• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Egy egészséges Megasztár: Palcsó Tamás

2007.12.05. /
A Megasztár ismert figurája, Palcsó Tamás énekes a zene mellett jelenleg tanul, számvitelt és közgazdaságtant, most is éppen statisztika, európai történelem, és európai filmtörténelem vizsgákra készül. Az elfoglalt fiatalember mégis örömmel beszélgetett velünk, ugyanis Tamás az egészséges életmód népszerűsítését egyre inkább szívügyének tekinti.

„Amikor én gyerek voltam, akkor még ismeretlen fogalom volt a tudatos étkezés. Én például bármit megettem, ami az utamba került, igaz, a húst kisebb koromban sem igen szerettem - főleg ha mócsingos vagy inas volt, nos, akkor kifejezetten menekültem előle." Ez ma sincs másként, Tamás hús helyett gyakran inkább zöldséget és gyümölcsöt vásárol, azt mondja, neki egyenesen felüdülést okoz, ha olyasmit ehet, ami egészséges. „C-vitamint sem szedek, paprikát eszem helyette. A zöldséglevesekért pedig egyenesen rajongok."

Egy valami nem változott: Tamás kiskora óta szereti az édességet, szülei nem tiltották, de nem is tömték nyalánkságokkal. A marcipán a nagy kedvence - de nem viszi túlzásba a nassolást. A lelkiismerete azóta pedig igazán nyugodt, amióta felfedezte magának a biocsokoládét. „Egyébként is egyre több bioterméket fogyasztok. Szeretek mindenféle újdonságot kipróbálni, nem félek az új ízektől."

Tamás az egészséges életmódnak felnőttként lett híve, ez például abban nyilvánul meg, hogy alaposan megnézi, mit vásárol. „Az E betűket például mindig figyelem, ha négynél többet látok, már teszem is vissza az árut a polcra. Gyümölcsléből sem veszek olyat, amely tartósítószert tartalmaz." A fiatal énekes a fehér kenyérnek sem nagy híve, inkább a teljes kiőrlésű, barna kenyereket kedveli.

„Nagyon ügyelek a folyadékbevitelre is. Ásványvízből kizárólag szénsavmenteset iszom, és nagyon szeretem a különféle teákat." Tamásnál mindig van otthon tea, kedvence a gyümölcstea, de újabban a különféle kínai teákat is megszerette. „A teát nem feltétlenül az íze miatt iszom, hanem azért, mert számtalan jótékony hatása van. Gondoljunk csak a zöld teában található anti-oxidánsokra, amelyek a rák megelőzésében igen fontos szerepet játszanak."

Az egészséges étrend mellett Tamás életében a sport is igen fontos szerepet tölt be. „Gyerekkorom óta sportolok, régebben fociztam aztán rátaláltam a harcművészetre. A mozgás az életem része, ha nem csinálnám, borzasztóan hiányozna. Egyszer egy rövid időre leálltam, utána érzetem, hogy vissza kell mennem, mert szükségem van rá." Az énekes kung-fu edzésekre jár, a harcművészet szerinte nem csupán a teherbíró képességet javítja, de a stressz jelentős részét és segít neki levezetni.

Tamás talán ezért sem szorul rá, hogy vásárlással derítse jobb kedvre magát. „Nem mondom, néha rámjön az ötperc, de azért többnyire a józan eszem győzedelmeskedik, nem veszek meg akármit, végiggondolom, hogy valóban szükségem van-e rá."

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében