fbpx

| Laura Savier

Csökkentsük a méreganyagokat a gyerekszobában!

Vajon elegendő-e az orrunkra hagyatkozni, amikor újszülött gyermekünk szobájának dekorálására kerül sor? Tippek arra, hogy csökkenthetjük az ártalmas kemikáliák mennyiségét a gyerekszobában.

Az újdonsült szülőknek éppen elég okuk akad az aggodalmaskodásra anélkül is, hogy tisztában lennének azzal, hogy a babaszobában frissen lefektetett szőnyegből pontosan mennyi formaldehid párolog ki.

Bizonyos értelemben egyszerűbb is, ha ezt nem tudják.

Vagy mégsem? Ha lehetőséged nyílna rá, vajon lennél-e elég kíváncsi, aggodalmas, és persze bátor ahhoz, hogy tudományosan megmérd a mérgező anyagok szintjét a gyerekszobában, tudván, hogy gyermeked hetek, esetleg hónapok óta ott alszik?

A WECF (Európai Nők a Közös Jövőért, Women in Europe for a Common Future) által vezetett Egészséges Fészek (Nesting project) kampány olyan szülőket biztat részvételre, akik mostanában újították fel kisbabájuk szobáját, és aggódnak a szoba levegőjének minősége miatt. [A kampányba öt országban lehet bekapcsolódni: Franciaország, Görögország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország. Szerk.]

A WECF nemzetközi szervezetek hálózata. Többek közt a mindennapi életben előforduló ártalmas vegyszerekkel foglalkozik. Az Egészséges Fészek magyar nyelvű oldalán számos információt, tippet találsz babaváráshoz kapcsolódó lakásfelújításról, bútor- és ruhavásárlásról vagy étkezésről.

Az érdeklődő szülőknek két mintavételi készüléket küldenek [20 euró postaköltség fejében Szerk.]. Ezeket a babaszobában kell elhelyezniük hét napra, majd laborvizsgálatra küldik elemzés céljából. A résztvevők néhány héten belül kapják meg a vizsgálat eredményét.

A berendezés különféle szennyezőanyagokat – például formaldehidet vagy más illékony szerves vegyületeket (VOC) – mér, amelyeket az újonnan lefektetett padló, szőnyeg, bútorszövet, ruhák, ágynemű, textíliák és játékok bocsátanak ki magukból.

A VOC-k olyan szintetikus és természetes anyagok, amelyeket a mindennapi életben használt termékek és anyagok párologtatnak ki. Számos háztartási vegyszer, ragasztókban található oldószer, lakkok és egyéb festékanyagok tartoznak a kemikáliák e csoportjába.

Az illékony szerves vegyületeknek való kitettség tünetei lehetnek a szem, orr, torok és bőr irritációja és allergén reakciók, émelygés, fejfájás, szédülés és légzési problémák. További egészségügyi hatások lehetnek a máj, vese, illetve a központi idegrendszer károsodása. Némely VOC állatokban rákot okozhat, míg van olyan köztük, amely feltehetőleg vagy bizonyosan humán rákkeltő hatású.

Mindez meglehetősen ijesztő. Az azonban, hogy a beltéri levegő különféle vegyi anyagok keverékét tartalmazhatja, egyáltalán nem új felismerés.

Vegyünk csak egyetlen példát. Az USA-ban az EnvironmentCaliforniaResearch & PolicyCenteráltal 2008-ban kiadott jelentés kimutatta, hogy a babaágyak, pelenkázó asztalok és komódok által kibocsátott formaldehid szintje összefüggésben áll a gyermekkori allergia és asztma megnövekedett kockázatával.

A humán rákkeltőként ismert formaldehid mérgező vegyszer, amit a bútorgyártáshoz használatos ragasztókban és kötőanyagokban használnak, festékekben pedig konzerválószerként fordul elő. Különösen a karbamid-formaldehid ragasztót tartalmazó, fából vagy farostból készült termékek esetén fordul elő beltéri levegőszennyezés.

De ne essünk kétségbe. Számos módja van annak, hogy méregtelenítsük a gyerekszobát, különösen akkor, ha még csak a felújítási fázisnál tartunk. Az alábbi módszerek közül néhány több erőfeszítést és nagyobb anyagi ráfordítást igényel, míg akad, amelyik olcsó és könnyen kivitelezhető. Ötletek a WECF honlapján található információk alapján.

 

Felújítás? Használjunk természetes anyagokat…

Tanácsos két héttel a baba érkezése előtt befejezni a felújítási munkálatokat.

Padló

Általános szabályként elmondható, hogy lehetőleg természetes rostból, biogyapjúból vagy -pamutból, kókuszrostból vagy jutából készült szőnyeget válasszunk a szintetikus szőnyegek helyett (ez utóbbiak jellemzően nejlonból vagy poliészterből készülnek).

A Magyarországon forgalmazott FSC termékek listáját, elérhetőségét megtalálod a Tudatos Vásárló Magazin 2010. júniusi számában.

Ellenőrizzük, hogy nem kezelték-e az adott szőnyeget szükségtelen vegyszerekkel vagy ragasztókkal (lsd. beszerzők a healthyflooring.org oldalon).

Kerüljük a mérgező szőnyegtisztító szereket, helyette használjunk gőztisztító gépet, és rendszeresen mossuk a szőnyegeket.

Vegyük le a cipőnket, hogy ne hordjuk be a piszkot és baktériumokat az utcáról.

Egy másik megoldás lehet az FSC tanúsítványával ellátott fa padlóburkolat, amelyet nem toxikus, természetes olajokkal és viasszal kezeltek.

 

Falak

Ha lehet, válasszunk alacsony VOC-tartalmú vagy VOC-mentes, illetve természetes pigmentet tartalmazó festéket. A festés során az összes helyiségben alapos szellőztetés szükséges.

A Tudatos Vásárló Magazin 2010. júniusi száma a Magyarországon kapható falfestékek formaldehid tartalmát vizsgálja. A magazin kapható az újságárusoknál.

A WECF szerint, ha a tapéta mellett döntünk, a fűrészporból készült tapéta légáteresztő, és nincs rossz hatással a szoba levegőjére. Tartós, sok évig kibírja, és sokszor átfesthető.

Egyébként pedig újrahasznosított papírból készült tapéta javasolt, amelyet egyszerű cellulóz ragasztóval fel is ragaszthatunk.

 

Függöny

Használjunk természetes anyagokat, úgymint gyapjú, pamut, vászon vagy selyem.

Mielőtt felakasztjuk a függönyt, mossuk ki és szellőztessük át, mivel még a természetes rostanyagokat is különféle vegyszerekkel kezelik, például azért, hogy tartósabbak legyenek.

 

Engedjünk be friss levegőt!

Szabaduljunk meg az elhasznált levegőtől (és csökkentsük a nemkívánatos vegyszerek és patogének koncentrációját) azáltal, hogy kinyitjuk az ablakokat. A legjobb a szoba rendszeres szellőztetése, ha lehet, napjában háromszor.

 

Takarítás

Olyan tisztítószereket válasszunk, amelyek természetes növényi és ásványi összetevőkből állnak. Használjunk mikroszálas tisztítókendőt, amelyhez nem kell tisztítószer, vagy csak nagyon kevés.

 

Bízz az orrodban!

Ha valami (egy matrac, játék vagy bútordarab) a vásárlás után rossz szagot áraszt, valószínűleg még mindig párologtat ki gázokat. Távolítsuk el a szobából, és hagyjuk legalább két hétig a friss levegőn vagy egy használaton kívüli szobában, mielőtt használatba vennénk, vagy pedig vigyük vissza a boltba, és kérjük vissza az árát.

 

Növényi frissesség

A NASA tudósai által lefolytatott, két évig tartó kutatás szerint az élő, zöld növények képesek arra, hogy a toxikus vegyszereket – többek között a formaldehidet, benzolt és szén-monoxidot – eltávolítsák a levegőből. Az alábbi növények különösen hatékonyak:

  • arékapálma,
  • botpálma,
  • fikusz,
  • sárkányvérfa,
  • borostyán,
  • vitorlavirág,
  • gerbera,
  • anyósnyelv,
  • csüngő csokrosinda,
  • csüngőágú fikusz.

 

Bútorok

Amellett, hogy a bútor legyen tartós, erős és célszerű, gondoskodjunk arról is, hogy ne legyen mérgező. A nem mérgező fénymázzal, olajjal vagy viasszal kezelt tömör fa a legjobb választás.

Kerüljük a préselt fát, farostot (amely formaldehid felhasználásával készül), illetve a műanyag vagy műanyag borítású bútorokat, amelyek ártalmas lágyítószereket tartalmazhatnak.

 

Matrac

Válasszunk természetes anyagból készült matracot. Ilyen a Wales-ben található Abaca, amely walesi bio gyapjúval rétegelt és biopamuttal bevont, természetes kókuszrostból készíti matracait. Az összes termékük megfelel a jelenlegi brit normáknak és tűzvédelmi szabályoknak, és nem alkalmaznak vegyi adalékokat. A Green Baby szintén árul a honlapján természetes matracokat.

 

Játékok

Válasszunk természetes és nem mérgező anyagokból készült játékokat, ilyen az FSC tanúsítvánnyal ellátott fa, a kender és a pamut.

Fajátékok esetében győződjünk meg róla, hogy nem toxikus festéket, valamint természetes olaj fedőréteget használtak.

Kerüljük a PVC műanyagot. Ez ftalátokat, feltételezett hormonkárosító anyagot tartalmazhat, ami a máj és vese káros elváltozásaihoz köthető.

 

Elektromos készülékek

Távolítsuk el a Wi-Fi-t, vezeték nélküli telefonokat és mobiltelefonokat a babaszobából.

 

Megjelent a The Ecologist 2009. novemberi számában. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Pócsa Andrea.

A cikk a KvVM Zöld Forrás támogatásával valósult meg.

Kép [cc] warenski almoko

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás