fbpx

| Dr. Haraszti Anikó

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Címkék és szálláshelyek

Mit várhatok el egy négycsillagos szállodától? Az árán kívül van különbség egy luxuskemping és egy üdülőház között? Mitől wellness a wellness szálló? Segítenek az eligazodásban a csillagok.

A kereskedelmi szálláshelyeket minősíttetni kell és osztályokba soroltatni. A minősítést és osztályba sorolást minden, a minősítésre kiható változás esetén, de legalább ötévenként felül kell vizsgáltatni. A minősítést a Magyar Engedélyezési Kereskedelmi Hivatalnál be kell jelenteni, fizetővendéglátó magánszemélynek illetve falusi szálláshely üzemeltetőjének a helyi jegyzőnél kell bejelentést tennie.

 

Mi az a kereskedelmi szálláshely?

Kifejezetten szállásadásra épített létesítmény, legalább öt szobával és tíz ággyal. Egész évben vagy egy-egy idényben üzemel, de akkor is egész nap, megszakítás nélkül. A kereskedelmi szálláshely főbb típusai: szálloda (étteremmel), gyógyszálloda, wellness szálloda, garniszálloda (étterem nélkül), apartman szálloda, panzió, kemping, üdülőház, turistaszálló, ifjúsági szálló.

Kezdjük az elején! Először is megkülönböztetünk kereskedelmi szálláshelyeket, fizetővendéglátóhelyeket (magánszemélyeknél) és falusi szállásadás keretében hasznosított magánszálláshelyeket. Kereskedelmi szálláshelyek esetén legalább tíz típus különíthető el, és mindegyik típusra másféle osztályozás érvényes aszerint, hogy milyen a szálláshely felszereltsége és hogy milyen fakultatív szolgáltatásokat nyújt. Az, hogy egy kereskedelmi szálláshely minek nevezheti magát, és hogy milyen osztályba sorolható, az a felszereltségétől és a kínált szolgáltatásoktól függ, illetve hogy mennyi ún. fakultatív szolgáltatást nyújt. A szállodák esetében a fakultatív szolgáltatásokat pontrendszerben írják elő, a minősítés feltétele, hogy a szálláshely bizonyos összpontszámú szolgáltatást nyújtson. Például egy tizennyolc lyukú golfpálya üzemeltetéséért már 30 pontot kap a szálló, lovardáért 15, garázsért 20 pontot adnak.

A táblázatban látható, a különböző szállástípusok milyen kategóriákba sorolhatók, és hogy mit jelentenek a kategóriák. Ezek az előírások Magyarországra vonatkoznak, más országokban más lehet az osztályok jelentése.

 

A főbb szállástípusok és a hozzá tartozó osztályozások feltételei

Szálloda (étteremmel). Legalacsonyabb minősítés: *, legmagasabb minősítés: *****

*          A kétágyas szoba min. 12 m2, hetente egyszer vagy vendég érkezéskor kell ágyneműt váltani, a szobában mosdó van, nem kell fakultatív szolgáltatást biztosítani.

**        A kétágyas szoba minimum 16 m2, a szobák harmadában fürdőszoba van, 25 pont értékben kell fakultatív szolgáltatást kínálni.

***      A kétágyas szoba minimum 18 m2, többségében vécés fürdőszobával, a szobában asztal, íróasztal, lámpa, tévé, hűtőszekrény található; ágyneműcsere hetente kétszer vagy vendégérkezéskor, törülközőcsere kétnaponta, á la carte étterem, szobaszerviz az étterem nyitva tartása alatt, 90 pontnyi fakultatív szolgáltatás.

****    Az előzőeken túl a szállodának van különterme, a tévéhez távirányítót is adnak, az étteremben legalább tizenkét féle minőségi magyar (!) bort kínálnak, egész napos szobaszerviz, fittnes vagy gyógyászati centrum üzemel, a közös helyiségek légkondicionáltak, 130 pontnyi fakultatív szolgáltatás.

*****  A kétágyas szoba minimum 26 m2, 24 órás szobaszerviz, a szobában fürdőszoba fürdőköpennyel és nagyítós tükörrel, minimum 170 pontnyi fakultatív szolgáltatás.

Gyógyszálló. Legalacsonyabb minősítés: **, legmagasabb minősítés: *****

A szállodákra vonatkozó előírások érvényesek a gyógyszállókra is, de itt saját gyógyászati részleget kell fenntartani, ahol önálló vagy más gyógyintézet szolgáltatásait kiegészítő, főként természetes módszereken alapuló szolgáltatásokat nyújtanak orvosi ellenőrzés mellett.

 

Wellness szálloda. Legalacsonyabb minősítés: ***, legmagasabb minősítés: *****

Az nevezheti magát wellness szállodának, amelyik megfelel legalább egy *** szálloda feltételeinek, és legalább egy beltéri medencével, két szaunával rendelkezik, négyféle szépségápolási lehetőséget, hatféle masszázsszolgáltatást kínál, rendelkezik kardiogéppel, fitneszteremmel és hozzá tartozó oktatóval, minimum négyféle szabadidős, sportolási programot kínál, háromféle kulturális programlehetőséget nyújt, és rendelkezik minimum egy fő wellness végzettségű dolgozóval.

Panzió. Legalacsonyabb minősítés: III. osztály, legmagasabb minősítés: I. osztály

III. osztály        A kétágyas szoba legalább 8 négyzetméter, és tartozik hozzá zuhanyzó és vécé. Reggelit biztosítanak helyben vagy a közvetlen közelben; takarítás, törülközőcsere naponta, ágyazás 2-3 naponta.

II. osztály         Az előzőek mellett szabályozható fűtés, értékmegőrzés, szobai hűtő.

I. osztály          Minibár, színes tévé és napi törülközőcsere jár a szobához, fizethetünk hitelkártyával.

Kemping. Legalacsonyabb minősítés: *, legmagasabb minősítés: ****

*          40 m2-es lakóterület, élelmiszer-vásárlási lehetőség l km-en belül, mosdóhelyiség zuhannyal, elektromos dugaszolóaljjal, mosdókagylónként polccal, tükörrel.

**        50 m2-es lakóterület, mosdóhelyiségben több dugaszolóaljjal, legalább háromféle szabadidős sporttevékenységet biztosítanak.

***      60 m2-es lakóterület, élelmiszerüzlet és egy legalább II. osztályú melegkonyhás vendéglátó van a kempingben vagy max. 500 méterre, játszótér, tévés, bebútorozott társalgó, idegen nyelvű portaszolgálat.

**** 80 m2-es lakóterület, parkosított terület, élelmiszerüzlet és egy legalább II. osztályú melegkonyhás vendéglátó a kempingben, a lakókocsik harmada számára áram és szennyvízelvezetés, saját sportterület vagy uszoda, illetve saját strand van, lehetséges sporteszközök és játékszerek kölcsönzése, emellett gyermekmegőrző, gyermekprogramok, széf.

Üdülőház. Legalacsonyabb minősítés: III. osztály. Legmagasabb minősítés: I. osztály

III. osztály        Parkosított, zárt, világítással rendelkező terület, biztosítja a **** kemping szolgáltatásait (ill. élelmiszerbolt és vendéglátó max. 500 méterre). Legfeljebb négyágyas szoba, 40 férőhelyenként legalább egy hideg-meleg vizes fürdőszoba, férfi és női WC.

II. osztály         Az előzőek, illetve legfeljebb háromágyas szoba folyóvízzel, 40 férőhelyenként legalább egy hideg-meleg vizes fürdőszoba (zuhanyzó), férfi és női WC.

I. osztály          Az előzőek, illetve legalább hálófülke, főzőfülke, zuhanyzó lakóhelyenként. Hat férőhely (három hálószoba) felett két vécé és/vagy két fürdőszoba.

Turistaszálló. Nincs minősítő rendszer.

A turistaszállónak van tévés közös helyisége, egy szobában legfeljebb nyolc fekvőhely van, ágyanként legalább 5 m2 alapterülettel, fekvőhely mérete minimum 80×190 cm, legalább egy szék, egy asztal és egy ruhásszekrény jár hozzá, legalább 20 fok a szobahőmérséklet, a szobákban mosdó, húsz férőhelyenként vizesblokk, új vendég esetén ágyneműcsere.

Ifjúsági szálló. Legalacsonyabb minősítés: A osztály, legmagasabb minősítés: C osztály

A. osztály         Nemek szerint elkülönített hálóhelyiségekben ágyanként legalább 4 m25 m3 légtér áll rendelkezésre, az ágyak mérete legalább 80×190 cm. Nem kell ágyneműt biztosítani, szobában csomagok tárolására lehetőség van. Nemenként elkülönített melegvizes mosdási vagy zuhanyozási lehetőséget kell biztosítani, tíz főre egy-egy nemenként elkülönített WC. A szálláshelyen belül étkezési vagy főzési lehetőség van. alapterület vagy személyenként

B. osztály         Az előzőek, valamint hálóhelyiségenként legfeljebb nyolc ágy ágyneművel, hozzá tartozó székkel, asztallal. Nemenként 15 főre legalább egy zuhanyozó, 6 főre egy mosdó, 10 főre egy WC.

C. osztály         Az előzőek, de hálóhelyiségenként legfeljebb hat ágy engedélyezett, és jár mellé vállfa és olvasólámpa is. Ágyneműcsere háromnaponként. Idegen nyelvű tájékoztatás.

 

A kereskedelmi szálláshely bejáratánál az osztályba sorolását feltüntető táblát jól látható helyen kell elhelyezni. Fizetővendéglátó szálláshely (magánszemélyek) esetén 1-3 csillag, apartman, apartman de lux besorolás jöhet számításba.

 

Falusi szállások, kempingek

A falusi szállásadás osztályozása megint kicsit komplikált. A vendégszobák, üdülőlakások, üdülőházak technikai felszereltsége alapján 2-4 napraforgós szálláshelyekkel találkozhatunk (komfort nélküli-félkomfortos, komfortos és összkomfortos helyek). Sátorozóhely vagy egy (komfort nélküli) vagy három (komfortos) napraforgós lehet. Félreértés ne essék, az egy napraforgónak is vannak minimális követelményei, ami nélkül egyáltalán nem beszélhetünk szálláshelyről.

Külön napraforgós osztályozás van az egészségügyi helyiségekre és a konyha berendezésére. Például minden üdülőházhoz kell tartoznia konyhának, de egy 4 napraforgós háznak a konyhája már nem biztos hogy szintén 4-es. Falusi szálláshelyek esetén nincs minimum követelmény szobák, illetve ágyméret tekintetében, csak ajánlás. Így például ajánlott, hogy egy kétágyas szoba legalább 14 m2 legyen.

 

Környezetbarát idegenforgalmi szálláshely

 

Környezeti szempontból kedvező tulajdonságokkal rendelkező termékek és szolgáltatások jelölését biztosítja a „környezetbarát termék/szolgáltatás” védjegy, illetve az Európai Unióban az EU ökocímke. Ilyen védjegyet ma már szálláshelyek és kempingek is kaphatnak, ha megfelelnek a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek. A környezetbarát üzemeltetés azért is fontos, mert mint láttuk, különösen a szállodák esetében a minősítéshez szükséges előírások teljesítése igencsak energiaigényes és környezetterhelő (pl. légkondicionálás, hűtő- és tévékészülékek üzemeltetése, napi törülközőcsere stb.)

 

 

A magyar kiírás szerint a szálláshely és a környezet egyensúlyát a működés során kell megteremteni, valamint a szálláshely és a környezet összhangjával (ami csupán a látványharmóniára korlátozódik). A minősítést pontszerzéssel lehet megkapni. 2-3 pont jár például az ablakok megfelelő szigeteléséért, vagy ha a szobák fűtését, illetve hűtését szabályozhatja a vendég, ha a lámpák legalább felében a legjobb energiahatékonyságú osztályba sorolt izzó világít, ha a szálláshely mozgásérzékelős fényforrásszabályozókat, környezetbarát tisztítószereket használ, szelektíven gyűjti a hulladékot, mellőzi az egyszer használatos étkészlet és evőeszközök használatát, megújuló energiát használ. Minél magasabb egy szálláshely általános színvonala (szálloda vagy kemping), annál több pont összegyűjtése kell a védjegy elnyeréséhez.

 

 

Az uniós címke megszerzéséhez bizonyos követelményeket mindenképp teljesíteni kell, például a felhasznált energia ötödének megújuló forrásból kell származnia, az égők kétharmadának energiahatékony égőnek kell lennie, csak naplemente után vagy napfelkelte előtt szabad öntözni a szálláshely kertjét. Emellett a szálláshelynek meg kell valósítani a környezetbarát üzemeltetésre vonatkozó ajánlások legalább egynegyedét, például üzemeltethet időkapcsolós zuhanyt, hasznosíthatja az esővizet, bio- vagy helyi élelmiszereket szolgálhat fel az étkezésekhez, komposztálhat vagy kerékpárhasználatot biztosíthat. További információ angolul (franciául, görögül, olaszul vagy spanyolul): www.ecolabel-tourism.eu, www.traintoecolabel.org (magyarul is).

 

 

Magyar szálláshely magyar minősítést még nem szerzett, uniós minősítése is csak egyetlen szállodának és egy panziónak van hazánkban, az alsópáhoki Kolping Hotelnek, illetve a szarvaskői Öko-park panziónak.

 

ÖKO-PARK® Panzió, Kemping*** és Kalandpark

3323 Eger-Szarvaskő, Borsod u. 9.

Telefon: (06) 36 352 201

E-mail: info@oko-park.hu

Internet: www.oko-park.hu

Jellegzetesség: erdei kalandpark, kötélpályák, mászóutak stb.

Kolping Hotel Spa & Family Resort****

 

8394 Alsópáhok, Fő u. 120.

Telefon: (06) 83 344 143

E-mail: sales@kolping.hotel.hu

Internet: www.kolping.hotel.hu

Jellegzetesség: gyerek- és családbarát szolgáltatások.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 15. számában.

Kép [cc] trcoff randylevin

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás