fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Charta az elhízás ellen

November közepén Isztanbulban rendezte meg az Egészségügyi Világszervezet elhízás elleni miniszteri konferenciáját.

Az Európai Szívhálózat (EHN) koordinálja a gyermekek elhízása ellen 20 európai országban folyó programot, amelyben a Magyar Nemzeti Szívalapítvány is részt vesz. A Nemzeti Szívalapítvány más szervezetekkel együtt a közelmúltban felhívást adott ki az egészségtelen élelmiszerek gyermekeket célzó reklámjainak korlátozására. Ebben a magas zsír, cukor és sótartalmú élelmiszerek reklámozásának tilalmára szólítanak fel 6 és 21 óra között. Miközben a világon közel egymilliárd ember éhezik vagy szenved alultápláltságban – akik közül naponta jó húszezren éhen is halnak -, a világ gazdagabb féltekéjén a 21. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása éppen az elhízás. A WHO Európai Régiójában például minden második felnőtt és a gyermekek ötöde túlsúlyos. Az áldozatok száma itt is jelentős: közel egy millióan halnak meg évente a túlsúlyosság miatt. A fejlett országok számára a problematika kettős: az elhízás egyrészt megrövidíti az élettartamot és annak minőségét, gazdasági szakemberek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a már-már járványszerű elhízás nem csak az egészségünket, hanem a mindennél fontosabbnak tartott gazdasági növekedést is veszélyezteti.

Az elhízás okozta társadalmi költségek ugyanis óriásiak: a WHO Európai Régiójának egyes országaiban a nemzeti össztermék (GDP) 1%-át is elérik, a közvetlen egészségügyi kiadások 6%-a pedig az elhízottság rovására írható. Ezen felül azonban további közvetett költségekkel is számolni kell – így az elvesztett életévekkel vagy a kiesett termelékenység miatti többletkiadásokkal -, amelyek a direkt költségek két-háromszorosát is jelenthetik. További eszmei költséget jelentenek a pénzügyileg nehezen meghatározható, de nagyon is érzékelhető károk, jelesül a munkahelyi diszkrimináció, a pszichoszociális beilleszkedési problémák és a számos tényező együtteseként fellépő rosszabb életminőség.

Az elhízás elleni összehangolt harc jegyében, az elhízás járványszerű terjedésének megállításáért és visszafordításáért hívták össze az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) isztanbuli konferenciáját (november 15-17.). A WHO Európai Régiójának 53 országából ültek össze egészségügyi miniszterek, az ENSZ Élelmezésügyi Világszervezete (FAO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), az Európai Tanács, a Világbank és számos európai civilszervezet szakértői, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki.

A konferencián fogadták el az Elhízás Elleni Chartát (European Charter on Counteracting Obesity), amelynek célkitűzése, hogy 4-5 éven belül látható előrehaladás történjen az elhízott gyermekek ügyében a legtöbb tagállamban és legkésőbb 2015-re a trend fordítódjon meg. A Charta különös figyelmet fordít a veszélyeztetett csoportok, így a gyermekek és a serdülők védelmére. Egyetértés alakult ki abban, hogy az európai kormányoknak korlátozni kell az energiadús élelmiszerek reklámozásának mértékét és hatását a gyermekek védelmében; a zsír, cukor és sótartalom csökkentését kell elérni az élelmiszeripari termékekben. Szintén sürgetik a biztonságos kerékpár- és sétautak építését az egészséges fizikai aktivitás előmozdítására, továbbá a városépítészeti és közlekedési szabályok módosítását a több mozgás érdekében. Az oktatási rendszerben is jobb élelmezésre és testnevelésre van szükség – emeli ki a dokumentum.

Szakértők az eseményt az eddigi legátfogóbb lépésként értékelték, amely hozzásegítheti az európai nemzeteket és kormányokat, hogy visszafordítsák az elhízás járványát.

– A Magyar Nemzeti Szívalapítvány üdvözli az Európai Charta elfogadását. A miniszteri konferencia határozata megerősítette, hogy helyes úton járunk, amikor a gyermekek védelmét kérjük egészségtelen élelmiszerek reklámozásával szemben – nyilatkozta Dr. Nagy András, az alapítvány vezetője. – Az európai államok kinyilvánították politikai elkötelezettségüket az elhízás megállítására. A következőkben mielőbb hatékony intézkedésekkel kell mozgósítani a társadalom valamennyi szektorát.

 

 

Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány

Képek [cc] Pittam, Mike Monteiro

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás