alap kinézet

System Messages

Vásárlásunk során nemcsak egy termék mellett tesszük le voksunkat, hanem egy üzletet, vállalkozást is támogatunk. Nem árt utánajárni, kinek a termékeit öntjük nap mit nap a serpenyőnkbe. A Cégmércében vizsgált étolajgyártók közül a Piszkei Öko Kft. kapta a legtöbb pontot (9,5) és bizonyult a legetikusabb cégnek. Az éllovast fél pont lemaradással a Robiol Kft. követi. Holtversenyben 8,5 ponttal a Solio Kft. és az NT Kft. lett a harmadik. A középmezőnyt 7,5 ponttal a Reja Corporation s.r.o. és a Sunce a.d. képviseli, utolsóként pedig a Bunge végzett (5,5 ponttal).

 

Környezeti szempontok

A környezeti vagy fenntarthatósági jelentés célja, hogy egy vállalat bemutassa, milyen erőfeszítéseket tesz a tevékenysége folytán keletkezett környezeti károk enyhítésére, felszámolására. A vizsgálatunkban szereplő cégek honlapján egyetlen esetben sem találtunk ilyen jelentést, ezért minden cégtől levontunk fél pontot.

Más termékcsoportokról készült Cégmércét megtekintheted itt. 

Megnéztük a hét gyártóval kapcsolatos sajtómegjelenéseket is, reménykedve, hogy valami kiderül a cégek környezeti tevékenységéről. Így megtudtuk például, hogy a Rainforest Action Network tiltakozást szervezett a Bunge (a Vénusz és Floriol termékek gyártója) ellen a cég éves részvényesi közgyűlésének helyszíne előtt. Az ellen tiltakoztak, hogy a cég fontos szereplője a növekvő brazíliai szójatermelésnek. A szervezet szerint ez együtt jár az őserdők pusztításával és az őslakosok életterének csökkenésével.

Azt szintén megvizsgáltuk, hogy mely vállalatok rendelkeznek környezetközpontú irányítási rendszerrel, illetve kínálnak-e saját környezetbarát vagy biotermékeket. ISO 14001-es környezetirányítási rendszerrel kizárólag a Bunge rendelkezik, bioterméket pedig csak a Piszkei Öko és a Robiol gyárt. Előbbinek minden terméke bio, utóbbi cég termékei között ugyancsak megtalálhatóak a Biokontroll Hungária által tanúsított áruk.

 

Az étolaj terméktesztünk megtekinthető itt >>>

Munkavállalók, etika

A munkavállalókkal szembeni magatartás terén egyedül a Bunge nevű céggel kapcsolatban találtunk érdemi információkat. A Terra de Direitos nevű brazil emberi jogi szervezet „Nemzetközi vállalatok a vádlottak padján. Emberi jogok megsértése és a felelősségre vonás lehetőségei” (Transnational corporations on the defendant’s seat: Human Rights Violations and Possibilities for Accountability) című tanulmányában leírja, hogy 2007–2008-ban a Fosfértil nevű cég, amelynek legnagyobb arányban a nemzetközi Bunge Ltd. a tulajdonosa, szakszervezet-ellenes magatartásával többször megsértette a munkajogot. 2008 januárjában, amikor a munkások 95 százaléka sztrájkba kezdett, a cég – hogy a szakszervezeti vezetők ne tudjanak bejutni az üzemekbe – megtiltotta a munkások ki- és belépését, ezzel sok embert gyakorlatilag 70 órára „zárkában” tartott – állítja a forrás. A Rainforest Action Network szerint a Bunge ráadásul olyan ültetvényekről is „vásárol szóját, amelyek a brazil kormány feketelistáján szerepelnek rabszolgamunka miatt”.

Az egyéb társadalmi szempontok számbavétele során olyan tényezőket vizsgáltunk, mint például az etikai kódex megléte vagy leányvállalatok tulajdonlása vagy üzemeltetése diktatórikus országokban. A cégek többségének honlapjain sajnos nem találtunk magyar nyelvű etikai kódexet, és a legtöbben a levelünkre sem válaszoltak. A Bunge két diktatórikus országban, Egyiptomban és Kínában is működtet leányvállalatokat.

A helyi élelmiszerek érdekében minden olyan cégnek pluszpont járt, amelyik több mint 90%-ban magyar tulajdonban van. A Piszkei Öko, a Robiol, a Solio Kft. és az NT Kft. ezért fél-fél pontnak örvendhet. A több mint 90%-ban külföldi érdekeltségű termékek gyártóit viszont ugyanekkora pontlevonásban részesítettük.

 

Génmódosítás és állatjólét

A génmódosított összetevők kapcsán levonás járt mindenkinek, mivel egyik cég weboldalán sem találtunk magyar nyelvű, a génmódosított anyagokat tartalmazó termékek gyártásának tilalmával kapcsolatos irányelvet. Annyit azonban biztos tudunk, hogy a Greenpeace Eating up the Amazon című jelentése szerint a Bunge vásárolt szóját génmódosított szóját termelő farmerektől az Amazonas térségében. Az állatjólét vizsgálatánál ezúttal nem osztottunk pontokat, mert nem szükséges állattartás az étolaj előállításához.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 24. számában

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink