fbpx

| Markovics Vera

Cserepes ajkak

Az ajkak vékony bőrét a hideg, a szél könnyen kiszárítja. A piacon rengeteg termék kínálja magát, azonnali és jóízű enyhülést ígérve a száraz, feszülő ajkaknak. De biztos, hogy valóban ezek nyújtják a legjobb megoldást?

Az ajkak vékony bőrét a hideg, a szél könnyen kiszárítja. A piacon rengeteg termék kínálja magát, azonnali és jóízű enyhülést ígérve a száraz, feszülő ajkaknak. De biztos, hogy valóban ezek nyújtják a legjobb megoldást?

Az ajkak különösen akkor száradnak ki a hidegben, ha megfeledkezünk magunkról, és harapdáljuk, nyalogatjuk. A nedves bőr a hidegben még szárazabbá, sőt fájóan sebessé is válhat. A legjobb a megelőzés: hideg, szeles időben zsíros krémmel is tanácsos bekenni az ajkakat.

 

Nézzük meg, mit vásárolunk!

A kereskedelmi forgalomban kapható stiftek, pomádék (szőlőzsír, ajakír, ajakbalzsam) legnagyobb része sajnos többet ígér, mint amire képes. Magas ásványiolaj-tartalmuk miatt fokozatosan függővé, vagyis szárazabbá válik a bőr.

Az ÖkoTest német fogyasztóvédelmi magazin vizsgálatai szerint tartós használatuk egyéb veszélyekkel is járhat: a szájról lenyalva a szervezetbe juthatnak ezek az idegen anyagok, s amellett, hogy allergiásak is lehetünk rájuk, a májban, vesékben és nyirokcsomókban elraktározódhatnak, felhalmozódhatnak.

Azok a termékek, amelyek rosszul szerepeltek a magazin tesztjein, az állatkísérletek során rákkeltő anyagnak bizonyult anilin festékanyag, a policiklikus mosusz illatanyag, a PEG/PEG-(poliethylénglykol, polypropylénglykol) emulgáló anyagok, a halogénorganikus származékok, valamint a nem biztonságos UV filter jelenléte miatt kaptak alacsony pontszámot. Ezek az anyagok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen válnak allergiássá például a rúzsokra.

 

A házi kozmetika régi bevált (mód)szerei
Ajakápolásra kiváló a vaj, a növényi olajok és a higított méz! Például 1 dkg kakaóvajba keverjünk pár csepp mézet, és este masszírozzuk be vele az ajkakat.
Ugyancsak finomabbá válik a bőr, ha nem túl erős szálú fogkefével gyengéden megmasszírozzuk az ajkakat.
Milyen készítményt válasszunk?

Nézzük meg az összetevőket! Ha a lista nem szerepel a stifteken, kérjünk felvilágosítást az eladótól. Mindenképp kerüljük azokat a termékeket, amelyek a fent részletezett összetevőket tartalmazzák.

Nem valószínű, hogy pórul járunk, ha olyat vásárolunk, amelyben a következő összetevők találhatóak: méhviasz (Cera alba), Shea vaj, jojoba olaj, kakaóvaj, F vitamin, karottaolaj, körömvirágolaj. Ezek mind zsírfélék és nyugtató hatóanyagok.

 

Védjük az ajkakat a fénytől!

A hagyományos szájfestékeknek, pigmenttartalmuknak köszönhetően, 4-6 faktornak megfelelő fényvédő hatásuk is van. Mivel a száj vékony bőrén nem képződik természetes fényvédelem, akik a tenger mellé vagy a magasabb hegyekbe utaznak, ne feledkezzenek meg az ajkak védelméről sem – különösen ajánlott ez a téli sportot, illetve vízisportot űzők számára.

A kémiai fényvédőknél mindenképp előnyösebbek a növényi viaszok, olajok (pl. a jojoba- és avokádóolajnak is elfogadható fényvédőhatása van normál esetre), komolyabb esetben (pl. síeléshez) pedig inkább a fizikai fényvédőt (pl. zinkoxid) tartalmazó készítményeket keressük.

 

Rúzsok

A divatok változnak, egy smink azonban csak akkor teljes, ha az ajkakra is kerül valami. A szakadt felhámú, cserepes ajkakon a rúzs nemcsak, hogy nem mutat, de a sérült bőr a rúzsokban lévő festékekre, illatanyagra is érzékenyebben reagál.

A jó minőségű rúzsok növényi zsírokkal (olaj, viasz) készülnek. Mivel ezek az anyagok könnyen avasodnak, vásárláskor tanácsos egy szempillantást vetni a csomagoláson feltüntetett szavatossági időre is. Avas szagú, ízű rúzsokat semmiképpen se kenjünk a szánkra!

 

Lipgloss – szájfény

A szájfény segítségével teltebbé, érzékibbé varázsolhatóak az ajkak, de az összetevőkre itt is érdemes figyelni, hiszen többségében közel sem bőrbarát összetevőkből áll az elegy (így sokszor tartalmaz szilikonolajat, paraffint). Természetes anyagokból is készülhet jó minőségű szájfény – erre példa az ÖkoTest 2002-es vizsgálata során díjazott termék: ez növényi viasszal és olajjal (méhviasz, jojobaolaj, ricinusolaj) készült.

 

Képek [cc] dIonGillard, Sillydog Media

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás