fbpx

| Tudatos Vásárló

Egy étterem, ahol a városi közösségi kertből főznek

Öko étterem és kávézó, aszaló, barkácsműhely, kertészeti képzések, szedd magad akció.  A Prinzessinengarten egy különleges, a szó szoros értelmében vett zöld sziget Berlin egy sűrű beépítésű kerületében. Fotóbeszámoló következik. 

Az arra járó számára a Prinzessinengarten első pillantásra egy átlagos közösségi kertnek tűnik. Már láttunk ilyet, továbbmehetünk – gondolnánk. Viszont ha beljebb merészkedünk, izgalmas dolgokkal találkozhatunk: aszaló, javítóműhely, egy rakás újrahasznosítható alapanyag a recycling workshopokhoz, étterem és kávézó, csereszekrény, kiülő hely mélázóknak vagy megbeszélésekhez.

 

 

A kert 2009-ben jött létre, egy elhagyatott, szemetes telken, kizárólag lelkes önkéntesek munkájával. A kert alapfunkciója a haszonnövény termesztés, amelybe bárki bekapcsolódhat. 

 

Összesen mintegy 300 féle növényt termesztenek itt bio módon. A kert bejáratánál lévő tábla (ld. fenti kép) hirdeti, hogy éppen mi érik, vagyis mit lehet szüretelni, ezért viszont fizetni kell.

 

Minden szombaton újrahasznosító műhelyfoglalkozást szerveznek. Bringahegyek várják, hogy új életre keljenek.

 

A bevételt kertészeti képzésekbe, recycling workshopokba és egyéb műhelyfoglalkozásokba forgatják vissza, amelyek ingyenesek vagy jelképes összegért igénybe vehetők bárki számára.

 

Csere bolt és aszaló

Egy csere bolt is van a kertben, ami konkrétan egy szekrény, ahova be lehet tenni még használható tárgyakat (pl. ruhát), és el is lehet vinni, ha valami hasznosat találunk. 

A stresszlevezetésre is gondoltak

Az étterem- és kávézó áprilistól októberig várja a vendégeket. Az alapanyag a kertből érkezik, valamint Berlin környéki biogazdáktól.

 

Aki hatalmas választékot vár, az csalódni fog, ugyanis ottjártunkkor is csak mindössze kétféle pizza közül lehetett választani, viszont az megérte a várakozást.

Nem csak az étel-  de az italkínálaton is látszik, hogy nem csak beszélnek a fenntarthatóságról, de komolyan is gondolják. Üdítőnek friss, szezonális zöldség- és gyümölcslevet, kézműves sört vagy fair trade minősítésű teát lehetett inni. 

A tányér, pohár és az evőeszköz mind mosható, így nyugodt lelkiismerettel távozhattunk, mert nem egy szemétkupacot hagytunk magunk mögött.  

 

 Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
 
 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás