• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

De jó a színed?! Beszédes címkék: önbarnító krémek

2007.07.23. /
Ha te is egyike vagy annak a több millió embernek, akik mesterséges barnítókat használnak, hogy vonzónak és egészségesnek tűnjenek, vigyázz: ezek a termékek tele vannak a bőrödre ártalmas anyagokkal.

A félelem ösztönző hatását nem szabad alábecsülni - különösen nem a kozmetika világában. Minél nagyobb félelmet tudsz kelteni az emberekben, annál több cuccot tudsz eladni nekik. Ezzel magyarázható a mesterséges barnulást előidéző termékek piacának felvirágzása is.

Félelmünkben, hogy a nap bőrrákot okoz, illetve hogy a sápadt bőr egészségtelennek tűnik, milliókat költünk bőrsötétítő termékekre, hogy egy kis színt vigyünk életünkbe.

Az önbarnító kozmetikumok eladásai 1997 óta 80%-kal nőttek, és továbbra is lendületesen ívelnek felfelé. Angliában minden évben megközelítőleg 20 millió fontot (7,7 milliárd forintot) költenek önbarnítókra. Amerikában, ahol a világ önbarnítóinak mintegy fele kerül eladásra, a fogyasztók 86 millió dollárt (18 milliárd forintot) költenek a „gyönyörű, könnyen elérhető és nap nélküli" barnulásra. Az eladások tavasszal és kora nyáron tetőznek, amikor felébredünk téli álmunkból, és nekivágunk a nyaralásnak.

De miközben ezeket a termékeket széles körben ünneplik mint a napozás biztonságos alternatíváit, elkerülhetetlenül felmerülnek bizonyos problémák.

A legtöbb önbarnító termék tartalmaz egy dihydroxyacetone (DHA) nevű anyagot. Ez a cukorszármazék évek óta az önbarnítók fő hatóanyaga. Előfordulhat, hogy rossz szaga van és megesik, hogy a narancssárga egy fura árnyalatára festi a bőrt, de ami ennél is fontosabb: soha nem volt rendesen letesztelve, hogy biztonságos-e.

Néhány termék egy másik anyagot, erythrulose-t, is tartalmaz. Az erythrulose a DHA-hoz hasonlóan, de lassabban, fejti ki hatását. A két szer együttes használatával tehát hosszan tartó hatást érhetünk el, de mind a DHA, mind az erythrulose bőrirritációt okozhat.

A DHA nem színezőanyag. A bőr átmeneti átszínezését szabad gyököket létrehozva, aminosavakkal kémiai reakcióba lépve éri el a bőr felszíni rétegeiben. A folyamatot valahogy úgy képzeljük el, mint amikor egy frissen felvágott, levegőn hagyott alma megbarnul.

Az ebben rejlő irónia biztosan nem kerüli el a figyelmét senkinek, aki látott már női magazinokat. A legtöbb öregedés-ellenes termék - például - tartalmaz olyan összetevőket, amik a szabad gyökök káros hatásaival hivatottak szembeszállni; ezek tudvalevőleg a bőrsejtek idő előtti pusztulását okozhatják. Egy 2004-ben, a Mutation Research című folyóiratban közétett laboratóriumi vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a DHA akadályozza a bőr sejtjeit természetes életciklusukban, a DNS károsodását okozhatja, és már a használatot követő 24 órában felgyorsítja a sejtek pusztulását.

A mesterséges barnítók ezenkívül tartalmazzák a mérgező összetevők ugyanazon armadáját, mint a testápolók. Többféle rétegképzőt tartalmazhatnak, emellett erősen illatosított termékek. Olyan, ismert, a központi idegrendszert bénító, anyagok lehetnek bennük, mint a coumarin, vagy a butylphenyl metylpropional. De megtalálhatóak bennük a rákkeltő és mindenhol jelenlévő parabének is.


 

Néhány Magyarországon forgalomban lévő termék
(2007. július)

L'Oréal Nutribronze Slim

Garnier Nyári tündöklés

Dove Summer Glow

Nivea Summer beauty

Kritikus összetevő

Funkció

Hatás

Dihydroxyacteone

Bőrfestő

Szabad gyök reakciót okoz a bőrben, potenciálisan a bőrsejtek pusztulásához és a DNS lánc töréséhez vezet.

x
x
x
x

Cyclopentasiloxane (1), dimethicone (2), dimethiconol (3)

Rétegképző

A rétegképzők maguk alá temetnek más anyagokat (például a termék egyéb összetevőit). Azáltal, hogy nem engedik a bőrt lélegezni, súlyosbíthatják az izzadság, vagy más anyagok által kiváltott irritációt.

1, 3
x
2
x

Phenoxyethanol

Tartósító

Bőrirritációt és kontaktallergiát okoz.

x
x
x
x

Ethylparaben (1), Propylparaben (2), Isobutylparaben (3), Methylparaben (4), Butylparaben (5)

Tartósító

Bőrirritációt és kontaktallergiát okoz. A parabénok az ösztrogén hatását utánozzák, a túlzott ösztrogén pedig mellrák, petefészekrák, méhrák vagy hererák kialakulásához vezethet. Bizonyos esetekben a magzat fejlődésére is hathat. A mellrák szöveteit vizsgálva a tudósok minden esetben találtak felhalmozott parabénokat.

x
x
2, 4
2, 4

Benzyl salicylate

Mesterséges illat, rögzítőszer

Bőrérzékenységet okoz.

x
     

BHT (butylated hydroxytoluene)

Antioxidáns

Kontaktallergiát okoz; feltehetően rákkeltő; születési rendellenességeket okozhat. Felszívódása után a BHT felgyorsíthatja fontos tápanyagok lebomlását - például a D-vitaminét, amely az immunrendszer erősségéért, és az egészséges csontokért és fogakért felel.

  x
   

Coumarin

Természetes illatanyag

Bőrérzékenységet okoz, több fajtáját már betiltották az EU-ban, mert komoly bőrreakciót illetve fényérzékenységet okozhat. Állatokban tüdő- és májrákot és veseproblémákat idéz elő. A Rákkutatás Nemzetközi Intézete (International Agency for Research on Cancer, IARC), szerint a coumarin „gyorsan és alaposan felszívódik az emberben, helyi illetve szájon át történő adagolás esetén." Embereken végzett kísérletek eredményei kimutatták, hogy mérgező a májra nézve. A központi idegrendszert is béníthatja.

    x
x

Butylphenyl methylpropional

Mesterséges illatanyag

Bőrirritációt okoz, használata mind a kenőcsök, mind a lemosható termékek körében korlátozva van, erős érzékenységet kiváltó hatása miatt. Állatoknál nagy koncentrátumban használva spermakárosodáshoz vezetett, és befolyásolta a központi idegrendszer működését; álmosságot és légzési nehézségeket okozott.

x
     

Geraniol (1), Citronellol (2), Citral (3), Benzyl salicylate (4)

Mesterséges illatanyagok

Ezeket az anyagokat már külön fel kell tüntetni a kozmetikai anyagok címkéin figyelmeztetésként, mert erős allergének, és érzékenységet okoznak.

1, 4
2, 3
1, 2
1, 2, 3

Megjegyzés: Hely hiányában nem tudunk minden hivatkozást felsorolni. A Beszédes címkék orvosi, tudományos és kereskedelmi folyóiratokban, kormányok által szponzorált adatbázisokban (például az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Könyvtár, US National Library of Medicine), valamint a témába vágó Anyagbiztonsági Adatlapokban (Material Safety Sheet, MSDS) publikált tanulmányokból és riportokból meríti információit.

 

 

Alternatívák

Biztonságos mesterséges barnító nem létezik. Az összes ilyen hatású termék ugyanazon néhány összetevő révén fejti ki hatását.

Ha igazán egészséges színre vágyunk, akkor a rendszeres, óvatos érintkezés a nappal a megoldás. Ez nem azt jelenti, hogy botor módon, órákon keresztül sütessük magunkat a napon, hanem azt, hogy a napsütést a napi rutinunk természetes részeként élvezzük. A kutatások szerint napi 15-20 perc napsütés az arcunkon, kezeinken és lábainkon elegendő az alapvetően szükséges D-vitamin mennyiség termeléséhez.

A nap kerülése a D-vitamin túl alacsony szintjéhez vezet szervezetünkben, ahogyan azt az angolkór és a hozzá hasonló betegségek újbóli felbukkanása illetve a depresszió folyamatos térhódítása mutatja. A D-vitamin hiánya ezenkívül mell-, prosztata- és bélrákot okozhat.

 

Készült a The Ecologist 2006. májusi számában megjelent cikk alapján. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Rátonyi András.

 

Kép [cc] Myrte

   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében