| Tudatos Vásárló
Chips, sültkrumpli, glicidamid
Rákkeltő anyag, glicidamid van a sült krumpliban és a chipsben német kutatók szerint.
Rákkeltő anyagot, glicidamidot tartalmaz német tudósok
kutatási eredményei szerint a sült krumpli és a chips. Az anyag a hevítés során
válik ki a szénhidrátban gazdag élelmiszerekből, és sokkal veszélyesebb
rákkeltő, mint a hat éve a sült krumpliból kimutatott akrilamid – ismertették a
müncheni egyetem munkatársai vizsgálódásaik eredményeit a Journal of
Agricultural and Food Chemistry című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.
Nagy visszhangja volt annak idején, hogy a sült ételekből
kimutatták a rákkeltő akrilamidot. Miután ezt az anyagot a máj a még
fokozottabban rákkeltő glicidamidra bontja le, a kutatók korábban is
gyanították, hogy glicidamid önállóan is keletkezik az élelmiszerek
hevítésekor.
Noha nagyon kis mennyiségben fordul elő – a kutatás szerint 0,3-1,5
mikrogrammot tartalmaz egy kilogramm sült krumpli, illetve chips – már a
legkisebb glicidamid mennyiség is képes megváltoztatni az emlősök sejtjeinek
genotípusát.
Az sem mindegy, milyen olajban, s meddig sütjük a krumplit:
az egyébként szívbarát, egészségesnek elkönyvelt telítetlen zsírsavakban –
például napraforgóolajban – sült adagokból sok glicidamidot mutattak ki a
kísérletek során. Jóval alacsonyabb volt a glicidamid koncentrátum telített
zsírsavak – például pálmaolaj – használata esetén, igaz, ezek a zsírsavak
megnövelik a szívbetegségek és a keringési zavarok, illetve a cukorbetegség
kialakulásának kockázatát.
A kutatók azt tanácsolják, ha napraforgóolajban is, de
legfeljebb 175 fokon, s lehetőleg rövid ideig süssünk, mert így a tudomány
jelenlegi állása szerint még elviselhető határon belül marad az akrilamid – s
vele együtt a glicidamid – káros hatása.
Forrás: MTI
Kép [cc] dangermain