• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Drágább lesz a falusi turizmus?

2010.03.09. /
Még csak most éledeznek téli álmukból a falusi vendéglátók, közben pedig azt számolgatják, megéri-e nekik tovább folytatni tevékenységüket. Januártól ugyanis megszűntek a falusi turizmust érintő adókedvezmények.

Mi is változott pontosan? A szálláskiadók tavaly még 800 ezer forint bevételig adómentesen folytathatták tevékenységüket, az agroturisztikai szolgáltatást - vendégasztalt, kézműves programszervezést - kínálóknak pedig 400 ezer forint árbevétel felett kellett csak adózniuk. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) szerint a lépéssel nem a magánszemélyektől von el a kormányzat, hanem az ágazat lehetetlenül el.

A magyarországi szálláshelykínálatban a falusi szállásadás és a fizetővendéglátás is fontos szerepet játszik. A KSH adataiból kiderül: a magánszálláshelyeken 2008-ban 39 ezer vendéglátó összesen 226 ezer férőhellyel várta a vendégeket. Ebből több mint 47 ezer férőhelyet kínáltak a falusi emberek.

A magánszálláshelyek elsősorban a belföldi utazók körében népszerűek, a belföldi vendégek részaránya 78 százalékos.

Nincs kétség, sikeres az ágazat, egyrészt a kedvező árak miatt, másrészt az egyedi hangulatot és élményt nyújtó környezet is közrejátszik. Az eredmény magáért beszél. Egy év alatt 15 százalékos férőhelyszám növekedést produkáltak ezek a szállásadók.

 

A teljes cikk a tudatosutazo.hu oldalon olvasható.

Kép [cc] napfalevel  korom

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében