fbpx

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

Dunaszigeti zöldségközösség – harmóniában a természettel

Ízes biozöldségek a szigetközi mesevilágból. Ismerjétek meg Czina Ferit és feleségét, Payr Annát, akik közel 50 családot látnak el zöldségekkel Mosonmagyaróváron és környékén közösségi gazdaságukból!

A Dunaszigeti zöldségközösség Dunasziget Nagysziget részén található, csendes környezetben, távol a község központi részétől. Olyan, mint egy kis szigetközi mesevilág: szépen felújított százéves vályogház bújik meg a fák ölelésében, a telek végében a holtággal, madárcsicsergéssel, ahol a gyerekek, Bori és Misi egész nap kint játszhatnak a szabadban.

Téged is várnak a közösségi gazdaságok, itt az aktuális lista, hol kihez tudsz csatlakozni!

A rendszer, amit Anna és Feri mára felépítettek komplexebb és természetszerűbb, mint egy szokványos biogazdaság. Fontos szerep jut a kertészeten kívüli területeknek: ezek az élőhelyek mind szükségesek ahhoz, hogy a gazdaság jól és természetesen tudjon működni, egyensúlyban legyen. Az összetett élőhely-rendszernek és a gondos tervezésnek köszönhetően alig van szükség növényvédelmi beavatkozásra – olyan környezetet alakítottak ki, ahol a növények egészségesen fejlődhetnek. Megteremtették a körforgást a gazdaságon belül, saját legelőn nevelkedő birkáik szolgáltatják a trágyát, és saját komposztot készítenek.

A kosárban átlagban 10 féle zöldség van, a múlt héten ezek voltak benne:
• krumpli vagy sütőtök (választható volt),
• brokkoli, karalábé, hónapos retek, vajrépa, cékla, paradicsom, kápiapaprika, fehérpaprika, zöldbab
• választhatóan padlizsán/cukkini vagy patiszon,
• póréhagyma, fokhagyma, 2 féle sárgarépa, petrezselyem gyökér, 1 csokor petrezselyem.

Így indultak

Feri és Anna a kertészeti egyetemen találkoztak, ahol Feri kertészmérnöknek, Anna tájépítésznek tanult. Az egyetem befejezése után Dunaszigeten telepedtek le, mindketten érdeklődtek a biogazdálkodás iránt, szerettek volna vegyszerek és műtrágyák nélkül gazdálkodni.

2011-ben vásároltak saját telket, és a következő évben belevágtak a biogazdálkodásba. Az elején csak saját családjuk részére termeltek, ám már az első év végére látták, hogy minőségben és mennyiségben is bírják, így másoknak is tudnak majd termelni. Anna ekkor már kacérkodott a közösségi mezőgazdálkodás gondolatával, Feri még szkeptikus volt. Egy véletlen folytán 2012 őszén aztán részt vett a TVE egy svájci tanulmányútján, ahol több működő közösségi gazdaságot is megismert és látta, hogy ez a modell ideális lehet számukra is.

2013 tavaszán indult  útjára a Dunaszigeti Zöldségközösség. Kicsiben kezdték, eleinte 5 egész zöldségkosárral 8-9 családot láttak el, és Feri még félállásban a szülei gazdaságában is dolgozott. 2014-ben a tagságot 15 nagy kosárra növelték és Feri már teljes állásban a közösségnek termelt. 2015-ben dupláztak, és elérték a 30 nagykosárnyi zöldséget, amit azóta is tartanak. Ekkor felvették Évit, aki a kertben segít a termesztéssel kapcsolatos feladatokban, Anna pedig elsősorban a gazdaság és a közösség ügyeit intézi.

Mikor? Mennyit? Hol?

• Idén 30 nagykosárnyi zöldséggel 48 családot látnak el.

• A kosarakba 45-50 féle zöldség kerül, ami egy szezonban eléri a 150 fajtát is. A friss zöldségek mellett a tagok fűszernövényeket, télen csírát, szárított chili paprikát és száraz babot is kapnak.

• A szezon májusban kezdődik és következő áprilisig tart.

• A heti átadások az időjárástól függően körülbelül november végéig tartanak, majd átállnak kétheti átadásokra, amíg következő tavasszal újra hetente tudnak friss zöldséget betakarítani.

• Fő átadási pontjuk Mosonmagyaróváron van, 15 km-re a gazdaságtól, a másik átadási pont maga a gazdaság.

• A szezon májusban indul. Ha csatlakoznál, keresd Annát az info@dzk.hu email címen, a +36 70 335 6889 telefonszámon vagy a Dunaszigeti Zöldségközösség Facebook oldalán!

A gazdaság összterülete 2 hektár, amelyből 6000 m2-es a kertészeti rész, amit egy korábbi gyógynövényes rét feltörésével alakítottak ki. A rétből meghagytak részeket, hogy gazdagítsák a természetes területek számát. Ezekből nincs is hiány, hiszen a holtágnál fekvő keményfás galériaerdő és a kertészet körüli kaszálók és legelők is a gazdasághoz tartoznak.

Közeli és aktív közösség

Anna és Feri már a kezdetektől tudatosan helyi családokra építette a közösségét, és fontos számukra a személyes kapcsolat a tagokkal. Ha valaki érdeklődik a tagságról, meghívják a gazdaságba, bemutatják neki, mesélnek a rendszerről, megismerkednek – csak ezt követően lehet csatlakozni. Ahogy Feri megfogalmazta: a tagoknak termelnek, szinte a tányérig kísérik a zöldségeket, ezért is fontos, hogy ismerjék a tagokat. A fő átadási pontjuk Mosonmagyaróváron van, 15 km-re a gazdaságtól, a másik átadási pont pedig maga a gazdaság. A kis távolság megkönnyíti a tagok bevonását és lehetőséget teremt a rendszeres találkozókra. Három gazdaságlátogatást szerveznek évente, amihez hozzájönnek még a téli időszakban a közös értékelő és tervező találkozók, nyáron fajtakóstolók, és arra is volt példa, hogy télen sétát szerveztek a befagyott holtágon.

Képek: Dunaszigeti Zöldségközösség, Simoncsik Judit, Mayer Barbara

 A cikk az Agrárminisztérium  PTKF/78/13/2018 jelű pályázat támogatásával valósult meg.  A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás