• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A csapvíz nem árt az egészségnek

2009.02.09. /
A vezetékes ivóvíz és az ásványvíz fogyasztása árt az egészségnek - állította a Nap Háza Kft. víztisztító berendezésének reklámozásakor. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint azonban nem csak ezen állítások alaptalanok, de a nem megfelelő használat esetén éppen a hirdetett víztisztító berendezés lehet veszélyes az egészségre.

A Nap Háza Kft. 1998 óta foglalkozik víztisztító berendezések forgalmazásával és szervizelésével. Több gyártó körülbelül 60-80 féle termékét árusítja és üzemelteti a „Tiszta Víz Üzletházat". A GVH azért indított eljárást a vállalkozás ellen, mert gyanúja szerint az „RO 100 reverz ozmózis technológiát" alkalmazó ivóvíz utótisztító háztartási kisberendezés népszerűsítése során megtévesztette a fogyasztókat.

A vállalkozás fogyasztóknak szóló tájékoztatásainak üzenete az volt, hogy a vezetékes ivóvíz fogyasztása káros. Az ezzel kapcsolatos állításokat azonban a vállalkozás a tudományosság követelményeinek megfelelő bizonyítékokkal nem tudta alátámasztani. A GVH ellenben talált például olyan adatokat, amelyek szerint budapesti vezetékes ivóvíz minősége az európai városok tekintetében az élcsoportba tartozik, egy UNESCO tanulmány szerint pedig a vízminőség vonatkozásában a magyarországi ivóvíz 122 közül a 14. volt. Az adatok arra mutatnak rá, hogy vannak a Nap Háza Kft. álláspontjától eltérő vélemények, s a vezetékes ivóvíz megítélése kapcsán nem lehet tudományos nézetazonosságról beszélni.

A vállalkozás több fogyasztóknak szóló tájékoztatójában az is megjelent, hogy az ásványvíz fogyasztása káros az emberi egészségre. A Nap Háza Kft. azonban ezt az állítását sem tudta hitelt érdemlően tényekkel alátámasztani, ahogy azt sem - bár a saját termékét népszerűsítő reklámok fő üzenete ez volt -, hogy a termék alkalmazásával méregteleníthető, ezáltal gyógyítható az emberi szervezet, illetve hogy a víztisztító berendezéssel előállított víz alkalmas a rák gyógyítására.

A cég szerint továbbá az általa forgalmazott berendezést a NASA fejlesztette, a legmodernebb technológián alapul és a legpraktikusabb, legolcsóbb ilyen készülék a piacon. A vizsgálat során ezen állításait sem tudta igazolni.

A készüléket 2007 nyarán megvizsgálta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal is. Határozata szerint:

  • a berendezés csak ivóvíz minőségű víz utótisztítására alkalmas,
  • az üzembe helyezés megelőzően, illetőleg hosszabb üzemszünet (2-3 nap) után fogyasztás előtt legalább 1,5 liter vizet át kell engedni a berendezésen, azt ivásra és ételkészítésre felhasználni nem szabad,
  • a berendezés által tisztított (kezelt) víz maradéka összes keménység értéke visszasózó patron használata nélkül kisebb a jogszabályokban előírtnál, így a kezelt víz ivóvízként történő fogyasztásra visszasózó patron használata nélkül nem alkalmas. A nagyon kis keménységű (nagyon lágy) víz tartós fogyasztása egészségügyi szempontból nem javasolható,
  • a berendezés által kezelt víz visszasózó egységgel ivóvízként korlátozás nélkül használható,
  • a készülék fertőtlenítése 3 havonta ajánlatos, amelyet szervízszolgáltatás keretében a forgalmazónak, illetve annak megbízottjának kell elvégeznie. A berendezés rendszeres fertőtlenítésének hiánya a készülékben mikroorganizmusok felszaporodását eredményezheti, amely a fogyasztó egészségkárosodását okozhatja.

Mindezek miatt a GVH szerint a Nap Háza Kft. megtévesztette a fogyasztókat, így 3 millió forint bírságot kell fizetnie. A versenyhatóság ezen felül megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását is, így nem alkalmazhatóak a megtévesztő állításokat tartalmazó szórólapok, poszterek, DVD-k. A vállalkozás honlapjáról el kell távolítani a jogsértő tartalmakat és azon fél éven át közölni kell a GVH döntésének rendelkező részét. Az előírások teljesítését a GVH utóvizsgálat során ellenőrizni fogja.

 

Kép [cc] DavidM*

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében