fbpx

| Birtalan Ilona Liliána

Egy nap hús nélkül

Az utóbbi években terjed egy olyan kampány, amely húsmentes nap bevezetésére ösztönzi az embereket. Célja egészen egyszerű: magunkért, a környezetünkért, egy nap biztosan hús nélkül.

A Meatless Monday mozgalom erre kiszemelt napja a hétfő, és egyben arra is bíztat, hogy ismerkedjünk a vegetáriánus konyhával. Persze nem kell ahhoz a vegetáriánusnak lenni, hogy egy nap biztosan elhagyjuk a húst (jusson eszünkbe rengeteg főzelék, gombapaprikás, szilvás gombóc stb.).

Németországban már nagyobb hagyománya van a húsmentes napnak. A csütörtököt keresztelték el Veggietag-nak, és mára mintegy harminc város csatlakozott a Donnerstag ist Veggietag mozgalomhoz. A német Zöldek egyik ígérete a húsmentes fogásnap általános bevezetése volt az állami, önkormányzati fenntartású étkezdékben. Szempontjuk nem egy vegetáriánus nap kötelezővé tétele, inkább ezen keresztül támogatnák a változatosabb étkezést.

A húsmentes nap tehát éppúgy kiáll az étkezés változatosságáért, a vegetáriánus életmódért, mint a környezetért (étkezésre nevelt állatok által okozott környezeti terhelés csökkentése), vagy egészségünkért (nagytömegű húsfogyasztás kártékony hatása az emberi szervezetre), és az állatvilágért. Mindezt egyáltalán nem tolakodó módon képviseli, teret enged a szemléletre való nyitottságnak, nem bántva azokat, akik nem tudnak azonosulni vele.

A mozgalomnak hosszútávon nagy eredményei lehetnének. Ha például egész Németországban elterjedne a közétkeztetésben a heti egy veganap, az világszinten is mérhető pozitív környezeti eredményeket jelentene. Elég csak arra gondolni, hogy az élőállat mennyi vizet, energiát fogyaszt, és szállításuk mekkora környezetterhelést jelent.

A húsmentes hétfőnek hazai követője is akad: a Maki Stevenson által vezetett Makifood főzőiskolában, húsmentes hétfői vacsorára (Húsmentes Hétfői Vacsora Klub) is be lehet fizetni. A vega finomságok készítése közben általában a témához kapcsolódó beszélgetés is zajlik meghívott vendéggel.

Kép: sxc.hu

 

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás