• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Egy pincér véresre töm egy elegáns hölgyet

2009.02.17. /
Miután kiderült, hogy a Tesco Magyarországon hízott májat ad el, annak ellenére, hogy ezen kegyetlen módon elöállított csemege az Egyesült Királyságban a Tesco üzleteiből száműzött, PETA Europe és PETA Deutschland e.V. arra kéri a támogatóit, hogy csatlakozzanak a kampányukhoz.

A PETA honlapján kitölthető a felhívás, amelyben Sir Terry Leahy-t, a Tesco üzletvezetőjét nyomatékosan arra kérik, hogy száműzze a világ összes Tesco üzletéből a kényszertöméssel előállított hízott májat. A PETA a felhívást Budapesten szeretné megerősíteni egy feltűnést keltő akcióval, amely során egy pincér kényszerrel fog tömni egy elegáns hölgyet.

Időpont: 2009. február 18, 12 óra

Helyszín: Fogarasi Tesco, Budapest XIV. Pillangó u. 15. (Az úttest és a parkoló közötti járda)

A Tesco, az Egyesült Királyság legnagyobb áruházlánca, már rég óta a nyilvános kritika célpontja az alacsony állatvédelmi színvonal miatt. A kritikát a sztár szakács, Hugh Fearnley-Whittingstall által készített aktuális dokumentumfilm váltotta ki, amelyben sokkoló képek láthatók az olyan baromfi hizlaló telepekről, amelyek termékeit a Tesco vásárlóinak olcsón kínálja. Továbbá kiderült az is, hogy a Tesco Kínában elő teknősöket árul. Nemrég pedig új üzleteket nyitott a cég az USA-ban, viszont az összes nyereség az Egyesült Királyság részvényesei kezébe folyik.

A francia szó "foie gras" hízott májat vagy zsírmájat jelent. Ennek előállítása folyamán naponta kétszer - háromszor csaknem két kilogramm gabona-, kukorica- és zsírkása keveréket pumpálnak egy csövön keresztül a libák és a kacsák gyomrába. Mivel az állatok mája a tömés időszaka végére a tízszeresére is megnőhet, az állatok alig tudnak járni. Előfordul, hogy az állatok nyelőcsövét úgy megsebzik, hogy az állatok elvéreznek. A tömőtelepekre 1-2 százalékkal magasabb elhullás jellemzö, mint a tömés nélkül hízlaló telepekre.

Nagy-Britannia lakosainak két harmada ellenzi a hízlalt máj eladását, és előállítását már 15 európai országban betiltották, beleértve Németországot és Nagy-Britanniát. Sir John Gielgud volt az első ismert személyiség, aki a PETA Europe kampányát támogatta, amely most Sir Roger Moore vezetésével folytatódik.

"Mindegy, hogy Nagy-Britanniáról, Németországról vagy más országról van szó: nincsen

bocsánat a "kínzásra a konzervdobozban", mondja Dr. Tanja Breining a PETA Deutschland e.V. munkatársa. "A foie gras-nak sem az etikus, felelősségteljes társadalomban sem egy etikus, felelősségtudatos áruházláncban nincsen helye." A PETA Deutschland e.V. a PETA USA testvérszervezete, amely több mint két millió támogatóval a világ legnagyobb állatvédő szervezete. A szervezet célja, hogy az állatkínzások kiderítése, a nyilvánosság tájékoztatása és az életmód megváltoztatása által minden állatot jobb élethez segitsen.

További információ a németországi és nagy brittaniai PETA honlapján található.

Kapcsolat: Tanja Breining TanjaB[kukac]peta.de

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében