• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Csak óvatosan a karácsonyi hitellel!

2009.12.14. /
Az áruhiteleknél az éves hitelkihelyezés 30-40%-a az év végéhez, a karácsonyi időszakhoz kapcsolódik. Ám legyünk óvatosak, ha szeretteinknek hitelből akarjuk megvásárolni a karácsonyi ajándékot!

Az áruházak kedvezményekkel, a bankok és egyéb kölcsönt nyújtók csábító hitelfelvételi lehetőségekkel ösztönöznek sokszor felelőtlen túlköltekezésre. A nagy karácsonyi bevásárlások előtt megfontolandó tanács lehet, hogy készítsünk listát arról, hogy kinek mennyiért tervezünk ajándékot venni.  Sokszor ugyanis fel sem mérjük, mennyi kiadást halmozunk fel, különösen kártyás (vagy hitelre történő kártyás) fizetés révén, mert ilyenkor nem érezzük annyira a számok súlyát, mint amikor a bankjegyeket kell kiadni a kezeink közül.

Ha hitelfelvétel mellett döntünk, gondoljunk arra, hogy a hitelnek ára van. A kamat mellett még számos egyéb díj és költség is tartozik a hitelhez, amelyekről egységesen a teljes hiteldíj mutató, a THM ad eligazodást.  Ezt a bankok, pénzügyi vállalkozások kötelesek kereskedelmi kommunikációjukban megjeleníteni a különböző hiteltermékekre. Mielőtt pedig a szerződés megkötésére kerülne sor, a hitelügyintéző köteles a szerződés teljes futamidejére kiszámított kamatról, a szerződésmódosítás feltételeiről, költségeiről, a késedelmes fizetés következményeiről és egyéb lényeges kondíciókról részletes és személyre szóló tájékoztatatást adni. E feltételek alapos megismerésére sose sajnáljuk az időt.

Az információk birtokában, azokat megfontolva döntsünk csak arról, hogy felvesszük-e a hitelt. Gondoljunk arra, hogy biztosított-e a hitel visszafizetése a családi költségvetésünkből!

A hitelfelvétellel kapcsolatos döntéshez segítséget nyújt a PSZÁF honlapján található háztartási költségvetés-számító program, valamint a hitelkalkulátor, illetve a különböző hiteltípusokról szóló szöveges tájékoztató anyagok.

 

Forrás: PSZÁF

Kép [cc] consumerist 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében