghez, üvegsterilizálóhoz, melegítőhöz, pisistop cseppcsengőhöz, bébiőrhöz, monitorhoz és hordozható légzésfigyelőhöz.

 

A lázmérőtől a bébiőrig

Az árak ugyan széles skálán mozognak, de az elektronikus kényelem és biztonság semmiképpen sem olcsó mulatság. Különösen azért, mert akik hisznek bennük, hajlamosak a legmegbízhatóbbnak tűnő és legdrágább szerkezetet megvásárolni.

Valóban vannak helyzetek, amikor nagy hasznát vehetjük a gyors és pontos információnak. Tipikusan ilyen, ha a gyerek lázas. A kisbabák láza könnyen felmegy, és a tartósan magas hőmérséklet veszélyes rájuk nézve. A lázas betegség nem is ritka az első néhány évben, erre tehát érdemes elkölteni azt a pár ezer forintot, amennyibe a legolcsóbb és legpraktikusabb cumilázmérő kerül. (A homlokmérők viszont notóriusan megbízhatatlanok.)

A tízezer forintnál is drágább digitális mérlegről már megoszlanak a vélemények. A kis súlyú babák szüleit nyugtalanítani szokta, hogy nem tudják, pontosan mennyit szopott a kicsi. Az orvosok és védőnők azonban nem tanácsolják az állandó méregetést (illetve legfeljebb az első napokra, de ezt a kórházban úgyis megteszik). Ha az édesanyának van teje, és a baba szépen szopik, elegendő hetente egyszer mérni, ami többnyire megoldható a gyermekrendelőkben. A néhány napos, hetes babák gyarapodása egyébként pedig látványos jelenség: ha kerekedik az arca, szépen „hurkásodik” a karja és a lába, akkor felesleges nyugtalankodni, és elég ritkábban mérni.

Hasonlóan értelmetlen pénzt adni az elektronikus orrszívóért, mert a mechanikus is megteszi, de sokkal kevesebbe kerül (egyébként ennek gyakori használata semmiképp sem ajánlott, mert csak fokozza a váladék képződését). Az egyik legfontosabb „berendezés” mégis a mezei szobahőmérő, sokan ugyanis hajlamosak túlfűteni a gyerek rezidenciáját (a megfelelő szobahőmérséklet nem több, mint 22-24 fok).

A bébiőr ma igazi sztártermék. Ez alapesetben az adóvevőhöz hasonló készülék, amelynek segítségével az anya hallja a gyerek minden rezdülését, akár többszobányi távolságból is. Az olcsóbb verziók hét-nyolcezer forintba kerülnek, de lehet venni ötvenezerért is. Kapható érzékelővel ellátott matraccal együtt – így arról is tudomást szerzünk, ha a baba forog az ágyban – vagy kamerával felszerelt változatban, hogy a szülő messzebbről is premier plánban láthassa alvó csemetéjét.

Kérdés, valóban szükség van-e arra, hogy a csecsemő minden rezdülését figyeljük. A szorongó fiatal anyák általában igennel felelnek, de sokan azt tapasztalják, hogy az állandó feszült figyelem nem csökkenti, hanem növeli a szorongást. A szülők hajlamosak nagy jelentőséget tulajdonítani minden szokatlan mozdulatnak és hanghatásnak (például horkantásnak), pedig a kisbabáknál az elején a legtöbb dolog szokatlan. Az első hónapokban még nem működik jól az apparátus, ami a szándékot és akaratot az izmok felé közvetíti. Ezért szoktak a pár hetes babák furcsán fintorogni, vagy különös „varázsló” mozdulatokat leírni a kezükkel a levegőbe.

A megfelelő, biztonságos körülmények között élő és táplálkozó csecsemő nincs veszélyben. Az állandó készenlét, folyamatos beavatkozás azzal jár, hogy a szülő mindig fáradt, kimerült; az elektronikus figyelők alkalmazása ráadásul kikapcsolhatja vagy legalábbis gyengítheti az anyák természetes, minden műszernél pontosabb jelzőberendezését – amellyel például azonnal észlelik, ha rendellenes hangok érkeznek a gyerekszobából. A bébifigyelő hátránya, hogy az anyák messzebbre el mernek távolodni a babától, és ha gyors beavatkozásra van szükség, az sem mindegy, milyen távolságból kell ott teremni. A valóban biztonságos feltételek úgy teremthetőek meg, ha hallótávolságon belül maradunk, és időnként rápillantunk a babára.

 

A légzésfigyelő megosztja a véleményeket

Még kényesebb téma a légzésfigyelő kérdése, amelyet a bölcsőhalál (hirtelen csecsemőhalál) megelőzése érdekében árusítanak. Sokan vásárolnak belőle, mert a médiafigyelem miatt nagyobb veszélynek vélik a rendkívül ritka tragikus eseményt, mint amekkora a valóságban. A bölcsőhalál diagnózisa körül sok a tisztázatlanság. A légzés az egyik legősibb vegetatív reflex, amely „magától” nem tud leállni – ha a vérben megnő a szén-dioxid koncentrációja, akkor automatikusan levegőt veszünk. Közelebbről is megismerkedve a bölcsőhalál (szerencsére nagyon ritka) eseteivel, az derül ki, hogy a halál okát gyakran nem tisztázták megnyugtatóan.

Sajnos előfordul, hogy a baba halálát olyan körülmény okozta, amelynek a veszélyességét a szülők minden gondosságuk ellenére sem tudták felmérni. Okolják időnként a túlmelegedést, előfordulhat fulladás – ha a baba szája vagy orra elől valami elzárja a levegő útját –, de ehhez is a szerencsétlen véletlenek sorozata kell, hiszen már az újszülöttek is reflexszerűen oldalra fordítják a fejüket, ha hasra fektetik őket. A megfelelő matrac, lepedővel vagy pelenkával letakart habszivacs semmiféle veszélyt nem jelent, ám jobb, ha a kiságyat nem rakjuk tele plüssállatokkal, műanyag könyvecskékkel, csörgőkkel és ruhadarabokkal.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Társaság széles körben végzett kutatása azt találta, hogy az otthoni monitorozás egészséges csecsemők esetében nem befolyásolja a hirtelen csecsemőhalálban elhunytak számát. Újabban arra is fény derült, hogy a hason alvás és a bölcsőhalál összefüggését igazoló egyetlen tanulmány nem hiteles adatokkal dolgozott, a mindenáron való hanyatt fektetés viszont hátráltathatja a mozgásfejlődést. A légzésfigyelő alkalmazása tehát egészséges csecsemők esetében szükségtelen.

Ezt nyilatkozta korábban például prof. dr. Machay Tamás, a SOTE I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára, aki ugyanakkor figyelmeztet, hogy kivételes esetekben – az éretlen koraszülöttek visszatérő légzésszüneténél, illetve azoknál, akik egyszer már csaknem meghaltak így – szükséges az otthoni műszer, de a kockázatos esetekben a gyermekorvosok pontosan tájékoztatják a teendőkről a szülőket. Fontos a figyelem, de nincs okunk rettegésben élni. Az emberi szervezet, és ez alól nem kivétel a kisbabáé sem, megbízható műszer, érdemes bízni benne.

Az éjszakai bepisilést jelző készülékről (mintegy huszonkétezer forint) viszont határozottan lebeszélném a szülőket. Vannak gyerekek, akik a szobatisztaságra szoktatás után még egy ideig bepisilnek éjszaka, de ez előbb-utóbb abbamarad. Ha egy gyerek négy-öt éves korában is nedves lesz az alvásidőben, akkor érdemes szakember segítségét igénybe venni. Az éjszakai felkeltés azonban nem jó recept. A gyerekek egy része a második elalvás után ugyanúgy bepisil, viszont elrontjuk az éjszakáját – és a magunkét is.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 21 számában

Kép [cc] paparutzi

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás