fbpx

| Tudatos Vásárló

Edd ki a hűtőt!

Íme egy kis segítség azoknak, akik a Ne vásárolj semmit! napot komolyan veszik, és tényleg megpróbálnak egy napot bolt nélkül „túlélni”. Összegyűjtöttünk néhány bevált receptet, a maradékokból főzéshez.

A Ne vásárolj semmit! napra készülve megkérdeztük a TVE munkatársait, hogy ők mit szoktak főzni, ha nem előzi meg nagybevásárlás a főzőcskézést, csak az éppen otthon lévő maradékból, kallódó alapanyagokból próbálnak kihozni valami finomat a családnak. Lehet, hogy egy gasztroblogger vagy más gasztronómiai szaki sírógörcsöt kap a lenti ötletektől, de nekünk beváltak. Reméljük, másnak is hasznosak lesznek az ötletek.

 

Hamis panír

Ha nincs otthon tojás a panírozáshoz az alábbi összetevőkkel lehet próbálkozni. Bár az állaga egy kicsit darabos, ezért nem lehet könnyen felvinni a gombára vagy húsra, de megéri küzdeni, mert nagyon különleges ízt ad az ételnek.

  • liszt
  • tej
  • reszelt sajt
  • reszelt répa
  • gyros fűszer

 

Mindentbele leves

Maradék főtt vagy párolt zöldséget (pl. répa, karalábé, sütőtök, hagyma stb) összeturmixoljuk, fűszerezzük. A lehetőséghez mérten egy kevés tejfölt, joghurtot, kefírt, tejszínt vagy tejet adunk hozzá.  Vízzel hígítjuk (attól függően, hogy mennyire sűrű), és pár percig forraljuk. Tálaláskor reszelt sajtot is adhatunk hozzá.

Ugyanezt akkor is elkészíthetjük, ha csak kallódó, esetleg már nem túl friss (ne szépítsük a dolgot: csoffadt) nyers zöldségünk van otthon. Ekkor a feldarabolt zöldségeket rövid ideig főzzük, fűszerezzük, majd turmixoljuk.   

 

Mindentbele tócsni

Aki nem levespárti, a fentihez hasonló alapanyagból tócsni készíthet. A főtt zöldséget villával vagy mixerrel darabosra törjük. Ha van, adunk hozzá tojást, és összegyúrjuk, hogy formázható legyen. Ha nincs tojás, akkor egy kevés  tejföl vagy reszelt sajt is segít. Lisztbe vagy zabpehelybe mártva – esetleg ezek nélkül – lapított gombócokat formázunk, és olajban kisütjük.

 

Természetesen ha mégse sikerül betartanod a Ne vásárolj semmit! napot, akkor sem dől össze a világ. Az év bármely napján kipróbálhatod, milyen egy napig nem vásárolni, és az otthon lévő alapanyagokból főzni.

Ha már kipróbáltátok, milyen maradékból főzni, ötleteiteket, receptjeitek írjátok meg a cikk alján lévő kommentbe!

 

És most jöjjön néhány száraz adat, hogy miért ne dobjuk ki a maradékot

  • A magyarországi háztartások a jövedelmük legalább 23%-át élelmiszerre költik.
  • Európában a megvásárolt élelmiszer 25-30%-át kidobjuk.
  • A kidobott élelmiszer veszélyes gázokká (főleg metánná) bomolva a levegőbe kerül, és nagymértékben hozzájárul az üvegházhatás növeléséhez.
  • A világ mezőgazdasága a teljes üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 22%-ért felelős.
  • Földünk legnagyobb vízfelhasználója a mezőgazdaság. Erre jó példa, hogy egy kilogramm marhahús előállításához mintegy 10.000 liter vízre van szükség.

 

Kép [cc]  tangomcafrie

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás