fbpx

| Tudatos Vásárló

Brit tanulmány egyes élelmiszer-színezékek és a hiperaktivitás kapcsolatáról

A Southampton Egyetem kutatói most megjelent tanulmányban arról
számolnak be, hogy bizonyos mesterséges élelmiszerszínezékek és a
tartósítószernek minősülő nátrium-benzoát együttes fogyasztása
összefüggésbe hozható az egyre gyakoribb gyermekkori hiperaktivitás ,
illetve hiperkinetikus zavar kialakulásával.

A brit kutatók 3, illetve 8-9 éves
gyermekekből álló csoportokat vontak be vizsgálataikba, melyben a gyermekek
körében kedvelt élelmiszerek (italok, édességek, jégkrémek) gyártásában
felhasznált mesterséges élelmiszer-színezékek, illetve a nátrium-benzoát
együttes fogyasztásának hatását vizsgálták két adalékanyag-keverék formájában.
Az “A” keverék a tartrazin (E-102), narancssárga S (E-110), azorubin (E-122),
ponszó (E-124) és nátriumbenzoát (E-211), míg a “B” keverék a narancssárga S
(E-110), kinolinsárga (E-104), azorubin (E-122), allúrvörös (E-129) és
nátriumbenzoát (E-211) adalékanyagokat tartalmazták. A vizsgálatban tesztelt
valamennyi adalékanyag engedélyezett, elsősorban édességek, finompékáruk és
üdítőitalok gyártásában használatosak.

A Southampton Egyetem kutatásait az FSA
felügyelte, az eredményeket az élelmiszerekben, fogyasztói termékekben és a
környezetben előforduló kémiai anyagok toxicitásával foglalkozó, független, brit,
tudományos szakértőkből álló tanács értékelte.

A vizsgálat eredményei arra hívják fel a
figyelmet, hogy a tanulmányban felhasznált adalékanyag-keverékek fogyasztása
szerepet játszhat a gyermekkori hiperaktivitás, illetve hiperkinetikus zavar
kialakulásában. Az, hogy a viselkedési zavarok kialakulása egy-egy
színezőanyagnak, vagy azok együttes hatásának tudható be, jelenleg még nem
ismeretes.

A hiperaktivitás kialakulásában számos
tényező (pl. genetikai tényezők, koraszülött, környezeti hatások) együttesen
játszik szerepet, ezért a mesterséges élelmiszerszínezékek étrendünkből való
végleges törlése önmagában nem jelent teljes garanciát a viselkedési zavarok
kialakulásának megelőzésére, azok megszüntetésére. Azáltal azonban, hogy a
szülő nem vásárol “problémás” mesterséges színezéktartalmú
élelmiszert gyermekének, a kiváltó okok számát, ezáltal pedig az előfordulás
valószínűségét csökkentheti. Mivel valamennyi forgalomba kerülő élelmiszer
esetén köteles a gyártó feltüntetni az előállítás során felhasznált
összetevőket, így a színezékeket és egyéb adalékanyagokat (nevesítve vagy
E-számmal) is, vásárláskor érdemes figyelni a termékek címkéjét.

Az Európai Unióban engedélyezett valamennyi
élelmiszer-adalékanyagra, így a tanulmányban szereplő színezékekre vonatkozó
korábbi kockázatbecslések egyenkénti felülvizsgálata jelenleg is folyamatban
van az EFSA-nál. A korábban már engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok ismételt
kockázatbecslése során az élelmiszerszínezékek vizsgálata elsőbbséget élvez,
miután ez volt az első olyan adalékanyag-kategória, melynek engedélyezése
európai jogszabályokkal történt. Az adalékanyagok kockázatbecslését először kb.
30 éve végezték el, azóta azonban újabb tudományos eredmények váltak ismertté,
melyeket a felülvizsgálat során most figyelembe vesznek.

E vizsgálatsorozat keretében az EFSA
elsőként a Vörös 2G nevű színezékről adott ki állásfoglalást. Legközelebb,
várhatóan még az idén, az allúr-vörös színezék kapcsán jelentet meg tanulmányt,
míg 2008. végéig valamennyi színezék ismételt kockázatbecslését el kívánja
végezni.

A most közzétett brit tanulmány részleteit
az EFSA Élelmiszeradalékok, ízesítők, segédanyagok, élelmiszerrel érintkező
anyagok panelje (AFC) – figyelembe véve a színezékekkel és a viselkedési
problémákkal kapcsolatos rendelkezésükre álló valamennyi tudományos ismeretet –
szeptemberi rendes ülésén értékeli majd. Az EFSA állásfoglalása alapján ezt
követően az Európai Bizottság és az egyes tagállamok hatóságai együttesen
döntenek majd arról, hogy a fogyasztók egészsége érdekében milyen
intézkedésekre van szükség.

 

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás