fbpx

| Csillag Gábor

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Csatornafedő, hajókötél, szóbeszéd

A reklámipar sokszor a tényleges humort sem nélkülözi, legyen szó akár egy csatornafedőről vagy buszmegállóról. Viszont nem árt tisztában lenni vele, hogy akármennyire szellemesek is, ezek is csak el akarnak adni nekünk valamit. 

A 90-es években még a szokottnál is dinamikusabban „fejlődött” a marketing, és számos új – ma már meghatározónak tekinthető – irányzat jelent meg.

A marketing megújulása részben természetes evolúció, részben új kommunikációs formák – leginkább a digitális forradalom – megjelenésének eredménye. A megújulást az is kikényszerítette, hogy a hagyományos technikák kezdtek elfáradni, így jöhettek az ún. gerilla-marketing új fogásai. Nézzünk néhányat ezek közül!

 

Küldd tovább!

A digitális forradalomból legkézenfekvőbb módon következő újítás a vírusmarketing. Ez egy digitális terjesztési forma, amely a társadalomban meglévő informális hálózatokat használja a reklámüzenet elterjesztésére.

Marketing szempontból a digitális terjesztés azért volt forradalmi, mert az online világban elképesztően nagy közönséget lehetet elérni relatíve alacsony költséggel. 

A „vírus” analógia egyébként csak részben pontos, hisz míg a legtöbb vírus magától terjed, a marketing vírusok csak akkor működnek, ha tudatosan terjesztik őket. Így bár a terjesztési mód és a csatorna új, a vírusmarketing továbbra is a kreatív ötletekre támaszkodik, miként bármilyen más reklám.

Igaz, ezek az ötletek gyakran sokkolóak (pl. a Ford Ka vírusreklámja), ám a tapasztalatok szerint leginkább a humor és sokkolás biztosítja a gyors terjedés, az ún. hólabda-effektus elindulását.

 

WOM

Az információs-forradalom egyik negatív velejáró az információs túltelítettség. A TV-s, rádiós, nyomtatott és internetes reklámokon keresztül naponta körülbelül 5000 hirdetéssel találkozunk. Ám kurrens kutatások már azt is kimutatják, hogy ennek nagy részét (egyesek szerint akár 98%-át) figyelmen kívül hagyjuk.

A reklám-immunitást elkerülendő jött létre a W-O-M (word-of-mouth) marketing, amit itthon leginkább szóbeszéd marketingnek neveznek.

A WOM lényege, hogy az információközlés nem közvetítőkön keresztül, hanem közvetlenül megy végbe, azáltal, hogy két vagy több fogyasztó információt cserél egy adott termékről vagy szolgáltatásról (ez lehet szóbeli vagy írásbeli).

Számos kutatás igazolja, hogy az emberek közel 2/3-a azt vásárolja, amit társa, ismerőse ajánl neki, és hogy a legtöbb médiafogyasztó sokkal (alkalmasint akár 10-szer) inkább hisz a barátainak, ismerőseinek, mint a reklámoknak.  

A WOM igen költséghatékony módszer: mindössze egy platform kell hozzá, ahol az információcsere történik (erre kitűnő terepet biztosítanak a közösségi site-ok, blogok, kommentelhető cikkek).

Ezek után be kell tudni azonosítani az ún. „véleményvezéreket”; vagyis azokat a személyeket, akikről a többiek úgy gondolják, hogy értenek egy adott termék vagy szolgáltatás használatához, meg tudják ítélni, hogy az milyen minőségű.

A „véleményvezérnél” azonban nem elég a szakértelem. Az is nagyon fontos, hogy komoly kapcsolati tőkével rendelkezzen, és szívesen el is mondja a véleményét egy-egy termékről.

Ha mindez megvan, akkor csak be kell dobni egy jó kis sztorit vagy pletykát, és a szóbeszéd terjed, mint a tűzvész.

 

Ambient

A végső lépés környezetünk reklámmá alakításában az ambient marketing.

Az ambient marketing az egész környezetünkre úgy tekint, mint potenciális reklámfelületre. Azt próbálja megkeresni, hogy hova lehet szellemesen becsempészni egy-egy reklámot.

Legyen szó egy tömegközlekedési eszköz kapaszkodóiról,

közönséges mozi székekről,

vagy akár egy szerelő aknáról,

Az ambient reklám mindig megtalálja a módját annak, hogy felhívja a közönség figyelmét a reklámozott termékre.

A hordozó lehet olyan kicsi, mint ennél a Playstation reklámnál,

vagy olyan nagy, mint ez a spagetti reklám.

Az ambient reklám egyfelől páratlanul leleményes és szellemes ötletekkel tud előállni, másfelől végkép eltörli a reklám és a környezet között határokat. Bármiből lehet reklám. , Ez egy-egy csalafinta megoldásnál akár érdekes is lehet, de tömeges méretekben a vizuális környezetszennyezés elszabadulását jelentheti.

Mit gondoltok ezekről a reklámokról? Hova vezet ez a trend?

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás