alap kinézet

System Messages

A világ egy hatalmas, ipari vegyi anyagokból álló medencében fuldoklik - állítják tudósok, akik felhívják a figyelmet arra, hogy ez rontja a következő generáció szellemi teljesítőképességét, és növelheti a súlyos idegrendszeri betegségek, mint amilyen például a Parkinson-kór előfordulásának gyakoriságát.

A bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi tanszékének kutatói szerint már több mint 200 olyan kémiai vegyületet határoztak meg, amelyek roncsolhatják az agyat. A tudósok azt javasolják, hogy a várandós nőket és a kisgyerekeket próbálják megóvni a kémiai anyagok hatásától, hiszen a fejlődő agy különösen érzékeny.

Az 1980-as évekből származó vizsgálatok szerint a korábbi évtizedekben született korosztályban az iparilag fejlett országokban mintegy 50%-kal csökkent a magas intelligenciájú (>130 IQ) gyerekek aránya, míg a gyengébb képességekkel rendelkezők aránya növekedett, mivel a gyermekek többsége túlzott mértékben volt kitéve a benzinből származó ólomszennyezés hatásának. Az olyan, ma már új berendezésekben nem alkalmazott segédanyagok, mint pl. a PCB, szintén kimutathatóan rontották a szennyezésnek kitett csoportok szellemi képességeit.

A jelentés kritikusai ugyanakkor azt állítják, hogy a tudósok rémhíreket terjesztenek, amikor erősen eltúlozzák a csendes járvány hatását. „Ez egy kampánycikk. A szerzők elkötelezettségükben a rémhírterjesztés közelébe jutottak" - vélekedett például a Londoni Egyetem orvosi intézetének dékánja, Nigel Brown.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink