fbpx

| Léderer Sándor

Cégmérce: Étolajgyártók környezeti és etikai rangsora

Az étolajok piacán több hazai tulajdonban lévő cég is versenyez, van, amelyik biotermékkel – eddig a jó hírek. A környezeti jelentés vagy az etikai kódex azonban mindegyikük számára ismeretlen fogalom. Aktuális cégmércénkben hét itthon kapható étolaj gyártóját vizsgáltuk meg.

Vásárlásunk során nemcsak egy termék mellett tesszük le voksunkat, hanem egy üzletet, vállalkozást is támogatunk. Nem árt utánajárni, kinek a termékeit öntjük nap mit nap a serpenyőnkbe. A Cégmércében vizsgált étolajgyártók közül a Piszkei Öko Kft. kapta a legtöbb pontot (9,5) és bizonyult a legetikusabb cégnek. Az éllovast fél pont lemaradással a Robiol Kft. követi. Holtversenyben 8,5 ponttal a Solio Kft. és az NT Kft. lett a harmadik. A középmezőnyt 7,5 ponttal a Reja Corporation s.r.o. és a Sunce a.d. képviseli, utolsóként pedig a Bunge végzett (5,5 ponttal).

 

Környezeti szempontok

A környezeti vagy fenntarthatósági jelentés célja, hogy egy vállalat bemutassa, milyen erőfeszítéseket tesz a tevékenysége folytán keletkezett környezeti károk enyhítésére, felszámolására. A vizsgálatunkban szereplő cégek honlapján egyetlen esetben sem találtunk ilyen jelentést, ezért minden cégtől levontunk fél pontot.

Más termékcsoportokról készült Cégmércét megtekintheted itt. 

Megnéztük a hét gyártóval kapcsolatos sajtómegjelenéseket is, reménykedve, hogy valami kiderül a cégek környezeti tevékenységéről. Így megtudtuk például, hogy a Rainforest Action Network tiltakozást szervezett a Bunge (a Vénusz és Floriol termékek gyártója) ellen a cég éves részvényesi közgyűlésének helyszíne előtt. Az ellen tiltakoztak, hogy a cég fontos szereplője a növekvő brazíliai szójatermelésnek. A szervezet szerint ez együtt jár az őserdők pusztításával és az őslakosok életterének csökkenésével.

Azt szintén megvizsgáltuk, hogy mely vállalatok rendelkeznek környezetközpontú irányítási rendszerrel, illetve kínálnak-e saját környezetbarát vagy biotermékeket. ISO 14001-es környezetirányítási rendszerrel kizárólag a Bunge rendelkezik, bioterméket pedig csak a Piszkei Öko és a Robiol gyárt. Előbbinek minden terméke bio, utóbbi cég termékei között ugyancsak megtalálhatóak a Biokontroll Hungária által tanúsított áruk.

 

Az étolaj terméktesztünk megtekinthető itt >>>

Munkavállalók, etika

A munkavállalókkal szembeni magatartás terén egyedül a Bunge nevű céggel kapcsolatban találtunk érdemi információkat. A Terra de Direitos nevű brazil emberi jogi szervezet „Nemzetközi vállalatok a vádlottak padján. Emberi jogok megsértése és a felelősségre vonás lehetőségei” (Transnational corporations on the defendant’s seat: Human Rights Violations and Possibilities for Accountability) című tanulmányában leírja, hogy 2007–2008-ban a Fosfértil nevű cég, amelynek legnagyobb arányban a nemzetközi Bunge Ltd. a tulajdonosa, szakszervezet-ellenes magatartásával többször megsértette a munkajogot. 2008 januárjában, amikor a munkások 95 százaléka sztrájkba kezdett, a cég – hogy a szakszervezeti vezetők ne tudjanak bejutni az üzemekbe – megtiltotta a munkások ki- és belépését, ezzel sok embert gyakorlatilag 70 órára „zárkában” tartott – állítja a forrás. A Rainforest Action Network szerint a Bunge ráadásul olyan ültetvényekről is „vásárol szóját, amelyek a brazil kormány feketelistáján szerepelnek rabszolgamunka miatt”.

Az egyéb társadalmi szempontok számbavétele során olyan tényezőket vizsgáltunk, mint például az etikai kódex megléte vagy leányvállalatok tulajdonlása vagy üzemeltetése diktatórikus országokban. A cégek többségének honlapjain sajnos nem találtunk magyar nyelvű etikai kódexet, és a legtöbben a levelünkre sem válaszoltak. A Bunge két diktatórikus országban, Egyiptomban és Kínában is működtet leányvállalatokat.

A helyi élelmiszerek érdekében minden olyan cégnek pluszpont járt, amelyik több mint 90%-ban magyar tulajdonban van. A Piszkei Öko, a Robiol, a Solio Kft. és az NT Kft. ezért fél-fél pontnak örvendhet. A több mint 90%-ban külföldi érdekeltségű termékek gyártóit viszont ugyanekkora pontlevonásban részesítettük.

 

Génmódosítás és állatjólét

A génmódosított összetevők kapcsán levonás járt mindenkinek, mivel egyik cég weboldalán sem találtunk magyar nyelvű, a génmódosított anyagokat tartalmazó termékek gyártásának tilalmával kapcsolatos irányelvet. Annyit azonban biztos tudunk, hogy a Greenpeace Eating up the Amazon című jelentése szerint a Bunge vásárolt szóját génmódosított szóját termelő farmerektől az Amazonas térségében. Az állatjólét vizsgálatánál ezúttal nem osztottunk pontokat, mert nem szükséges állattartás az étolaj előállításához.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 24. számában

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás