• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Egységes mobiltöltő minden telefonhoz

2011.02.14. /

Mérgelődtél már azon, hogy nem tudtad kölcsönkérni barátod vagy kollégád mobiltöltőjét, mert az nem volt kompatibilis a Te telefonoddal? Ennek a korszaknak vége, legalábbis bizonyos telefonok esetében.

Az összes mobiltelefonnal kompatibilis egységes töltő ötletének megvalósítását az Európai Bizottság már sok éve szorgalmazza. A mobiltöltőkre vonatkozó szabványok 2010 decemberi nyilvánosságra hozatala után, a 14 mobiltelefon-gyártó megállapodott abban, hogy 2011 folyamán bevezetik az új egységes mobiltöltőt az európai piacra. A megállapodást a következő vállalatok írták alá: Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobiltelefonok), Texas Instruments és Atmel.

A különböző márkájú mobiltelefonokat ugyanazzal az egységes töltővel lehet majd működtetni. A megállapodás viszont csak az adatátvitelre képes mobiltelefonokra vonatkozik, azaz azokra, amelyeket képek, fájlok és zenék megosztására számítógéphez lehet csatlakoztatni.

Az egységes mobiltöltő mikro-USB csatlakozóval működik. Az egyetértési megállapodás értelmében a mikro-USB csatlakozóval nem kompatibilis telefonoknál engedélyezett az adapter.

A mobiltöltők kompatibilitásának hiánya nemcsak a felhasználóknak okoz vesződséget, hanem fontos környezetvédelmi problémát is jelent az Európai Unióban. A mobiltelefonjukat lecserélni kívánó felhasználóknak gyakran új töltőt is vásárolniuk kell, függetlenül attól, hogy milyen állapotban van meglévő mobiltöltőjük.

 

Forrás: Európai Bizottság

Kép [cc] thecaptan  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében