• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Egy jól szabályozott biopiac, Svédország

2008.06.23. /
Svédországban a gazdaság túljutni látszik egyfajta korai nagyüzemi élelmiszergyártási hullámon, egyre nagyobb figyelem fordul a jó minőségű, biogazdaságokban termelt, széles körben elérhető élelmiszerekre. Mindemellett a vásárló az európai uniós átlaghoz képest is kiemelkedő tájékoztatást kap a vásárolt termékekről.

Svédország elismert gazdagsága és polgárainak jóléte a XX. század folyamán töretlen gazdasági fejlődésnek, erős iparának köszönhető, de lakosainak megelégedését a gondoskodó állam is jól szolgálja. A biztos kényelem egyik alapja az élelmiszeripar, amely hamar modernizálódott, és átállt a nagyüzemi termelésre. Manapság azonban ez a nagyüzemi boom konszolidálódni látszik, mintegy túlesve egy komoly civilizációs „gyermekbetegségen". A vásárlók részéről egyre nagyobb az igény a kisüzemi, gazdaságokban előállított, minőségi élelmiszerek iránt.

A biogazdálkodás és -élelmiszertermelés rendkívül jól szabályozott, és a belföldi piacot felügyelő szervezetek szigorú előírásokat állítanak a behozatal elé is. A minőségi bioélelmiszerek forgalmazásának legfontosabb kulcsszereplője a KRAV ökológiai szövetség, amely védjegyével garantálja az általa áruba bocsátott termékek ellenőrzött minőségét. A KRAV mint minőségbiztosító, ellenőrző szervezet szigorú kritériumok alapján adja ki védjegyét a különböző élelmiszerekre. A szervezet következetes szigorára jellemző, hogy jelentős szerepet játszott az EU élelmiszerbiztonsági kódexének kidolgozásában, és aktív pozíciót képvisel a nemzetközi biotermelőket tömörítő IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) munkájában is.

Svédországban aránylag könnyen hozzáférhetőek a bioélelmiszerek. Általában minden élelmiszerbolt majd' minden részlegében megtalálható a természetes alapanyagú, KRAV-védjegyes termékek széles skálája. Az élelmiszerboltok sűrű hálózata a hét minden napján igen hosszú (bár nem éjjel-nappali) nyitva tartásban áll rendelkezésre. Az általában helyi hálózatokba (ICA, COOP, Willy's) tömörült boltok mellett megtalálhatók nemzetközi, leginkább észak-európai diszkont láncok (mint a dán Netto, a német Lidl). Mindemellett nagy hagyománya van a különböző vásárcsarnokoknak és az általános piacoknak, illetve a kisebb, egyedi szaküzleteknek (specializálódott és általános bioboltok, kímélő élelmiszerek boltja stb.).

A szaküzletek választékát általában a kiemelt minőségű hús- és halféleségek teszik ki, a piacokon pedig saját zöldség- és gyümölcsválasztékukat árulják a kistermelők. De ezen a két területen is fontos szerepe van a bioélelmiszereknek, számos kiskereskedő és -termelő kaphatott KRAV bizonyítványt. Ennek beszerzése a szervezet magas minőségellenőrzéséhez kötött, és a termék csomagolásának tartalmaznia kell a szervezet által előírt, a fogyasztókat segítő információkat, kiemelten a termelőt és forgalmazót, azok elérhetőségeit. Az ellenőrzött biopiac azonban nyitott a nemzetközi termelők felé is, így számos élelmiszerbolt polcán megtalálhatóak a magyar Tarpa községben előállított, annak nevét viselő és német forgalmazású biogyümölcs-készítmények.

A lépten-nyomon, könnyen hozzáférhető tájékoztató füzetek segítségével hamar informálódhat a vásárló a különböző természetes alapanyagú, kíméletes mezőgazdaságban megtermelt termékeket forgalmazó élelmiszerboltokról, kávéházakról, cukrászdákról és éttermekről. A különböző, sok esetben egyes terméktípusokra specializálódott üzletek mellett igen nagy azon vendéglátóhelyek száma, amik biotermékeket szolgálnak fel.

És az ötleteknek se szeri se száma, kezdve a Néprajzi Múzeum bioéttermétől, ahol a tárlatokon bemutatott hagyományos termelési módok termékeit élvezheti a vendég, a biokávézókon és biogyorséttermeken át a népszerű „svéd-asztalos" éttermekig. A vevő pedig általában alapos tájékoztatást kap a kávéházak és éttermek választékának összetevőiről, különös figyelmet fordítva az esetleges ételérzékenységre, allergiára.

Az országra jellemző, szigorú és szigorúan betartatott előírások azonban nem bürokratikus, hanem valós igényeket igyekeznek kielégíteni, ezáltal minden téren biztonságos életet, fogyasztói kultúrát biztosítani. A rendszer ugyan sok kritikát kap, mégis érezhetően megnyugtatóan elégíti ki a svéd igényeket minden téren, az élelmiszeripartól az építkezésekig, a közlekedési biztonságig, illetve az alkoholforgalmazás állami kézben tartott -nem kevés bevételhez juttatva az államkasszát -, szigorított rendszeréig.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében