fbpx

| Sebestyén Éva

Csináld magad rezsicsökkentés

Néhány egyszerű trükk bevetésével értékes forintokkal csökkenthetjük fűtésszámlát.

A tél közeledte még azok számára is okozhat némi szorongást, akik egyébként rajonganak a zimankós hónapokért. Elég, ha az ilyenkor aktuális fűtésszámlára gondolunk. Ha nincs keret a ház szigetelésére és a nyílászárók cseréjére, akkor jobb híján abból kell kihozni a maximumot, ami kéznél van, vagy pedig könnyen és olcsón beszerezhető. A megfizethető vagy ingyenes megoldások közül válogattukunk.

 

Első a szórakozás

Ejtőzéskor a hideg elleni védekezés a pulóvernél és a pokrócnál kezdődik, de korántsem itt ér véget. A párnákban rejlő lehetőségek sokak számára ismeretlenek, pedig egy jól felépített „párnavár” a lehető legkellemesebb tartózkodási hely egy hideg téli napon. Elég összevadászni és felhalmozni hozzá a lakásban található párnákat, és máris kényelmesen belesüppedhetünk. Garantáltan melegít minden oldalról, ráadásul vicces megoldás. A gyerekek imádni fogják.

Pihenés a párnavárban, kép: Steven Depolo, Flick

Mini fűtőtestek

Ha nem akarunk vagyonokat költeni a fűtésre, akkor a lakás hőmérsékletét nem érdemes 20 fok fölé emelni. Ez a hőfok a nap közbeni teendők mellé optimális, azonban ha este bekuporodunk a fotelbe, egy idő után talán kevésnek tűnhet. Ilyenkor a radiátor feltekerése helyett vegyünk magunk mellé valami olyan tárgyat, amely hőt sugároz. Lehet ez egy forró vízben, vagy mikróban melegíthető sópárna, de akár egy meleg vízzel töltött palack is. Előbbi megoldásnak létezik fapados verziója is: ha a serpenyőben felmelegített sót zokniba töltjük, és betekerjük egy kendőbe, máris kész a házi melegítőpárna.

Fotó: suziesparkle, Flickr

Párásítás

Nem kell feltétlenül növelni a hőmérsékletet ahhoz, hogy a hőérzetünk javuljon. Elég, ha feltornásszuk picit a lakás levegőjének páratartalmát. Ez nemcsak azért fontos, mert így melegebbnek érezzük a levegőt, hanem mert a fűtés miatt extrém száraz levegő alakulhat ki a lakásban, ami a szervezetünknek sem tesz jót. 40-60 százalék körüli páratartalom azonban minden szempontból megfelelő lehet.

A rendszeres párásítás mellé rendszeres szellőztetést is be kell iktatni, nehogy penész üsse fel a fejét a lakásban. A szellőztetés során mindig teljesen nyissuk ki az ablakokat, de csak néhány percre. Így a szoba levegője gyorsan felfrissül, viszont a bútorok nem hűlnek ki.

 

Egyszerű szigetelő megoldások

Két területre érdemes fókuszálni e téren: az ablakokra és a radiátorra. Előbbi nemcsak úgy tudja kihűteni a szobát, hogy a réseken beáramlik a hideg, hanem az átfagyott ablakfelületeken keresztül is. Érdemes ezért télre vastagabb, jól szigetelő sötétítőfüggönyöket is felszerelni. Minél vastagabb, annál jobban fog szigetelni, így legfeljebb a karnis teherbíró-képessége szabhat határt a megoldás számára.  Emellett természetesen az ablakrések eltömítése is sokat javít a helyzeten.

Szigetelő sötétítő, fotó: Brian (Ziggy) Liloia, Flickr

 

A radiátorok tekintetében pedig a leadott hő „megmentése” az elsődleges cél. 1-2 fokot is nyerhetünk azzal, ha hővisszaverő fóliát rakunk a radiátorok mögé. Ezt lehet készen is kapni a szaküzletekben, azonban – szintén fapados megoldással – otthon is előállítható. Az egyszerűbb verzióhoz egy kartonlap egyik oldalát kell bevonni alufóliával, a hatékonyabb megoldáshoz viszont érdemes beszerezni valamilyen poliészter alapú szivacsot (olyat, mint pl. a polifoam), és ennek az egyik felét fedjük be alufóliával. Mindez pedig a kartonos/szivacsos felével a fal felé mehet a radiátor mögé.

 

Kép: Nathan.F, Flickr

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás